Яйца в майонезата? Не е задължително!

Нужно е основно мазнина, твърдят от БАБХ
14 юни 2016 11:07,
30
Яйца в майонезата? Не е задължително!
Снимка: flickr

Не е задължително един продукт да съдържа яйца, за да се нарече майонеза. Това обясни д-р Камен Николов от дирекция "Контрол на храните" в БАБХ пред Нова телевизия.

Шест марки майонеза от общо 16, предлагани в търговската мрежа, се правят без яйца, установи ден по-рано изследване по инициатива на асоциация "Активни потребители".

Още по темата

При изследването се установяват и други нередности. Така например при 3 от 16 марки хранитерната информация е непълна и не отговарят на изискванията на ЕС. Оказало се още, че при 8 от 16 марки мазнините са по-ниски от декларираните. При 9 продукта водното съдържание надхвърля 60%. При 4 марки количеството въглехидрати надхвърля шокиращите 20% от теглото.

"Майонезата спада към емулгираните сосове. Основната съставка, която трябва да съдържа майонезата, е растителното масло – слънчогледово, рапично, царевично, няма значение. В този основен субстрат, трябва да се емулгират някакви други съставки", обясни д-р Николов. По думите му оттук нататък рецептата е различна, защото няма запазена марка за този продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Vulpes преди 7 години
А защо не пишат в кои марки какво са намерили,ами ни занимават с това дали има яйца вътре!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има млечна майонеза в която не е нужно да има яйца но в яйчната е добре да има.
22
0
 
3
 
! Отговори
ази преди 7 години
Ядем боклук1 живеем напук.
21
0
 
1
 
! Отговори
Мдааа... преди 7 години
..най-големия европейски производител на яйчни продукти и машини за преработка на яйца ,,SANOVO GROUP" купи фабриката и я наряза за скрап.Започнаха да използват термина ,,безопасни'"храни,БДС отиде на май..та си,Е-тата навлязоха масово в употреба.Относно яйцата-птицефермите масово си ваксинират птиците против салмонелозите,опасни за хората,изследват ежемесечно проби от яйцата в лаборатория,отделно има и държавен контрол.Но за всеки случай-използвайте пресни яйца и ги измийте ако правите майонеза
20
0
 
4
 
! Отговори
Мдааа... преди 7 години
Преди много-много години майонезата се правеше с пресни яйца и олио.Двете фабрики за майонеза бяха заедно с маслобойни-,,Калиакра" и ,,Растма -май".Контрола беше жесток!.Решихме,че,ще влизаме в ЕС,започнахме да четем регламенти и директиви,както дявола чете евангелието.Започнахме да влагаме яйчен прах/лиофилизат/.Имаше огромна фабрика в Дебелец .С яйчния прах беше по-удобно,нямаше разходите по контрол,измиване на яйцата,чупене и прочеее...чиста работа.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след като няма значение какви да са съставките на храните-да се закриват всички контролни органи понеже и те са без значение
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Основната съставка, която трябва да съдържа майонезата, е растителното масло слънчогледово, рапично, царевично, няма значение. В този основен субстрат, трябва да се емулгират някакви други съставки"Този майтап ли си прави? Колко му плащат под масата, за да изцепи такава глупост?
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пари за заплати в БАБХ? Не е задължително!Достатъчно е да им плащате с "хранителни" стоки от пазара.
16
0
 
7
 
! Отговори
кочо преди 7 години
Дирекция "Контрол на храните" в България? Не е задължително.д-р Камен Николов да работи в дирекция "Контрол на храните"? Не е задължително.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези от БАБХ са за затвора.
14
0
 
18
 
! Отговори
БАБХ преди 7 години
Мляко в сиренето? Не е задължително! Нужно е основно да има палмово масло или мляко на прах.
13
0
 
4
 
! Отговори
do 12 преди 7 години
Не си ли чувал че хранят кокошките с оцветители за да станат жълтъците в търсения наситен цвят.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НикиНе е само в Гърция, в Румъния, дето я имахме за по-изостанала и по-бедна храните са на много по-високо ниво.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама то в България не е задължително даже това, дето го продават под наименованието "храна" да става за ядене... Важното е печалба да има за производителя и рушвета да върви за проверяващия, пък че народа ставал все по-болен, че децата са буквално отровени от боклучави храни, на кого му пука... Задминахме и Латинска Америка по корупция!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако яйцата се правеха от хората нямаше да има яйца в черупките.
9
0
 
20
 
! Отговори
Абориген преди 7 години
Времето за направа на майонеза отнема по малко време от колкото да отидете до магазина и да си я купите. Правете си я у вас ! Време е тези *** да фалират !!!
8
0
 
42
 
! Отговори
Атанас преди 7 години
Месо в каймата? не е задължително...
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но е задължително да се казва майонеза. Ако някой нарече истинската майонеза с това име, ще бъде преследван.
6
1
 
27
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Храната в БГ-то е под всякаква критика, защото няма никакъв контрол. Важното е да е по-евтино, да отчитаме дефлация и народа да се радва. А реално, качествената храна е скъпа, много скъпа. Като отиде човек на море в Гърция лятото и разбира че у нас цяла година яде ***, разликата се вижда отдалеко.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо трябва в колбасите да има месо? Може да се използва мршата от екарисажите. Защо да гние напразно?