Скандалът със зарята на Великден прикри истинския

Отказът на Синода да участва във Всеправославния събор е безпардонен
Обновена: 6 юни 2016 10:50 | 6 юни 2016 10:42, Камелия Цветанова
43
Скандалът със зарята на Великден прикри истинския
Снимка: БТА, архив

Скандалът със зарята на Великден, инициирана от  архимандрит Дионисий, който беше наказан заради нея, гръмна, за да се прикрие друг скандал, който последва – отказът на БПЦ да участва във  Всеправославния събор, който трябва да се проведе на остров Крит. Това коментира бившият служебен премиер Ренета Инджова.

Още по темата

"Днес вече е ясно, че по Великден е станало едно поредно чудо – чудото е, че Българската православна църква, докато е занимавала невярващия български народ със зарята и ограмоти всички по каноните как се правят литургии, всъщност зад това е стоял безпардонен акт, който извършва БПЦ – да откаже да отиде на един събор, който се готви от 1300 години”, настоя тя.

Преди дни Светият синод на Българската православна църква взе решение в пълен състав Всеправославният събор, който трябва да се проведе от 16 до 26 юни на остров Крит, да бъде отложен, като подготовката за неговото провеждане да продължи, но след като това не стана, нашите висши духовници го бойкотираха.

Аргументите на Синода: предвиденото в залата за заседанията на Събора разположение на предстоятелите на автокефалните православни църкви нарушава принципа на равнопоставеност, а месторазположението на наблюдателите и гостите на Събора е неподходящо; в дневния ред липсвали особено важни за православието теми, "които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване"; заявени от поместни православни църкви несъгласия по някои от вече одобрените текстове за Събора; невъзможността, според вече приетия регламент за провеждането на Всеправославния събор, да бъдат редактирани текстове по време на работата му; "необходимостта от извършването на големи и необосновани финансови разходи в случай на участие на БПЦ в Събора".

"Може би правим прецедент в съборната практика, която е била прекъснато от 13 века, като я възстановяваме с бойкот", каза още Инджова.

Според анализатори зад отказа на БДЦ да участва в събора стои намесата на Московската патриашия, а  Българската православна църква поставя под въпрос провеждането на Всеправославния събор и обслужва отдавнашно желание на Московската църква той да не се проведе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според Конституцията църквата е отделна институция от държавата. Докога политиците ще са бъркат в работите на църквата и като какви?
35
4
 
2
 
! Отговори
пешо преди 7 години
Кого го интересуват тези глупости? Ако не беше намесено името на русия в статията, да се възмутят платените русофили, нямаше и да има коментари. Кой се занимава още с църкви и се вълнува от ставащото там и им вярва, че са свети хора??? Църква нямаме от 1944 г. насам. След 1989 имаме послушна структура на ДС, която дава още една възможност на глупавия народ да се отказва от времето, парите и склонността си към мислене и разсъждение.
34
2
 
3
 
! Отговори
събор преди 7 години
За отлагане на събора и против някой от документите които ще бъдат представени там (но няма да се обсъждат) са Антиохийската, Българската, Грузинската, Гръцката(Атина), Руската Патриарший, Света Гора.
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е пълна глупост. За всичка се обвинява Русия. Защо не се казва,че Вартоломей е епоискал от БПЦ допълнително към вече дадените за срещата още 150 000 евро? Въпросните "анализатори", които се цитират явно са от спонсорирана от САЩ НПО и си нямат представа от канона и изискванията на православието, но истината тях явно не ги интересува. Важно е да се плюе по България и Русия.
32
2
 
9
 
! Отговори
РАД преди 7 години
До 12Руснаци НЕ СА УМИРАЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ!УМИРАЛИ СА ЗА ИМПЕРАТОРА СИ,който ги е пратил тука. както и за неговите интереси!Има огромна разлика!Истински за България са умирали хора като ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВСИЧКИ ОНИЯ, ДЕТО ТАЧИМ!
31
3
 
8
 
! Отговори
мастодонт преди 7 години
Стига с тая заря. Отстраняването на Дионисий няма нищо общо със зарята. Дипнисий беше отстранен защото опорочи причастието, опорочи литургията.Събора в този си формат е безмислен там няма да се решава нищо, сегашния формат не позволява дебат, не позволява промени. Какъв е тоя събор на който нищо няма да може да се реши
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До художникаНай голямата грешка е, че все още не са забранени БСП и всички такива партии, които поддържат комунизма и Русия.
29
4
 
5
 
! Отговори
Минаващ оттук преди 7 години
Всъщност, малко извън контекста, не звучи логично нещо, което е отлагано 1300 години да не се отложи още една, например...
28
5
 
12
 
! Отговори
художника преди 7 години
В едно интервю на "царя" чух една много добра сентенция за вярващите и комунистите. А тя е:Вярващият казва: - Всичко мое е и твое, а комуниста... Всичко твое е мое!Мноооого яко. Абсолютна истина!!!
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо пък БПЦ да е организирала зарята,какво го доказва,че е нарочена или такава е мълвата,поп зад топ,туй да не е поп Андрей на платформа с топа,някой трябва да го е доставил заедно с зарядите този топ,кой поп даде знак за залпа,сякаш е серенада,а защо не им отмениха серенада като им я вземат заедно с топа и зарята,пък и брата каза,че на маса пишат,а под масата подават срешу подпис,някой се е подписал за тия чудеса,поп ли бе и само премълча понеж била пред А.Невски кат пред МП,АП,и др.патриархии
26
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая статия е тотална глупост! Св.Синод на БПЦ реагира изключително адекватно, далновидно и коректно по отношение на готвения събор. А зарята няма нищо общо с нея. Онова момче само изложи себе си и покровителите си.
25
9
 
18
 
! Отговори
малкото клисарче преди 7 години
Мисля, че на Ренета и отива повече да мие входовете на жилищните блокове в Люлин, отколкото да дава акъл на патриарха...
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като искате участие и бучите извадете 120000 евро да почерпите Вселенския
23
4
 
16
 
! Отговори
старото клисарче преди 7 години
Виж ти, Ренета станала експерт по канонично право....е т'ва е новина! Я да си прибира протежето и да заминава при онзи, турския патриах, да си се икуменисват колкото си искат. Правилно е решил синодът да не участва в събора...
22
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БПЦ не се кланя наляво и на дясно като пудел на всякакви. Инджова да си гледа лакейската политика, после да дава акъли.
21
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руския патриарх не е духовно лице, а служител от администрацията на комуниста-диктатор-антихрист путин.ако се установи каквато и да е връзка между нашия и руския патриарх, нашия трябва да си заминава незабавно !
20
13
 
8
 
! Отговори
Дърева преди 7 години
комунизма вече е в църквите. Слава на КГБ и нейните милиционери в расо. Вече сме 21 век и разпитите на КГБ се извършват цивилизовано-като се изповядаш при дядо поп пожелание.
19
8
 
8
 
! Отговори
вълкът козината преди 7 години
си не мени.... Нашите келимявки верни на КГБ.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей хора, незнам... чета коментарите и си мисля..Идете някоя неделя на църква и чуйте някоя проповед. Не е лошо. Добре се отразява и на нервите и на душата.
17
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРуснаци за България са умирали.------------Руснаци за България НИКОГА не са умирали.Умирали са под руско командване, за Русия. Виж, обратното се е случвало, доста прости българи са се похарчили за чужди интереси, най-много руски.