Подмладяваме армията, учим доброволците да стрелят...

Кабинетът прие промени в Закона за въоръжените ни сили
13
Подмладяваме армията, учим доброволците да стрелят...
Снимка: архив Булфото

Намаляване на възрастта за прием на войници от 32 на 28 години и на възрастта, до която ще служат - от 50 на 46 години, се предлага в Закона за отбраната и въоръжените сили, приет днес от правителството.

Така се осигурява възможност за ранното им пенсиониране, тъй като ще могат да придобият необходимите 18 години действително изслужени на военна служба.

С промените, които ще бъдат предложени за одобрение от парламента, се регламентира и полагането на извънреден труд от военнослужещите.

Още по темата

С новите разпоредби се създава възможност съкратените или уволнилите се поради организационно-щатни промени военнослужещи да постъпят повторно на военна служба във въоръжените сили.

Кабинетът одобри и промени в Закона за резерва, с които се предлага създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Въвежда се възможност по време на обучението на доброволен принцип на българските граждани да се провеждат практически занятия с използване на оръжие и боеприпаси.

Създава се възможност студентите от висшите военни училища и български граждани, завършили висши училища и преминали военна подготовка, да могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация "офицер от резерва".

Промените в Закона за Военна полиция прецизират норми, свързани с оперативно-издирвателната дейност на служба "Военна полиция", дейностите по охрана и ескорт, употребата на оръжие, помощни средства и физическа сила от органите на службата, действия свързани с полицейската регистрация и идентификацията. Предложените изменения отговорят на решения на Европейския съд по правата на човека.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че промените ще допринесат за развитието на кадрите във Въоръжените сили и ще подобрят подготовката на страната за отбрана, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

По думите му с измененията във възрастта за прием на военна служба и в пределната възраст за служба се осигурява подмладяване на войнишкия състав и се дава  възможност за ранното пенсиониране на военнослужещите.

Това изискване влиза в сила от 01 януари 2017 г. и ще важи за новопостъпилите войници. С новите изисквания за нарастващ праг на пенсионирането е съобразено и предложението за увеличение на пределната възраст (55 години) за служба във въоръжените сили на сержанти, офицерски кандидати, младши офицери, офицери със звание "майор" и "подполковник", разясни той.

Част от промените са свързани с подобряване на отбранително-мобилизационната подготовка на страната. Уреждат се за първи път и задълженията на България като страна домакин за подпомагане на преминаването, разполагането и ученията на съюзнически войски от НАТО на наша територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Пенсън преди 7 години
Никога Платената армия няма да има шанс пред наборната. Когато вършиш една работа за пари винаги може да се откажеш от нея а когато имаш ИДЕАЛИ тогава може да умреш за тях. Навремето немците са имали такъв идеал 3 Райх, Японците Императора (спомнете си камикадзетата) руснаците Комунизма, Кубинците Революцията, арабите фанатици Ислямска държава. ИДЕАЛА е велико нещо. А платената армия е само за мирно време или за дистанционна борба не и очи в очи с врага.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро доброволците ще се учат да стрелят, но с лъкове и стрели, да хвърлят камъни и бойни брадви и ще се търсят огняри за нашите изтребители.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да не си гръмнат топките докато се учат да гърмят.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А наследствените *** от щаба дето изкараха две пенции ще подмладяват ли?
4
1
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Гледам хиляди кандидати напират за Армията ( главно от женски род )
3
0
 
1
 
! Отговори
Deli Rimski преди 7 години
Nie muslumanite ot Tatarpazardjik iskame dobrovolno da se nauchim da strelqme. Da jivee Balgariq
2
1
 
10
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Сега всички, които искат задължителна служба (или поне парадират с това...) могат да се запишат и съответно да дадат пример за другите! В противен случай всичкото им дрънкане е било напразно. Сигурен съм, че ако Българска Армия осигурява достойно заплащане и условия на труд, желаещите ще са достатъчно. Не можем да си позволим да изгубим всички млади хора при положение, че в страната има над 2.5 млн пенсионера и над 1млн от "малцинствата"...
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Определение за войник: Професионален убиец на държавна служба.Ако държавата иска да има истински войни, а не шишкави мажоретки, трабва да им осигури такива финансови, социални и обществени привилегии, че авантюристично настроените млади мъже да се изкушават да упражняват военната професия.А иначе, сигурноста е мнооого скъпа услуга.