Бяла, спретната къщурка... и лошият вълк – ДНСК!

Възрастно семейство в битка за запазване на дома си
27 юни 2016 09:14,
27
Бяла, спретната къщурка... и лошият вълк – ДНСК!
Снимка: bTV

Семейство Цветини живее в наследствения си дом вече 50 години. Земята била купена от бащата на Йордан, а къщата – построена с усилията на Рисимка и Йордан, още докато били младо семейство.

И всичко било безоблачно в продължение на десетилетия. До 2011 година, когато за вече възрастните инженер и счетоводителка започва истинското ходене по мъките. Получават писмо, че къщата им е незаконна. Новината идва като гръм от ясно небе.

"Имаме документи, имаме удостоверение за търпимост, нотариален акт за земята, преотредена е земята, абсолютно всички неща имаме и са узаконени и ние не знаем защо става всичко това нещо", разказва Рисимка пред bTV.

Оказва се, че липсвал документ, който да докаже, че бащата на Йордан е плащал данъци на имота.

"Баща ми през 1963-та година е внесъл декларация, в която е декларирал имота, в която е декларирал къщата, имота тук и всичко е декларирано", категоричен е Йордан.

След месеци издирване и размотаване между различни институции - липсващият документ е открит. И главният архитект на Симитли издава документ за търпимост на имота. Казал им, че няма от какво да се страхуват.

Но проблемите не свършват. Пристига заповед за събаряне на къщата и предложение от социалните за временен подслон на семейството.

"Ние нямаме друг дом, ние сега двамата трябва да излезем на Е-79 на улицата и там да седим. Те казаха: "Има дом за бездомници, само временно да ви настаним, има на още две-три места, а багаж не ни интересува къде ще сложите”, това ли заслужаваме на тези години ние на стари години да ходим в дом за бездомници?", възмущава се Рисимка.

От архитектурния отдел на общината потвърдиха, че всичко тук е в съгласие със закона. А Рисимка не спира да си задава въпроса как никой не закача стотиците незаконни къщи в ромските квартали, а всеки момент домът им, граден с години, ще бъде изравнен със земята.

А от ДНСК мълчат по въпроса. Семейството обаче е решено да си търси правата по съдебен път и чака решението на съда. Стига да не е твърде късно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
8
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Къде се намира този имот? Улица ,? Рано или късно ще се разбере на кой *** му е харесало мястото! Той може и по друг начин / инфаркт, инсулт/. Сигурно има и трети, и четвърти способ да заграби имота, ама този, чрез "властта",му се е сторил най-сигурен. Ами коя е тази община, която не си пази сто години данъчен списък 1, както е по закона за Архивите. И там всеки чиновник като разгърне,ще види- плащан ли е данък-сгради за този имот или не? Защо отделния човек отново доказва, че не е камила
15
0
 
7
 
! Отговори
циник преди 7 години
Семейство Цветини: 1. Самоопределете се, като РОМИ. 2. Немедлено сезирайте БХК, Амнести интернешьнал и Хюманс Райт Уоч. 3. Намерете си адвокат и съдете България в Страсбург.4. Уведомете Правната Комисия на ЕС.5. Дайте интервюта по всички телевизии, радия и печатни издания.
14
1
 
8
 
! Отговори
УЖАС преди 7 години
Ужас!
13
1
 
15
 
! Отговори
Е преди 7 години
Единственият изход на тия нещастни хорица в тая смотана държава: да декларират, че са*!!!
12
1
 
35
 
! Отговори
Men преди 7 години
Това явно е за благодарност от държавата. За едни има за други няма. Едните цял живот се бъхтят, за да може въпреки, че имат всички документи и плащат данъци да им бутнат къщата. Другите цял живот се наливат, правят по 10 деца и им строят безплатно къщи, плащат им да раждат повече деца. Това се казва държавна политика...
11
1
 
39
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Държавата разрешава незаконните къщи на индианците, а бута законните къщи на пенсионерите. Това е благодарността за 40 години труд и внесени хиляди данъци и осигуровки. Живот в мизерия и страх, от обири всеки ден, докато едно племе се чувства безнаказано. Интересно, как изобщо е оцеляла тази къща, а индианците не са си "набрали" я тухли, я дограма.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и подобаваща компенсация да си поискат, за причинен стрес и тн ... едни 100 бона поне
9
1
 
36
 
! Отговори
Тонка преди 7 години
До АнонименНяма значение какви са, ако всичко е законно. Гадното е, че незаконните аборигенски коптори няма кой с пръст да пипне, а тръгнали да тормозят стари хора. То там са ни силни управниците, а пред аборигените умират от страх.
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GodДа бе! Те защитават правата само на 2 малцинства. Останалите са друга категория хора. Ако бяха шведи или педи - веднага щяха да скочат, ама понеже не са - се ослушват.
7
1
 
23
 
! Отговори
хм преди 7 години
До ABCПроблемът им е, че "Темида е сляпа" и щом някой плаща кинти, не я интересува кой прав, кой крив...
6
1
 
36
 
! Отговори
ABC преди 7 години
След като имат удостоверение за търпимост, строежът се счита за законен, къде тук е проблемът за общината???
5
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а да не би някой да има нужда от парко-място, вила-място....да е платил вече, а семейството да си доказва,че нямат сестра !
4
1
 
52
 
! Отговори
аз преди 7 години
Сефте, на корумпирания български чиновник хич не му дреме, че някой е отделял от залъка н децата си за да си построи къща или купи дом. По същия начин Общината взе жилището на дядо ми, лека му пръст, защото оригиналните нотариални документи се "изгубиха", по неведом начин, от папката с делото.
3
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да осъдят държавата за дискриминация. Има много доказателства за наличие на дискриминация.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво става с Влади Калинов , още ли е там ?
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какви са по етнос? Уточнете, моля, защито иначе откъде да знаем как да коментираме новината?