Животът на Цвети е спасен, но не усеща краката си

Гимнастичката може да остане парализирана въпреки операцията
15 юни 2016 07:00, Анисия Иванова
70
Животът на Цвети е спасен, но не усеща краката си
Снимка: Архив Булфото

След самоубийствения полет от 6-ия етаж животът на гимнастичката Цветелина Стоянова е спасен, но момичето не усеща кракатата си.

От известно време грацията от ансамбъла има психични проблеми, които се задълбочавали, разбра “24 часа”. Тя отказвала да тренира. Обявила, че слага край на спортната си кариера.

Нищо, че през август за този ансамбъл предстои последното и най-важно състезание - олимпиадата в Рио. Вчера

На 14 юни, когато съотборничките ѝ заминаха за европейското първенство в Израел, световната шампионка от ансамбъла по художествена гимнастика и част от новите златни момичета на България, полетя от шестия етаж в опит да се самоубие.

Тя се хвърлила от шестия етаж на блок 319 в столичния квартал “Надежда”, където живее семейството ѝ. По принцип грацията живееше отделно от тях - в Банкя, заедно с приятеля си Александър Любенов, който е вратар на футболния “Левски”. Нито бабата, нито братът на Цвети са заподозрели намеренията ѝ да се хвърли от високо, за да отнеме живота си.

21-годишната гимнастичка е приета по спешност в шоковата зала в “Пирогов”. Тя е била в съзнание, но в изключително тежко състояние. Незабавно се наложило да ѝ бъде направена животоспасяваща операция - заради голяма кръвозагуба от разкъсване на далака момичето е вкарано в операционната почти веднага след приемането ѝ в спешната болница, което е станало в 13,58 часа.

В противошоковата зала дежурният екип е установил политравма - засегната е повече от една анатомична област.

Травмите са основно в гръдния кош и корема, засегнати са и прешлените на гръбначния стълб. Кръвоизливът е овладян и момичето е под постоянно наблюдение в централната реанимация на “Пирогов”. Състоянието му е много тежко.

Оперирал я е един от най-добрите и опитни екипи на спешната болница, прави се всичко възможно за предотвратяване на усложнения, казаха лекарите.

Въпреки че спешната няколкочасова операция за спасяване на живота на Цветелина е успешна, е твърде вероятно гимнастичката да остане парализирана. Поне такива сигнали има след интервенцията - Стоянова изобщо не си усеща краката.

Директорът на столичната полиция Младен Маринов обяви, че незабавно след инцидента на мястото е започнал оглед, за да се изясни механизмът на падането. Следи от насилие не са открити.

Не е известно да има конкретна причина, която да е отключила желанието на Цветелина Стоянова да сложи край на живота си, твърдят познати. Но по непотвърдена информация тя е имала паническо разстройство и дори ѝ е оказвана специализирана помощ при психолог

Жестоката вест завари съотборничките на Цветелина вече пристигнали в Израел, закъдето тръгнаха без нея за участие на европейското първенство. По-рано през деня на летище София бе съобщено, че Цветелина Стоянова има здравословен проблем и нейното място в ансамбъла ще заеме резервата Любомира Казанова. Казанова е имала три дни, за да се включи на пълни обороти в тренировките на отбора.

Не е ясно обаче дали на летището Ина Ананиева е визирала психичния проблем на Цветелина Стоянова и тормозещата я страхова невроза, или травмата, получена преди световната купа в София. Тогава 21-годишната грация изкълчи глезен дни преди домакинството ни в края на май. Но въпреки травмата тя участва в емоционалното последно състезание за този ансамбъл пред българска публика. А българките завоюваха два златни медала във финалите на отделните уреди - на пет ленти и на два чифта бухалки и три обръча. Отделно се окичиха и със сребро в многобоя.

Цветелина Стоянова е родена на 13 септември 1994 г. в София. Световна шампионка в многобоя от Измир 2014, световна вицешампионка на три топки и две ленти пак от първенството в турския град, сребърна медалистка на планетата в многобоя от Щутгарт през 2015 г. и бронзова на три чифта бухалки и две въжета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
майка й е починала, с приятеля май се разделени. Вуйчо й е в болницата, не знаем защо баща й не е там.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
51, ne г-жа, а другарката Робева. Много жалко за момичето. Едва ли ще се разбере истинската причина за тази трагедия. Медиите ще бълват какви ли не лъжи и измислени причини. Държавата ни е бустан, начело с една тиква.
54
0
 
0
 
! Отговори
uefffski преди 7 години
A vratarcheto pitahte li shto taka ? Inache vseki moje da mrudne osobeno v dneshno vreme , no ne se seshtam kakvo moje da opravdae da posegnesh na dadenia ti jivot. Talantliva suztezatelka , mlada , uspeshna ... Zashto ?
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИЛО МОМИЧЕ ЦВЕТИ, ТИ ГО МОЖЕШ - СТЕГНИ СЕ! НИЩО ДРУГО В ЖИВОТА НЕ ЗАСЛУЖАВА ТВОЯ ЖИВОТ! НИТО СЛАВА, НИТО ПРИЯТЕЛКИ, НИТО - И ОСОБЕНО - МЪЖЕ! НИКОЙ НЕ ЗАСЛУЖАВА ЖИВОТА ТИ! ТИ СИ ЕДИНСТВЕНА ВЪВ ВСЕЛЕНАТА, ТИ СИ УНИКАЛНА, КРАСИВА, УМНА, ДАРОВИТА!!! ЩЕ СЕ ОПРАВИШ, МИЛИЧКО, БАВНО, НО ЩЕ СЕ ОПРАВИШ! И НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙ НА НИКОГО! НИКОЙ НЕ ТЕ ЗАСЛУЖАВА! ЩЕ СРЕЩНЕШ И ДОБРИ И ЧЕСТНИ ХОРА! МНОГО СА ТАКВА - НЕ РАЗГЛЕЗЕНИ СЕБЕЛЮБЦИ И ПСИХИЧЕСКИ САДИСТИ, НА КОИТО ЛИПСВА ДОРИ ВЪЗПИТАНИЕ. ДРЪЖ СЕ, ЦВЕТИ! ЖИВЕЙ!
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МартоЗа жалост най-близките и - баща, братя или сестри, приятел - никой не е до нея. Какво става?
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А интересно, кой е Ханс, който от вчера все нещо обвинява рода на момичето, все нещо търси далече, отклонява. Той не е ХАНС, а АН.С!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 60рГлyпак, на който му пречи и хан Крум. Колко злоба и пpocтoтия изляхте от вчера, не си помислихте дори, че това се връща. Та и социализма намесихте. Не можехте да си купите кола, защото бехте пияници. А хитрите комунисти видеха ли, че някой може да ги представи добре, осигуряваха всичко да се развие. Не се просеше за болни деца, не се молеха на "дарители" за милостиня. Но на бездарните като теб, най-малко сега пък някой помага. На вас демократично ви разрешават да ровите по кофите.
49
6
 
2
 
! Отговори
до 55 преди 7 години
Много емоционално изказване. Май и при нас трябва терористите да загърмят по гейклубовете да се изчистим малко. Жалко за момичето иначе, родила се е на правилното място, с правилните качества и воля, но просто е рухнала. Химията не прощава на никой, знам какво се приема като позволено. Протеините за растеж не са чак толкова безопасни, енергийните блокчета и мултивитамините на прах са и съсипали психиката, има куп "безопасни" лекарства по аптеките за лекоатлети. Нормален човек не скача от 6 етаж.
48
1
 
12
 
! Отговори
Потресен преди 7 години
Живей, прекрасно Цвете! Живей!!! ...За да разбереш, че си ОБИЧАНА! Спорта е страст и не свършва след състезателната кариера. Ти спечели в състезанията и покори върхове. Сега такива те очакват в ЖИВОТА. Покажи, че си ШАМПИОН! ОБИЧАНА СИ! БОРИ СЕ!
47
5
 
10
 
! Отговори
60р™ преди 7 години
Смятам, че държавата трябва да влага пари само в масовия спорт, а Нешка-мешка ако има балъци да и плащат, да си подържа школата сама. Аз например смятам, че трябва да се плащат стипендии на деца да усвояват професии, вместо да се наливат безотчетно на няква си комунистическа динозавърка. ПОне 10-15 пилоти от гражданската авиация може да се обучават от държавата, така ще имаме представители по цял свят.
46
2
 
8
 
! Отговори
до Аз преди 7 години
Отборът не са бавачки или психотерапевти. Какво се е очаквало от тях да откажат първенството(според Раева след като са разбрали за случилото се, не са искали да участват) и да остант тук и навсякъде да ходят с нея ли? Тя си има баба, брат, приятел, професионална помощ.А ако е вярно това, което казва Раева, самото Момиче се е отказало да участва повече. Никой треньор не би правил смени преди най-важното състезание за 4 години
45
9
 
9
 
! Отговори
60р™ преди 7 години
Г-жа Робева направи кариера във време, когато границите бяха затворени и довчерашните селяни, дошли в града, бяха готови да подложат децата си на какво ли не за една Лада или излизане в чужбина. Тогава животът не струваше нищо и си струваше да го заложиш, за да излезеш от мизерията. На днешно време, когато има 1000 други възможности, да си пропилееш детството и юношеството в търкаляне по килима и да те мачкат някакви психари, е безсмислено.
44
0
 
17
 
! Отговори
666 преди 7 години
Мнозинството от хората ми прави впечатление,че са слабо запознати какво точно означава депресия(особено клиничната и други нейни разновидности). Повечето си мислят, че лошото настроение или състоянието което те обхваща при социални проблеми, смърт на близки е депресия. Ами не е! Те могат само да отключат процеса. А самата такава, когато наистина настъпи е много тежко състояние! При отделните засегнати изобщо не е еднаква. Доста са с много по-лека и не се стига до агорaфобия(както разнообразни други усложнения,болести), а при други може да направи човек инвалид за n-на брой години! Ако депресив
43
0
 
12
 
! Отговори
Стършел преди 7 години
Дано да успее да се възстанови, защото другото е трагедия за всички нейни близки, а и за самата нея.
42
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Само си представям под какво напрежение е било момичето. Особено след контузията. И със всички очаквания отправени към нея, само тя си знае какво й е било.. И да я оставят сама, докато всички заминават.. при положение, че се знае, че в момента е лабилна психически.. Нечовешко.
41
2
 
3
 
! Отговори
60р™ преди 7 години
самоубийствения полет от 6-ия етаж...-------------Може ли да блокирате полурускинята Анисия Иванова, за да не злорадства на гърба на нещастното момиче?
40
0
 
2
 
! Отговори
44 преди 7 години
Прецизност има навсякъде. Дори едва ли има по-голяма прецизност от стрелбата с лък, където става въпрос за милиметри. Но от подобни спортове-спортната гимнастика и фигурното пързаляне са напълно достатъчни като пример. При това там физическите натоварвания и травмите са много по-големи.И там както и във всеки спорт се започва от дете а преди 18 вече са по световни първенства. Бойни, екстремни, моторни спортове при всички тях се изисква огромна прецизност ако не искаш да пострадаш, а да победиш
39
0
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
е,не във всеки спорт се изисква такава прецизност на изпълненията превърната едва ли не в култ....в този спорт не можеш примерно да падаш като Роналдо за дузпа или да играеш с ръка като Марадона и пак да те смятат за най-големия футболист....И не мисля ,че едно момиче на 20 години е напълно наясно със себе и знае какво губи и какво печели от спорта...
38
0
 
3
 
! Отговори
до 39-42 преди 7 години
Това важи за кажи речи всеки професионален спорт. Нервното напрежение навсякъде е огромно на това ниво. Психическата устойчивост задължителна, тренировките тежки. А травмите и влиянието върху здравето за цял живот. Не знам защо си мислите, че това е само в художествената гимнастика. За това е важен спорта за забавление и себеразвитие, не като професия. Но избралите го знаят какво губят и какво изисква това от тях, и го приемат. А ХГ е толкова субективна колкото и други спортове като кънките.
37
0
 
21
 
! Отговори
Ани преди 7 години
За съжаление у нас и вероятно не само, не се говори достатъчно за душевни болести. Това са болести, които трябва да се възприемат на равно с физическите, защото за хората страдащи от такива е много трудно да се справят с тях, особено фактът че освен с психичните неразположения, трябва да се борят и с неразбирането на хората покрай тях. Ние хората имаме способността, щом не разбираме дадено нещо, да го отричаме - за съжаление тези хора имат нужда именно от разбиране и ние трябва да застанем зад т