BG абсурд: Одисеята на едно семейство със 112

Да те пратят в болница, в която няма нужното отделение!
16 юни 2016 08:35,
68
BG абсурд: Одисеята на едно семейство със 112
Снимка: архив Bulphoto

13 юни, понеделник. Ден, в който за едно семейство започва одисеята с болна майка, телефон 112, Спешна помощ и няколко софийски болници. За всичко това пред Dnes.bg разказва Елена, дъщерята на 60-годишна жена, чийто живот е бил прехвърлян между няколко болници.

Жената дълго време е страдала от главоболие, но близките ѝ го отдавали на времето или странични фактори. Дори в понеделник сутрин нямало предварителни индикации, че ѝ е зле. До 12:30, когато жената звъни на своята дъщеря и успява да ѝ каже само "Извикала съм Бърза помощ, много ми е зле, ела!".

Семейството на болната се свързало веднага със спешния телефон 112. От там реакцията обаче съвсем не била бърза. Близките на жената звънели 4 пъти - от 12:40 до 13:10, докато от спешния център се отзоват. Половин час отнема на телефон 112 да обърне внимание на спешен сигнал.

Линейката пък пристигнала на адреса в 13:30 и обяснили, че при тях сигналът е постъпил в 13:10. Те са успели да отидат на адрес за 20 минути, което пък е съвсем в реда на наложения за Бърза помощ стандарт.

Медиците прегледали жената, която вече е напълно неконтактна. Дали ѝ диагноза - мигрена. Били ѝ деган и аналгин, за да спрат болките и си заминали.

Само че това далеч не било достатъчно. В следващите 3 часа състоянието на жената се влошило. Вече не била в състояние дори да произнесе името на дъщеря си, а просто произнасяла първата буква.

Близките ѝ се свързали с личния лекар, който веднага отсякъл, че това не е мигрена и посъветвал семейството да се обади отново на 112, които да извозят жената до болница.

Последвало още едно обаждане на 112, още едно посещение на екип. Този път обаче те обяснили, че са общопрактикуващи лекари, а не невролози. Посъветвали да се отиде до неврологичен кабинет, за да може специалист да посъветва какво да се прави от тук нататък. Предложили и няколко болници - ИСУЛ, Първа градска, неврологията на 4-ти км или Токуда.

Оказало се, че в ИСУЛ нямат свободни места, затова избрали Първа градска болница. На място обаче последвал още по-сериозен проблем - болната жена, дъщеря ѝ и екипът на Бърза помощ заедно чакали пред неврологичния кабинет.

"Никой не  отвори вратата, за да приеме пациентката и да освободи Бърза помощ!“, споделя дъщерята на пациентката.

"Не е нормално, за 2 млн. души – 100 000 сигурно могат да умират в момента! А те стоят и чакат с нас!“, възмущава се Елена.

Тогава в коридора се появила лекарка, която им казала, че от 16 май с нареждане на министър Москов в Първа градска болница неврология няма. Междувременно там вече са губили ценно време, а от кабинетът, който е трябвало да приеме болната жена, така и не се е появил никой.

Отново се натоварили на линейката и тръгнали към следващата болница – Токуда. Елена разказва, че била качена на линейката с майка си, а медиците били отпред – при шофьора. Междувременно линейката вече пътувала по павета, а майката на Елена дори не била превързана. Заради жестоките болки в главата и клатушкането от паветата изпаднала отново в безсъзнание. На път за болницата Елена се разменила с медиците.

В самата болница нещата се стекли адски бързо. Медиците поели жената и освободили екипа на Бърза помощ.

Там вече лекарите поставили диагноза – съвсем не ставало въпрос за мигрена, а за аневризма.  Състоянието на жената обаче се влошило и през нощта изпаднала в кома. В момента е на командно дишане, поддържат кръвното й изкуствено и животът й ще приключи, ако някой от апаратите бъде изключен.

Дали обаче е можело всичко това да бъде избегнато, ако от телефон 112 са реагирали по-рано? Всъщност, никой от лекарите не се ангажира с подобни прогнози. Но семейството на болната жена разказва цялата одисея, защото не иска това да се повтаря.

Пълен абсурд – да се обадиш на 112, откъдето да не знаят накъде да насочат пациент. От там да препращат и болен, и екип, към болници, в които нямат нужното отделение. Болници, в които никой не излиза да приеме пациент.

Близките на жената разказват всичко това, защото не искат това да се повтаря. 60-годишна жена, която дори и да оживее, вече няма да е активна, вече няма да е същата.

"Пълен абсурд", заключва Елена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: бърза помощтелефон 112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РЕНИ СТЕФАНОВАЗначи като те боли глава и не минава 1-2 дни, се отива на лекар, не се чакат 2 месеца. Капиш?
57
1
 
5
 
! Отговори
РЕНИ СТЕФАНОВА преди 7 години
Когато пиша тези редове, ЖЕНАТА, вече не е между живите!Заради престъпно забавяне и неправилна насока , заради бездушие и непукизъм!ТОВА Е БЪЛГАРСКИЯТ АБСУРД! У нас, човешкия живот е обезличен до цената на дребна монета....нямаше да прочета тази статия, ако Жената не се оказа моя приятелка и дългогодишна колежка, страхотен човек! Беше здрава и никой не можеше да си помисли, че в тези години, когато беше подредила живота си, щеше да се случи това....Да говорим за това, за да не се повтаря!
56
0
 
2
 
! Отговори
Феб преди 7 години
Авторката Боряна Павлова, не си направила труда да разбере как работи телефон 112.Всичко казано в статията за 112 е пълна ИЗМИСЛИЦА. ТЕЛЕФОН 112 НЯМА НИЩО ОБЩО С ЦСМП - тата и техните линейки и кога същите пристигат още по-малко насочва линейките към болници. От момента на обаждането на 112 до предаването на електронния картон в ЦСМП времето е най-много 2 мин. оттам нататък всичко е в полето на съответното ЦСМП.
55
0
 
3
 
! Отговори
az преди 7 години
...а при нас линейки неидват ...за момента споделям опита на комшии. На мен все още не ми се е налагало и дай Боже да не ми се налага...Но ми се е случвало да карам баби до спешното щото след цял ден звънене и обяснения има-няма екип и линейката ей сега тръгва...накрая се спасяваш САМ. И ако нямаш близки да ти помогнат...ей така ще се споминеш ...
54
0
 
7
 
! Отговори
доктор преди 7 години
Шансът да открият аневризмата преди да задълбочи - скенер с контраст, и то амбулаторно - вижда ми се малко невероятно, скенера е рутинен за тежки случай, а невролог да прати някого на скенер, преди да е изпробвал цялата медикаментозна гама върху него?! Отделно че пациентката не е търсила преди това целенасочено помощ. Жалко за жената.
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България има цели 2 съсловия за избиване - политиците и докторите. Скоро, както ми се струва, ще има и още едно - медицинска администрация.
52
0
 
3
 
! Отговори
доктор преди 7 години
и още нещо, някой от Вас да е чувал как се лекува аневризма, или какво не би позволило операция (мозъчна).Забавянето е намалило шансовете на жената, но за съжаление и преди това не са били много големи - променените от възрастта съдове, и противопоказанията за операция. В идеалния случай - подобно на "стент" мед.изделие - в болница, която има право да прави такива операции, след необходимите изследвания - които отнемат време, събиране екип и т.н.
51
0
 
0
 
! Отговори
доктор преди 7 години
До ГП: прав си, бля бля-то е преди това - между служителя на 112 и обаждащия се. а въпросните 30 секунди се отразяват също по електронен път - т.е. колко време е необходимо на служителя именно на 112 да регистрира поредния адрес именно в системата на 112 , за да може да бъде подаден адреса на екип. дори когато е приет за адрес от 150, пак се регистрира в 112 и едва тогава се праща екип.
50
0
 
7
 
! Отговори
коко преди 7 години
Веднъж преди година и нещо поглеждам случайно през прозореца и виждам една скъсана жица от стълба .Обаждам се на 112 и жената насреща ме пита , имали ток на жицата . Отговарям че ще отида да пипна и ако се обадя значи няма , да не пращат никой ,Ако не се обадя знае адреза веднага да пратят техници . Толкова са бързи че по бързо неможе.Това се случи в Твъдица след хубав за роьона вятър.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българин-Че тя пневмонията не става за два часа,нито пък температурата мигновено се вдига до 40.Пълно безхаберие от вас към баща ви
48
3
 
5
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Всеки който се оплаква може спокойно да си хване самолета от Терминал 1/2 и да отиде в цивилизована държава - няма визи, разрешително за работа се получава веднага. От там нататък ако човек си плаща осигуровките може да бъде почти сигурен, че подобни случаи са особена рядкост. Дано на никой не му се налага. Но пък поведението на децата на нещастната жена също не е за подценяване - главоболие да се игнорира е просто малоумно ... има си лекари, отиваш, консултираш се и това е. Не е особено сложно.
47
1
 
8
 
! Отговори
надежда преди 7 години
Боже пази да си болен, сирак и беден в България.
46
1
 
26
 
! Отговори
bobo преди 7 години
Жената не е била от Криминалният контингент ....В БГ трябва да си с дълго криминално досие че да се погрижат лекарите
45
7
 
6
 
! Отговори
ГП преди 7 години
Няма да навлизам в много, много обяснения. Само ще кажа на автора преди да пише глупости да почете малко. Всичко го има написано в интернет. Телефон 112 не насочва екипи, не праща линейки, патрулки, пожарни и всякакви други институции. Телефон 112 приема сигнал и го предава на съответната компетентна служба. Те си контролират и насочват екипите. 112 няма контролна функция. И последно - един сигнал от 112 отива до съответната служба за около 30 секунди по електронен път. Другото е бля, бля, бля!!
44
4
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До ГНЕВЕН ВЪПРОСБолниците трябва да се затворят. Да остане само бърза помощ. Да се направят заведения за лечение където отиваш плащаш си със здравната пластика, ако не ти стигат вземаш от приятел или роднини или доплащаш и в крайна сметка ако не си работил и нямаш здравни вземаш желязна пломба вместо керамика. И накрая като гушнеш букета каквото е останало по картата ти да отива при наследниците ти. Само с пари се прави здравеопазване !!! Пари не от общите на кило а от личните които си заделял
43
1
 
5
 
! Отговори
Lekar преди 7 години
Tova ako naistina e viarno, si e za sad . Tova si bezhaberie niamat nisto obsto pari i finansirane.
42
4
 
14
 
! Отговори
888888 преди 7 години
Първа стъпка,обади се на личния лекар ако той не помогне искай талон за второ мнение и чак тогава 112.От колко ДЪЛГО време жената е с главоболие? Не може *** да има здравословни проблеми от ДЪЛГО време и ти да чакаш да отшумят ей така от нищото. Че системата е скапана и трябва да се промени съм съгласен, но и ние също трябва да си променим мисленето, че все някой ни е длъжен.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И нашата баба почина заради *** от 123, докато чакахме да преценят дали е спешен случай или не това, че не може да диша, баба се задуши и почина!!!
40
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЛАСУВАХТЕ ЗА МУТРОБУДАЛИСОВ ЩЕ *** ТОВА Е!!!ИЗХАРЧИ ЦЕЛИЯ РЕЗЕРВ НА ЗДРАВНАТА КАСА И ВЛЯ ПАРИТЕ В БЮДЖЕТА ОБЩИЯ И ТАКА ДОСЕГА!!!КОЛКО БОЛНИЦИ ЗАКРИ БУДАЛИСОВ!!!!!!!!!!!!!!!!! ПАРИТЕ СА ЗА НЕГО А НЕ ЗА ЗДРАВЕ ТАКА Е БИЛО И ТАКА ЩЕ БЪДЕ!!!!!НЯМА ПО-СЛАБОУМЕН ОТ ЕЛЕКТОРАТА НА БУДАЛИСОВ НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ДОСЕГА!
39
1
 
9
 
! Отговори
полина преди 7 години
До светлаЕй такива коментари като твоя карат всички млади доктори да бягат от тук. И най-голямото желание да има човек да си остане в родината , въпреки всички трудности , за да лекува българския народ (щото видиш ли ти не всички хора , доктори са еднакви .....някои искат да се развиват тук) , то няма как да стане с нон стоп заплахи за бой , с обиди кой колко е некадърен ... просто българина е най-големия демотиватор , който знае най-добре да се оплаква само .....