Споделено пътуване – Да, но с пари: Не!

Глоба от 1500 лв. се налага в момента за превоз без лиценз
Обновена: 29 юни 2016 14:46 | 29 юни 2016 14:44, Анисия Иванова
83
Споделено пътуване – Да, но с пари: Не!
Архив: Булфото

Превозвачите в страната настояват за ясно разграничение между споделеното пътуване и такова с цел печалба. В България реално това пътуване е криминализирано и в момента - всеки обществен превоз, който не се извършва с нужния лиценз, подлежи на глоба от 1500 лева глоба. Това каза Димитър Карагегов от Българското либертарианско общество в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

С последната законодателна инициатива на МС служителите на ДАИ ще имат възможност да събират данни от трети лица, ползвали нерегламентирана услуга за превоз, обясни той.

По думите му мерките, приети от правителството, ограничават свободата на потребителите.

Още по темата
Според него забраната за споделеното пътуване допълнително ще натовари трафика по пътищата.

Превозвачите трябва да актуализират системата, по която работят преди да настояват за каквито и да било рестрикции, категоричен бе Карагегов.

Обратното мнение изрази Искрен Веселинов от Комисията по транспорт в НС, който поясни, че законът не предвижда санкции за група хора, решили да пътуват заедно с нечий автомобил, а само за осигуряващите платформа за превоз, които по този начин правят бизнес.

"Аз съм за всяко споделено пътуване, което не генерира печалба за някого", декларира той.

По темата, пряко от Централната автогара в София, се включи и главният секретар на "Национално сдружение на автобусните превозвачи в България" Симеон Милушев. Той съобщи, че въпреки снощния кървав атентат на летище "Ататюрк", автобусните превози до Истанбул остават без промяна.

По думите му след атентата в Сарафово държавата е предприела адекватните мерки, които превозвачите спазват стриктно.

Така например шофьорите на междуградските линии вече не взимали непридружен багаж срещу заплащане, а глобата за нарушилите наредбата започва от 1300 евро.

Милушев оцени високо резултатите от преговорите между превозвачите и властта.

"Московски спази своето обещание и след дълги дебати прие наредба 33 за автогарите и автоспирките - всяка автогара, според нейното предлагане на услуги, ще може да получи първа, втора или трета категория и самите превозвачи ще трябва да платят цена според категорията ѝ", каза той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
(корекция)Така де... превозваният ми е обещал бира :)
42
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Така и не разбрах защо се говори за споделено пътуване, при положение, че като ги попиташ, претенциите им били за бусовете, които пътували нерегламентирано. Тогава да говорят за "нерегламентиран превоз" а не за "споделено пътуване".Откъде накъде някой, който не може да си обуздае лакомията или не може да си води бизнеса - ще ми се бърка кого возя в колата си и дали съм му взел 10 лв. или съм му обещал една бира в кварталната кръчма другата събота?
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а бе вие статията прочетохте ли бе??? Тука става дума за тея ашлаци дето возят "на цената на билета". Споделеното пътуване е съвсем различно... просто група хора, познати или непознати пътуват заедно нанякъде и си делят разходите. А не специално някой само с това да се занимава без да има път нанякъде си.... Тоест статията визира тея дето чакат по спирките "на цената на билета"... не на обикновените хорица
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега очаквам реклами които да казват, че ощетяваме автобусните превозвачи.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако превозвам куче това води ли се нарушение на закона
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17Мдааа, преди да тръгнеш на път минаваш през нотариуса, заверяваш една декларация с колко пари тръгваш, като пристигнеш пак отиваш при нотариус и заверяваш втора декларация с колко си пристигнал, като прилагаш касовите бележки за всички разходи по пътя, които декларации пазиш три години...И най-важното - тези действия трябва да ги извършиш придружен от адвокат (по новия закон за адвокатурата)...Ай наздраве!!!
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аз съм за всяко споделено пътуване, което не генерира печалба за някого"И каква печалба може да се вземе ако превозваш още 3-*** човека, които ще пътуват до същото място, където и ти ще пътуваш. От това няма как да се стане милионер. Със споделените пътувания се намаляват задръстванията.
36
2
 
7
 
! Отговори
До Троловете преди 7 години
Господа, другарки и другари, преди да избълвате опорбните си точки, прочетохте ли статията или не виплащат за четене????Обърнете внимание на абзац 6 и престанете с глупостите
35
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето авомобили имат 5 места в салона. Ще ги позлвам както намеря за добре, дали ще ги споделям или не си е моя работа. Плащам си данъците винетката и застраховката.
34
2
 
2
 
! Отговори
Делян преди 7 години
Ето какво трябва да знаете по въпроса: pravatami.bg/15349
33
2
 
1
 
! Отговори
:/ преди 7 години
Мооооод, с Мая не можем да се возим, заради теб бе. Остави ни да се уговорим и после модерковай.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако спра някоя каруца на стоп, подлежа ли на глоба?
31
3
 
18
 
! Отговори
1 преди 7 години
Таксиджиите си пазят бизнеса. Разбираемо е. Проблема е, че този тип бизнес умира и няма връщане назад.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, де спират ме, ама как ще докажат, че тия хора в колата не са леля, чичо и братовчеда? Ще ходят до ЕСГРАО (или както там се казваше съответната служба) да проверяват как се казва леля ми ли? И дали се казва Мария като жената от колата.
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, бяхме решили това лято да ходим заедно на море с приятели, ама да пътуваме заедно с една кола, а не всеки със своята. Хем по-евтино, хем по-весело! Ама сега се оказвало, че нарушаваме закона, защото ще си делим разходите за бензина! Не е истина!
28
3
 
17
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Та да ви е ясно, ДАЙ не са против споделените пътувания, те са против това, че не могат да ги контролират - разбирай, че не могат да взимат рушвети от водачите. Та затова е големия шум, закони, поправки и т.н.
27
1
 
8
 
! Отговори
dzivko преди 7 години
Стига рипали,по закон ДАИ не могат да спират леки коли, освен таксита...,гонят ония с бусовете дето са паралел на автобусите..,а иначе наистина ми се струва трудно доказването на плащане
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последния път, когато ползвах обществен междуградски транспорт беше по линията София -Кърджали. Автобуса беше таратайка.Кънтеше дивна чалга. Повечето пътници имаха аромат на пор-вдовец. Шофьора качи по пътя поне 15 човека без билети, някой от които бяха правостоящи. Никога не съм рискувал да се возя при непознат шофьор, но като се замисля е за предпочитане пред гореописаната ситуация.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега очаквайте да ви спират по пътищата освен с дежурното "И к`во праим ся?" и с "Ща ми пътувати споделиено, а! Я тука глоба!" Ушевска му работа!
24
2
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Тва е като Параграф 22 .Пускаш обява че ще пътуваш до морето .Обаждат ти се трима .Пълните резервоара .Спира ви ДАЙ и кво .Пътувате приятели до морето .Тва няма доказване .Просто всичко тва е голяма глупост