Децата – касички? Какво се случва в дома в Дрен?

Отец Рафаил смята, че реинтеграцията е много рядко явление
21 юни 2016 10:37,
9
Децата – касички? Какво се случва в дома в Дрен?

Какво се случва под покрива на Центъра за настаняване от семеен тип в радомирското село Дрен?

По темата в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR говори отец Рафаил, игумен на Кладнишкия манастир, който работи с децата от центъра.

"Целта на центъра за реинтеграция на децата е те да бъдат върнати отново при семействата си след престой в подобни учреждения - нещо, което се случва изключително рядко и при подходящите условия от страна на семействата", отбеляза отец Рафаил.

Според него обаче реинтеграцията е рядко явление и поради факта, че не била сред приоритетите на ръководството на учреждението: "Очевидно е, че това не се харесва нито на отдел "Закрила на детето" към Община Радомир, нито пък на сегашното ръководство на дома", заяви той.

Причината според него е, че на децата се гледало като на делегиран бюджет, а оттам и интересът те да напускат дома се губел.

Рафаил дори обяви, че най-фрапантният случай в дома в Радомир е целенасочено малтретиране на дете от страна на социален работник. Случаят бил стигнал и до омбудсмана.

Твърденията му бяха отречени от Светла Филева, която е главен инспектор в Държавната агенция за закрила на детето.

Тя заяви, че при направените проверки наистина са били регистрирани пропуски в управлението на дома и социалното подпомагане за реинтеграция. Сред установените нарушения са пропуски в проучването на семействата и възможностите им за подкрепа на децата.

Филева обаче беше категорична, че обвиненията за целенасочено оставяне на децата в дома с цел получаване на делегиран бюджет, не са доказани. Тя също така отрече да са били регистрирани данни за действия срещу тях, уронващи личното им достойнство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
глупости преди 7 години
Точно пък от лелките нищо не зависи,там те са едни обикновенни служителки,които са там само и единствено да полагат грижи за тези деца.И Ви гарантирам ,че се справят по-добре и от някой родители и децата са привързани към тях и ги обичат като свой родители.А ако зависеше нещо от тях -там деца нямаше да има,защото те желаят най-доброто за децата и искат всяко от тях да живее при своето семейство
8
1
 
7
 
! Отговори
Офф преди 7 години
Който е ходил в това селище знае че там условията за децата са в пъти по-добри от другите домове...Предполагам за лелките/майките там е без значение дали са 5 или 6 деца. Проблема на тези, дето говорят е че не им дават парички/рушвети...Направете условията в другите домове такива и после дрънкайте глупости!Малко хора знаят че който иска да учи -след това имат общежития...Къде на друго място го има това!?!?Ако можете - помогнете им, ако не помагате - затваряйте си плювалниците, ***!
7
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До 5:Точно пък от лелките нищо не зависи.Никой не ги пита дали искат да се осинови някое дете,или не.Така,че не обвинявай лелките.Има си ръководство,което се занимава с тези неща.
6
3
 
6
 
! Отговори
против отеца преди 7 години
Тук става въпрос са една голяма заблуда и за хора които изобщо не са на ясно с живота на тези деца и колко от тях искат изобщо да живеят в биологичната им среда.А що се отнася до отец Рафаил,само който го познава може да каже що за тип е и колко подмолен човек е.Истината е ,че на гърба на децата този индивит иска да постигне лични облаги и тъй като не успява е готов на всичко.
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно вярно - лелките в домовете си пазят работните места и не дават да се осиновяват деца, освен ако, разбира се, не успеят да ги изтъргуват срещу добра сума. За съжаление хората, които работят в такива домове са тотално деградирали, нищо не ги интересува, крадат каквото могат. Децата са малтретирани, недохранени, липсва обикновено човешко отношение. Децата са им стока - за съхранение и евентуален продан.
4
1
 
11
 
! Отговори
до мда преди 7 години
Трудно се коментират дебрите на разградените български институции. Образование, социална система, здравеопазване. съдебна система, медийна свобода, лобистките закони на НС, потребителските права, крайната бедност и т.н. са все теми тип "горещ картоф".Всичко опира до пари, бюджети, интересите на държавните храненици и мафията. Прекалено много хора мизерстват и всеки драпа да оцелее, по който и да е начин, липсва социална справедливост и пицата е малка. Корена на злото е в "преходния" грабеж...
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимна преди 7 години
Аз друго не разбирам - познавам семейство с осиновено дете, взето от дом за деца на 3 г. възраст. Прекарало в дома 2 години и 3 месеца - със сериозно забавяне в емоционално, социално и поведенческото си развитие. Същото семейство от 2 години кандидатства за осиновяване на второ дете. Семейство, което иска да осинови две деца, лишени от родителски грижи. Да им даде любов, семейна среда, уют, подкрепа и нормален старт в живота. Чакат втора година за дете, което институциите не им дават!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ааааа, отец Рафаил.Честно, на живо е още по-колоритен. За съжаление и той има някакви далавери от цялата работа.Виж, когато го попитах къде е църквата, когат трябва да се полагат грижи за бездомните, той изведнъж каза "Ама защо на църквата чакате?".
1
3
 
16
 
! Отговори
mda преди 7 години
Не го разбирам това нещо... новина за руски и американски ракети коментари (сигурно платени) до небесата, спорове, заяждане, "експертни мнения" а тука когато говорим за деца тяхното малтретиране и това че нямат семейства на никой не му пука (може би няма финансиране темата знам ли)... дали в това ни отношение не се корени това че полека лека изчезваме като нация?