Здравчето – едно дете, което чисти тоалетната в Мелник

Тя е само на 10 години, но зад гърба си има 3-годишен трудов стаж
Обновена: 17 юни 2016 11:09 | 17 юни 2016 10:49,
370
Здравчето – едно дете, което чисти тоалетната в Мелник
Снимка: в. "Труд"

От първи клас работя лельо, събота и неделя съм тук на тоалетната по цял ден от 9 до 17 часа. Събирам парички от тоалетната, чистя, поддържам помещенията, искам да си купя модерен телефон и компютър. Ама като смятам, още много време ще трябва да работя. Това разказва пред "Труд" едно сладко русо дете, което в Мелник и околностите всички познават като Здравчето. Казват й малката господарка на голямата тоалетна.

Здравчето е само на 10 години, но вече е навъртяла 3-годишен трудов стаж на мелнишката обществена тоалетна, която е единствена за туристическия град.

Детето е пъргаво и умно, тича с един маркуч, мие и чисти след туристите. Тоалетната свети, детето успява да я поддържа безупречно. А отпред пред каменната зидария на обекта е поставила масичка и дава тоалетна хартия срещу 50 стотинки.

"Хората са различни, едни ми дават повече парички, други даже евро ми оставят, но има и българи, дето ми казват - какви пари искаш, ти си дете, нямаш право да работиш и да стоиш тук. Ползват тоалетната и си отиват, споделя пред вестника натрупания си търговски опит непълнолетната Здравка. Признава обаче, че никой не се е спрял да я попита - ти откъде си, защо работиш тук - ами само й мърморели.

Явно лицето на беднотията не се харесва, но такъв е животът на Здравка. Тя не знае какво е да имаш своя стая, хубави чаршафи, сутрин, обед и вечер да те чака топла и вкусна храна.

Но не спира да ходи на училище и да се труди. Не се оплаква, напротив, прави планове занапред, колкото може едно дете. Най-близките й мечти опират до това да има своя детска стаичка, компютър и телефон, защото повечето й съученици имали, разказва ни простичко момичето, което всеки ден пътува за съседното село Склаве, за да учи, а в събота и неделя стопанисва тоалетната.

Здравчето е едно от петте деца в семейството на Марияна и Ангел Цапаркови от Мелник.

Преди 6 години, на 5 декември 2010 г., избухва пожар, при който е изпепелен домът на фамилията. Бедата не идва сама, родителите са безработни, нямат пукната пара и буквално остават на улицата с невръстните си пет деца.

Марияна и Ангел още помнят думите на хора от Мелник, които казали зад гърба им - така ви се пада, щом сте бедни. Жегнало ги, че няма състрадание и човещина.

А пожарът тръгнал от късо съединение заради остарялата електрическа инсталация в сиромашката им къща. За късмет те остават живи, защото по време на произшествието - сутринта, не си били вкъщи.

Седемчленното семейство остава без покрив над главата в дъжда. Същата вечер кметът на Мелник ги настанява в училището, затворено от години.

Фамилията оцеляла след бедствието, но били само с дрехите на гърба си. Цялата покъщнина изгоряла в пламъците.

Помощ от мелничани не дочакали. Само поетесата от Сандански Катя Ерменкова се трогнала от съдбата им. Веднага докарала една кола с помощи - дрехи, обувки и храна, осигурила им по 3 хляба на ден.

Помага и общинският съвет на Сандански. Оттам отпуснали 2000 лева за изгорялата къща, а след това им осигурили фургон, за да се приютят.

Но нали злото повлича крак, многодетната майка, улисана в проблеми, забравила да подаде декларация за детските надбавки, та семейството се лишило и от тези пари, спомня си за ужасните времена Марияна. Едва успели за 6 години да покрият изгорялата къща и наскоро се нанесли в нея. Но гладът си останал, работа няма.

Затова и децата почнали да работят от рано и със събраните левчета купуват хляб, картофи, захар, най-насъщните продукти.

Петте деца пораснали, всеки си има нужди, но от училище фамилията не ги лишила.

Едва преди две седмици майката Марияна е назначена за чистачка в мелнишкото кметство, вече е осигурена и взима минималната работна заплата.

"Назначих по временната заетост и бащата, парите са малко, но толкова дават по програмата. Пак е помощ някаква. Няма да оставя хората, толкова ме плюха заради Здравка, че детето работи, но как да го спра? Семейството има нужда от средства за препитание, по-добре ли е да крадат?“, обяснява кметът Наско Петев.

А нашата героиня Здравка е доволна, че работи, крои планове за бъдещето и не се срамува от това, че чисти тоалетна. Радва се, че помага на семейството си за прехраната, и се надява все някога да останат излишни парички и за мечтания компютър и телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
2
 
20
 
! Отговори
Миглена преди 7 години
Моля дайте ми някакви координати за връзка с родителите на Здравка. Желая да се свържа със това семейство с добри намерения.
258
7
 
6
 
! Отговори
мишето преди 7 години
много ме трогна тази история,дайте някакви кординати на това семейство,много ме е ят че бизнесмените и един лев не дават за такива работи а все обикновенните хора помагат
257
1
 
3
 
! Отговори
stefka krrusteva преди 7 години
Daite koordinati za vrazja s tezi hora sviva mi se sarceto.ne che bie inane no komu dobro pravi dobro mu se vrashta .
256
2
 
13
 
! Отговори
. преди 7 години
Дайде координати, сигурна съм, че има много хора, които биха помогнали, аз мога да й пратя компютър.
255
2
 
12
 
! Отговори
Георги преди 7 години
бих испратил компутар и тел даите накакви кординати
254
0
 
18
 
! Отговори
моля преди 7 години
дайте моля някакъв адрес да изпратя пари на детето
253
3
 
20
 
! Отговори
Съвременен българин преди 7 години
Браво, така се прави. Трябва да се помага на семейството с каквото може. Аз също поработвах докато уча в гимназията и после бакалавъра. Даже сега съм в чужбина и пак работя и уча. Макар, че вингати съм работил висококлалифициран труд.Иначе според мен родителите са за шамарене... пет деца, а те - безработни.
252
0
 
9
 
! Отговори
Политико некоректен преди 7 години
А така, трийте коментари.
251
2
 
17
 
! Отговори
Шайджак Качан преди 7 години
Направо е магическо да се живее в България, а?
250
1
 
8
 
! Отговори
мирянка преди 7 години
Катя Ерменкова да каже кой налива пари във фондацията, че така щедро ги радава после- не е пропуснала случая да се самоизтъкне, забравила, че каквото дава дясната ръка, лявата не трябва да знае, ама те всички от тяхната секта са такива- християни само на приказки, а на дела си плетат и пълняпт кошничката!
249
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До запознатиКАК ТАКА АМИ ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ?
248
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе някъде чух слухове.че имало Български Хелзински Комитет
247
3
 
13
 
! Отговори
запознати преди 7 години
Парички и да съберете,няма да стигнат до децата.И тези,които те изкарват,отиват за алкохол и цигари на родителите.Жалко,но е самата истина.От години практикуват така-журналистите знаят,че с истории за детски неволи трупат точки,а хитрите родители знаят,че все ще изкарат някой лев.
246
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DEMOKRAZIYA S ISBORI OT TURISTI, PODPRAVENI, KUPENI BJLATINI, BES BULGARITE OT ZAPADA.NE. E DEMOKRAZIYA. OT NARODA.
245
0
 
31
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Беэпаричие, оскъдица, бедност!!! Тоэи, който не е стигнал финансовото дъно, той не энае эа какво става въпрос!!! Колко много хора, днес живеят така!!! Отвратителна действителност!!!!
244
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Prelicha NA RUSNACHE AMA NE E NOVINA!
243
1
 
3
 
! Отговори
ставри преди 7 години
До люсиЗанимават се с деца от малцинството.
242
7
 
16
 
! Отговори
българин преди 7 години
До 278Какво все ви е виновна демокрацията бе ***,оти ?! Демокрация значи народно управление, а Народна република какво значи... ? Това, че вместо към истинска демокрация преминахме към червена мутрокрация, никой не ни е виновен ! Ето, другите се оправиха, и вече не им виждаме даже праха, а вие тук само кълнете демокрацията и не си помръдвате от мястото !
241
1
 
23
 
! Отговори
нико преди 7 години
Айде да ви видя философи кой ще се бръкне по десетак за компютър и телефон от мене 100 кинта
240
5
 
7
 
! Отговори
Ало преди 7 години
Ако продължава тази демокрация и капитализъм по този начин ще има бързо унищожение на статуквото. Кой ще ни се противопостави? Кой?