Билетчето с нова цена. Всеки трети – с кола!

20% готови да пътуват гратис, 11 на сто се мятат на колело
14 юни 2016 17:30, Красимир Ангелов
52
Билетчето с нова цена. Всеки трети – с кола!
Снимка: Dnes.bg

1.60 лева струва билетчето за градски транспорт в столицата от 1 юни. Въпреки организираните протести, цената вече е факт и столичани пътуват на нова тарифа.

Още по темата
За тяхно успокоение поне цената на картите засега остава същата, а от ЦГМ с радост съобщаваха в първите дни, че броят на продадените карти расте с пълна сила.

Дали обаче новата цена е справедлива и ще се справи ли тя с гратисчиите? По традиция екипът на Dnes.bg реши да се допита до своите читатели какво очакват от скока на билетчето в традиционната ни анкета, в която участие взеха точно 2312 души. Билетчето скочи. А сега?

Оказа се, че близо всеки трети наш читател (31%) признава, че пътува с кола и е категоричен, че ще продължава да го прави, защото пътуването с автомобил е доста по-бързо, по-удобно и вече доста по-евтино, отколкото пътуването с градски транспорт.

Всеки пети пък (точно 20%) посочва, че смята при всяка възможност да пътува гратис и да дупчи билет само в присъствието на контрола заради новите цени.

8% от анкетираните посочват, че ще продължават да си купуват билети и талони, въпреки новите им по-високи цени, а други 9% смятат вече да минават от билетчета на карти, защото така пътуването излиза по-евтино.

13% от отговорилите признават, че промяната в цената не ги касае особено, защото те така или иначе пътуват с абонаментни карти от доста време. Други 8% също не изглеждат особено притеснени от промяната, защото отчитат, че от доста време пътуват без да плащат билет и ще продължават да го правят, без значение цената и глобите.

Любопитно е, че новата цена на билетчето кара все повече хора да се замислят и за най-екологичния транспорт – велосипеда. Цели 11% отчитат, че карат или възнамеряват в най-скоро време да минат на колело и така да се предвижват из града, при това напълно безплатно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кои са "всеки трети" в нашето семийство сме читирима души кола нямаме.Баба ми също няма кола.братовчед ми, вуйчо ми и жена ми - същотази статия е поръчкова, с цел да се обясни колко са полезни магистаралите. Вес повече хора ползват колело.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 27"тъмно-белите шведи" хахаха на тях всичко им е гратис.
42
2
 
1
 
! Отговори
Zenzar преди 7 години
Edno evro za kilometar - cena na bilet v sofvia...:-)
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всякъде в Европа билетчето е скъпо но не повече от 2 промила от минималната заплата или 84 стотинки максимално за бедна България.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Podariavaite si ve4e produp4enoto bilet4e !
39
11
 
4
 
! Отговори
От прованса преди 7 години
Шопите са нагли,агресивни,гледат да прекарат другия..и не 1,60 ами 5 лева трябва да им е билета!
38
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То не бе рев, не бяха истерии. Голяма работа станала. Айде, дайте по-сериозни теми.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
32 - ЧЕ ТЕ СОФИЯНЦИ СА СЕЛЯНИТЕ БЕ, ПО СЕЛАТА ВЕЧЕ НЯМА СЕЛЯНИ - ОТИДОХА В СОФИЯ.
36
3
 
3
 
! Отговори
Миии добре преди 7 години
Аз само да питам - нали намалиха всъщност годишната карта с 135 лева?
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що да нямат карти от ИНДИЯ
34
1
 
21
 
! Отговори
Дане преди 7 години
Кое е наред в София, та искате с транспорта всичко да е както трябва. Навсякъде в Европа билетчето е скъпо и то често пъти двойно, но важи за всички превозни средства за час или час и половина. Картите са колкото 17-20 билетчета или около 35- 40 лв. наши пари. Заедно с поскъпването на билетчета, картите в София трябваше да поевтинеят и тогава щеше да има ефект, а сега вместо печалба транспортът ще инкасира само загуби.
33
0
 
28
 
! Отговори
G преди 7 години
Не обичах да ползвам градски транспорт,но вече и не смятам работя на 13км. без особенни задръствания ако съм с кола минавам 26км. Х 10литра газ около 2.20лв. С градския ми излиза 6.40лв.защото нямам директна линия.Да живее екологията.....
32
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През дедовия ми е колко е билета. Който не иска не се вози и това е. Спрете да занимавате България с махленски простотии.
31
0
 
19
 
! Отговори
Фандък бей преди 7 години
А бе агалар - що не направите даждията за кирия направо 5 лева. Тогава никой няма да има хаир да се вози и талигите на Градски транспорт ще са излишни което ще допринесе за премахването на харчовете към градската хазна и ханъм кметицата ще куртуляса ептен.
30
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите все се правят на тарикати.В Испания и Англия пътниците се качват от първа врата и рейса не тръгва без някой да не се е чекирал или платил билета. А тука освен да говориш по телефона на шофьорите на Автобуси трябва да забранят да връщат РЕСТО иначе няма се научите никога на ред
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКой пък го интересува провинцията бре? Като не те интересува Столицата, не влизаш и не четеш новината. Мен като не ме интересуват селяните, не влизам в новите за тях.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според вас защо избраха такава крива цена, като 1.60 , а не закръглена като 1.50? Защото целят именно създаването на неудобство, за да си купуват хората карти, с които да ги следят къде ходят. Защо и Microsoft така яростно с ъпдейти ни карат да качваме Windows10? Защото има много services за следене. Всяка апликация записана на телефона също иска твоето местоположение , данни и пр. Сещате се на къде отиват нещата нали?
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно! Като на Софиянци им е скъпо да дойдат да живеят на село билетчето е левче.Това е цената да си столичанин в повече
26
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте ни занимавали с Софииски глупости.Никой не ви кара да се качвате.В провинцията хората умират от беднос и болести млади хора без зд. осигуровки и без работа нямат бъдеще в БГ никога няма се пенсионират.Млади хора се съмоубиват всеки ден.Те ни занимават с най големия проблем в държава кой щял да се вози кой не.Тя държавата си отива дреми ми шмайзера.Богатите карат скъпи коли за един час на цариградско минават коли за милярди от вашите Откраднати пари
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Варна винаги си купуваш билет от контролата и така пътуваш. И не се оплакваме.Само тъмно-белите шведи пътуват гратис