Мюфтийството се възмути: Как ще ни забранявате бурките?

Това било ограничаване на религиозните свободи
Обновена: 16 юни 2016 17:22 | 16 юни 2016 17:15,
74
Мюфтийството се възмути: Как ще ни забранявате бурките?
Снимка: архив Reuters

Висшият мюсюлмански съвет се възмути на обсъжданата забрана на бурките. В съобщение, изпратено до медиите. От мюфтийството изразяват безпокойство, че нарастващата ислямофобия през последните 15 години се е пренесла у нас и се правят опити за ограничаване на религиозните свободи под претекст защита на националната сигурност.

Още по темата

"В този контекст ние сме обезпокоени от действията на някои общини, които с нормативните си документи накърняват религиозните права и чувства на мюсюлманите, налагайки забрана и санкция за носенето на определени дрехи, покриващи лицето. Защото според определени сунитски канонични тълкувания това е религиозна разпоредба и задължение за мюсюлманките", се чете в съобщението на мюфтийството. Инициативи за забрана на бурките има и в общинските съвети в страната. Те вече бяха забранени в Пазарджик, Стара Загора и Бургас. В Пловдив обаче забраната бе отхвърлена.

Те подчертават, че готвеният законопроект за носенето на облекло, което прикрива или скрива лицето е притеснителен за мюсюлманите. Според мюфтийството така се пречи на жените, изповядващи исляма, да носят традиционно предписано за тях облекло - хиджаб, забрадка, шамия, кърпа и др.

"Затова ясно и категорично се противопоставяме на опитите за инкриминирането на религиозни задължения и обязаности в ислямската религия и в частност носенето на хиджаб от мюсюлманките", предупреждават от Главното мюфтийство.

Припомняме, че вчера законопроектът за забрана за облекло, покриващо лицето, станал известен като закона срещу бурките, мина на първо четете в парламента.

Зад него застанаха единодушно депутатите от ГЕРБ, АБВ, ПФ, АБВ, РБ, БСП и "Атака“. Против гласуваха единствено от ДПС и независимите, които се отцепиха от движението заедно с бившия лидер Лютви Местан.

Законът е мотивиран от ПФ с текста на Конституцията, забраняващ използването на религиозни институции и верски убеждения за политически цели. Дава се пример и с Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, където носенето на бурки също е забранено.

Като основна причина обаче се посочва невъзможността да се идентифицира лицето, което създава пробив в сигурността при опасността от терористичен акт.

Законът предвижда и глоби за нарушаване на забраната.  За първо нарушение глобата е в размер на 200 лв. За всяко следващо нарушение глобата е в размер на 1500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Контролът по закона се осъществява от МВР и от кметовете.

Със закона се правят промени и в Наказателния кодекс. Според тях всеки, който принуждава някого да носи подобно облекло, се наказва с лишаване на свобода до три години и глоба до 5 хил. лв. Ако обект на принудата е дете, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 хил. лв.

Бившият главен мюфтия проф. Недим Генджев заяви, че няма текст в Корана, който да задължава жените да закриват лицата си или да носят бурки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
5
 
! Отговори
В.П. преди 7 години
Бай Тошо беше прав!
43
3
 
5
 
! Отговори
Бибси преди 7 години
Като толкова си искат бурките да се изнасят от родината ни,но не искат и е ясно защо,защото когато пристигнат в държава изповядваща стриктно религията им,като си пуснат телевизията и няма канали за възрастни,сайтове също,не могат и по улиците да видят нещо по-така да съберат ***'трял!
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А от мюфтийството искат ли една бърза смяна на имената?
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е светска страна... Тука нямат място бурки, кръстове, давидови звезди и пр. глупости.
40
1
 
25
 
! Отговори
африканката преди 7 години
И аз искам свобода на вероизповеданието си. Падам си африканско, т.е. искам да ходя по мамалки, гола и боса сред улиците без да ме арестуват. Искам да имам правото гола да говоря с мюсюлмани и техните жени. Съгласни ли сте с правата ми или ще накърня вашите със свободното си разбиране? като ще има право на бурки, то да има право и на мамалки.
39
0
 
17
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Чувалът на главата се е носел още по времето на Аврам за да крие жените от похотливи очи, 3000 години преди да се роди разбойникът Мохамед. Така че нема проблем да се забрани. От джагалските жени се изисква само да си покриват косата, така че едно таке или боне ще им свърши работа.
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да дадем свобода на буркадийките с еднопосочен билет до туристическа дистинация в Сахара.Поемам билети за 100 буркмета.
37
1
 
21
 
! Отговори
Това са фактите преди 7 години
Споровете са излишни, както написах в коментар 49.Всичко това се прави за пари или с политически цели.Носенето на бурки с нищо не подобрява морала, само пречи на хигиената и създава условия за прикриване на престъпници, които се стремят да не бъдат разпознати.За религията на никого не му пука. Тя е само претекст.
36
2
 
18
 
! Отговори
Споровете са излишни преди 7 години
Тези, които надянаха бурките, го правят, защото получават пари за това.Онези, които ги защитават, се опитват да трупат политически дивиденти и да си осигурят гласоподавател за следващите избори.А средите, които всеки месец изпращат пари на бурко-носителките пък преследват свои далечни външнополитически цели.
35
2
 
24
 
! Отговори
Демон преди 7 години
Следваща стъпка - забрана на исляма, депортиране на фанатици и разрушаване на всички джамии на територията на страната !!!
34
1
 
20
 
! Отговори
Чакай да се разберем преди 7 години
Има всякакви религии. Преценява се в коя държава кои религии са допустими.Ако в днешното опасно време позволим тук да се веят покривала, под които може да има колан от бомби, годни да унищожат наведнъж десетки хора, значи трябва да сме толерантни и спрямо такива религии, практикуването на чиито култове заплашва съществуването само на отделни индивиди - например такива култове, при които се практикува канибализъм!Така че, някои първо да мислят, после да протестират!
33
3
 
10
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
КОЛКО Е БИЛ ПРАВ ЖИВКОВ СЕГА ТРЯБВА НОВО УТО4НЕНИЕ НА ИМЕНАТА И ВЬПРОСА Е РЕШЕН---В БЬЛГАРИЯ ВСЕКИ НЕЗАВИСИМО ОТ ПРОИЗХОДА СИ Е---БЬЛГАРИН ИНДИЕЦ----БЬЛГАРИН ОТ ИНДИЙСКИ ПРОИЗХОД----ТАКА ТОЙ Е ОТГОВОРЕН ЗА СВОИТЕ ДЕЯНИЯ СПОРЕД БЬЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ И НОСИ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ
32
3
 
17
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Всички нинджи в Япония!
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А стига бе и у нас ли искат да цъфнат Талибанските нрави!
30
5
 
23
 
! Отговори
Текила и Ром преди 7 години
Нагъл , по нагъл, най нагъл! Що е то? Мииии мюслииии. Мътиш ни мътиш шъ тъ ям. Такива са.
29
3
 
26
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Финансиране строителство на джамии и в населени места,където е имало някога мюсюлмани, финансово подкрепяне на роми приели исляма,налагане носенето на бурки,нелегални училища за радикален ислям и т.н.Всичко това е една дългосрочна политика на Ердоган и сие за новата Османска империя след време.Турция и СА водят агресивна политика на верска основа за постигае на основната цел,намесвай се грубо в религиозната идентичност и традиции на християнска държава.
28
0
 
29
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Точно това е решението. Отнемане на българско гражданство.
27
1
 
5
 
! Отговори
указания преди 7 години
до ходжата с гримаче тя праведната за показ мюсюлманка като си свали грима и къната, мъжа и съвсем няма да я познае без бурката. за очилата пита, за каските пита, маските, за ските пита вчера, сега и за грима и боите философстваш по школата "ама те що си бият ***", друго какво те притеснява, ходжа, към религията - перуки, ръкавици, шалчета, обици няма проблем, само да не дрънкат и да не привличат мъжете, парфюм също - само вкъщи вече ти казах. и няма се кълчиш, че нере.зите само това чакат.
26
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днеска бурка, утре забрана на свинско, вдругиден забрана на алхокол и къси поли. Абе това не ви е Саудитска Арабия! Тука живеем по наши си обичаи. Не ми се правете на много морални, aмуджи ***. Цялата ви "моралност" е просто символ на налагането на вашата воля над "неверниците". Но при българина не сте познали. Ние сме Алфата и Омегата на този свят! 500 години оцеляхме, току виж и края на Исляма сме дочакали!
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им отделяме един чукар на всички тия сунити, мюфтийства, "роми" и всякакви други онеправдани и възмутени , да се заселват там и доброволно да го предоставим на Турция. Обаче да построим като мексиканската стена, защото след има няма 2 месеца ще са накачулени да се връщат обратно...