Здравчето – едно дете, което чисти тоалетната в Мелник

Тя е само на 10 години, но зад гърба си има 3-годишен трудов стаж
Обновена: 17 юни 2016 11:09 | 17 юни 2016 10:49, Валерия Белчевска
370
Здравчето – едно дете, което чисти тоалетната в Мелник
Снимка: в. "Труд"

От първи клас работя лельо, събота и неделя съм тук на тоалетната по цял ден от 9 до 17 часа. Събирам парички от тоалетната, чистя, поддържам помещенията, искам да си купя модерен телефон и компютър. Ама като смятам, още много време ще трябва да работя. Това разказва пред "Труд" едно сладко русо дете, което в Мелник и околностите всички познават като Здравчето. Казват й малката господарка на голямата тоалетна.

Здравчето е само на 10 години, но вече е навъртяла 3-годишен трудов стаж на мелнишката обществена тоалетна, която е единствена за туристическия град.

Детето е пъргаво и умно, тича с един маркуч, мие и чисти след туристите. Тоалетната свети, детето успява да я поддържа безупречно. А отпред пред каменната зидария на обекта е поставила масичка и дава тоалетна хартия срещу 50 стотинки.

"Хората са различни, едни ми дават повече парички, други даже евро ми оставят, но има и българи, дето ми казват - какви пари искаш, ти си дете, нямаш право да работиш и да стоиш тук. Ползват тоалетната и си отиват, споделя пред вестника натрупания си търговски опит непълнолетната Здравка. Признава обаче, че никой не се е спрял да я попита - ти откъде си, защо работиш тук - ами само й мърморели.

Явно лицето на беднотията не се харесва, но такъв е животът на Здравка. Тя не знае какво е да имаш своя стая, хубави чаршафи, сутрин, обед и вечер да те чака топла и вкусна храна.

Но не спира да ходи на училище и да се труди. Не се оплаква, напротив, прави планове занапред, колкото може едно дете. Най-близките й мечти опират до това да има своя детска стаичка, компютър и телефон, защото повечето й съученици имали, разказва ни простичко момичето, което всеки ден пътува за съседното село Склаве, за да учи, а в събота и неделя стопанисва тоалетната.

Здравчето е едно от петте деца в семейството на Марияна и Ангел Цапаркови от Мелник.

Преди 6 години, на 5 декември 2010 г., избухва пожар, при който е изпепелен домът на фамилията. Бедата не идва сама, родителите са безработни, нямат пукната пара и буквално остават на улицата с невръстните си пет деца.

Марияна и Ангел още помнят думите на хора от Мелник, които казали зад гърба им - така ви се пада, щом сте бедни. Жегнало ги, че няма състрадание и човещина.

А пожарът тръгнал от късо съединение заради остарялата електрическа инсталация в сиромашката им къща. За късмет те остават живи, защото по време на произшествието - сутринта, не си били вкъщи.

Седемчленното семейство остава без покрив над главата в дъжда. Същата вечер кметът на Мелник ги настанява в училището, затворено от години.

Фамилията оцеляла след бедствието, но били само с дрехите на гърба си. Цялата покъщнина изгоряла в пламъците.

Помощ от мелничани не дочакали. Само поетесата от Сандански Катя Ерменкова се трогнала от съдбата им. Веднага докарала една кола с помощи - дрехи, обувки и храна, осигурила им по 3 хляба на ден.

Помага и общинският съвет на Сандански. Оттам отпуснали 2000 лева за изгорялата къща, а след това им осигурили фургон, за да се приютят.

Но нали злото повлича крак, многодетната майка, улисана в проблеми, забравила да подаде декларация за детските надбавки, та семейството се лишило и от тези пари, спомня си за ужасните времена Марияна. Едва успели за 6 години да покрият изгорялата къща и наскоро се нанесли в нея. Но гладът си останал, работа няма.

Затова и децата почнали да работят от рано и със събраните левчета купуват хляб, картофи, захар, най-насъщните продукти.

Петте деца пораснали, всеки си има нужди, но от училище фамилията не ги лишила.

Едва преди две седмици майката Марияна е назначена за чистачка в мелнишкото кметство, вече е осигурена и взима минималната работна заплата.

"Назначих по временната заетост и бащата, парите са малко, но толкова дават по програмата. Пак е помощ някаква. Няма да оставя хората, толкова ме плюха заради Здравка, че детето работи, но как да го спра? Семейството има нужда от средства за препитание, по-добре ли е да крадат?“, обяснява кметът Наско Петев.

А нашата героиня Здравка е доволна, че работи, крои планове за бъдещето и не се срамува от това, че чисти тоалетна. Радва се, че помага на семейството си за прехраната, и се надява все някога да останат излишни парички и за мечтания компютър и телефон.


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен: това не е милосърдно дете - а не нарича експлоатация на дете. Едно дете може да помага на семейството си по много различни начини и то далеч по удачни от този.
278
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е редно дете на тази възраст да работи и то в градската тоалетна, да бъде само сред различни възрастни хора, които не познава, да чисти мръсотиите им, и вероятно има и педофили. Това не ми се струва нормално, дори и при бедни родители. Градската тоалетна не е място и още - детето решило да помага на родителите си. Какви са тези неща - то е на 7 години. Майката си седи вкъщи да гледа децата, а се оказва че, има и по големи деца, които биха могли да и помагат, а не момиченцето да чисти т
277
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименМного простичък е отговора,гледа другите деца!Де да бяха всички деца така милосърдни към родителите си,вместо само да се тръшкат и да искат
276
2
 
4
 
! Отговори
Elka преди 5 години
BOJE,BOJE,BOJE kolko zloba,dobre che izbiagah rano ot BG!!!
275
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Аз не разбрах? Защо детето чисти градската тоалетна и има 3 годишен трудов стаж там, а майката и бащата работят отскоро? Защо майката не е например работила в тази тоалетна?
274
3
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Кметство град Мелник 0746/ 98776, 0887797527, 0885 118184. На тези телефони може да откриете информация за семейството и да получите адрес на фамилията.
273
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази тоалетна, като е обществена, не се ли стопанисва от общината? Не се ли заключва ? От понеделник до петък безплатна ли е, или някой възрастен чисти и взема стотинките? Та в общи линии това дете няма работа там, колкото и да са бедни. Майката и бащата- да, но не и детето. Похвално е, че иска да помага на семейството си, но къде е майката, която е оставила невръстното си дете да мие тоалетни ?
272
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подобни случаи са хиляди, но не всяко дете е толкова фотогенично, за да се получи новина. За мен най - грозното в цялата история е позицията на кмета, вика, как да го спра да работи това дете?! В тоалетна, от 7-годишно?! Ясно ли му е на г-н управленеца, че с изказването си и отношението към случая нарушава поне 5-6 закона - трудови, социални, закрила на детето. Детето очевидно е в риск, няма работа в *** при миазмите.
271
2
 
7
 
! Отговори
Elitsam преди 5 години
Как да помогнем?
270
1
 
2
 
! Отговори
надежда преди 5 години
Хора , Благодаря ,че човещината все още съществува
269
3
 
20
 
! Отговори
до всички подлъгани преди 5 години
Тъй като познавам семейството,искам да кажа,че доста неща са премълчани!Бащата е пиянде с криминално минало,а майката изпечена хитра ревла,която винаги успява да изкара някой лев от добри хора като вас!Срам за журналистите и медиите,които им дават такава популярност!За мен това е кражба от нуждаещите се болни дечица например!Поклон пред всички Вас,които искате да помогнете,но повярвайте,не ще стигне до децата помощта!Призовавам Ви-ако искате да дарите,дарете за здраве,има толкова нуждаещи се!!!
268
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бих искала да пратя някой неща на Здравчето.От къде може да взема адреса?
267
0
 
23
 
! Отговори
ххх преди 5 години
Не била подала декларацията навреме!!!!И какво от това..... в нормална европейска държава ако закъснееш ти спират детските но ти вдигаш телефона звъниш казват ти кави документи да пратиш и ти възстановяват детските до 3 месеца назад, защото в тези държаваи децата не се ощетяват.
266
1
 
3
 
! Отговори
Gli преди 5 години
Neveroiatno - turisticheskata ministarka, sadebnata ministarka, mvr ministarkata, prosvetnata ministarka i ministarkata na razbitieto tolkova vreme ne sa dali oproverjenie ili obiasnenie za tasi maloletna bulgarka?!
265
6
 
14
 
! Отговори
е преди 5 години
"но има и българи, дето ми казват - какви пари искаш, ти си дете, нямаш право да работиш и да стоиш тук. Ползват тоалетната и си отиват"после пак обвинявайте ромите за всичко
264
11
 
23
 
! Отговори
НИКОЛАЙ преди 5 години
ТОВА Е ЗЛОВЕЩИЯ КАПИТАЛИЗЪМ ТОВА Е ЕВРОПА.
263
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детето с тригодишен стаж, а майката - с двуседмичен..... много жалко... Жива и здрава да е Здравка, дано има щастлив живот и не спира да мечтае!
262
2
 
11
 
! Отговори
turkish power преди 5 години
...Bay Dobri prosyaka...Zdravka...deteto s tri godishen staj......The faces of Bulgaria!
261
0
 
7
 
! Отговори
нико преди 5 години
Някой търси адреса на малката живее в мелник там има кметство клозета е един лесно за намиране
260
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 19 часа под #291 предложих следното всеки от философите тук да излезе от джоба си с един десетак а аз излизам със стотак никой до сега не се е престрашил десет годишно дете да мие *** , неговата работа е да учи а аще държава има ли ? Или май няма