Споделено пътуване – Да, но с пари: Не!

Глоба от 1500 лв. се налага в момента за превоз без лиценз
Обновена: 29 юни 2016 14:46 | 29 юни 2016 14:44, Анисия Иванова
83
Споделено пътуване – Да, но с пари: Не!
Архив: Булфото

Превозвачите в страната настояват за ясно разграничение между споделеното пътуване и такова с цел печалба. В България реално това пътуване е криминализирано и в момента - всеки обществен превоз, който не се извършва с нужния лиценз, подлежи на глоба от 1500 лева глоба. Това каза Димитър Карагегов от Българското либертарианско общество в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

С последната законодателна инициатива на МС служителите на ДАИ ще имат възможност да събират данни от трети лица, ползвали нерегламентирана услуга за превоз, обясни той.

По думите му мерките, приети от правителството, ограничават свободата на потребителите.

Още по темата
Според него забраната за споделеното пътуване допълнително ще натовари трафика по пътищата.

Превозвачите трябва да актуализират системата, по която работят преди да настояват за каквито и да било рестрикции, категоричен бе Карагегов.

Обратното мнение изрази Искрен Веселинов от Комисията по транспорт в НС, който поясни, че законът не предвижда санкции за група хора, решили да пътуват заедно с нечий автомобил, а само за осигуряващите платформа за превоз, които по този начин правят бизнес.

"Аз съм за всяко споделено пътуване, което не генерира печалба за някого", декларира той.

По темата, пряко от Централната автогара в София, се включи и главният секретар на "Национално сдружение на автобусните превозвачи в България" Симеон Милушев. Той съобщи, че въпреки снощния кървав атентат на летище "Ататюрк", автобусните превози до Истанбул остават без промяна.

По думите му след атентата в Сарафово държавата е предприела адекватните мерки, които превозвачите спазват стриктно.

Така например шофьорите на междуградските линии вече не взимали непридружен багаж срещу заплащане, а глобата за нарушилите наредбата започва от 1300 евро.

Милушев оцени високо резултатите от преговорите между превозвачите и властта.

"Московски спази своето обещание и след дълги дебати прие наредба 33 за автогарите и автоспирките - всяка автогара, според нейното предлагане на услуги, ще може да получи първа, втора или трета категория и самите превозвачи ще трябва да платят цена според категорията ѝ", каза той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
28
 
! Отговори
AZ преди 7 години
В автомобила си ще возя когото си поискам. Плащам си гражданска отговорност, която покрива местата в колата. Никой не може да ми каже нищо.И тая тъпотия "с цел печалба" няма как да ми я дрънкат. Естествено че ако качвам някой и си делиме разходите, целта е да ми излезе по-евтино.Управляват ни абсолютни ***.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва ясно да се посочи и кой е превозвач. Тъй като има ПРЕВОЗВАЧИ с пари на Партия БСП, на ДПС, ведомствени на МВР, На МНО, На Агака, на болници, на училища, на какви ли не.! КОЙТО ЯКО БЪРКАТ В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ И ГОРИВА. И когато се оправят тия представи, да става въпрос за частния превозвач в каква конкуренция е ?
21
1
 
9
 
! Отговори
Ник преди 7 години
"Печалбата" на споделеното пътуване е прекрасното изживяване за всички. Предполага се, че щом аз и цялата компания сме се събрали да пътуваме зедно, ще си изкараме страхотно, весело, забавно. Важното е за какво сме се събрали и че ни е яко заедно. Това, че делим пари за гориво е най-малкият проблем.
20
8
 
4
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
***НЯМА ОБЩО С ТЕМАТА***В коментарите пишат ЗДРАВО ***.Използват софтуер за да следят новините и да са сред първите коментирали! Пак чрез софтуер могат да бълват паралелно по много коментари и лайкове! Аз съм програмист и съм чувал за колеги които са правили такъв софтуер по поръчка на ***...Ако някой случайно не знае, *** = користен, платен коментаторМИСЛЕТЕ БРАТЯ !!!
19
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 7 години
И как ще разберат дали генерирам печалба от едно споделено пътуване? Примерно сме 4-*** човека в колата и бензина ми излиза по 8 лева на човек. Обаче аз съм решил да си сложа и някой лев за амортизация на колата и за това, че ги разкарвам до вкъщи все пак .. и им казвам 10 лева. Всеки е ОК, защото с автобус например им е по-скъпо. Аз така генерирам ли печалба или не?
18
4
 
16
 
! Отговори
счети преди 7 години
Как точно ще изчислят дали собственика/водача на автомобила генерира печалба ?
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До DiscoveryА ти разбра ли, че като те спре катаджията и те види че пътуваш с някой и веднага "Ко прайме ся да пишем ли 1500" Изобщо няма да пита пътниците и после ще трябва да ги разкарваш като свидетели за да не ги платиш тея 1500 лв сещаш ли се Вуте?
16
2
 
9
 
! Отговори
?!? ВТФ преди 7 години
"Аз съм за всяко споделено пътуване, което не генерира печалба за някого", декларира той." - т.е. ако трима приятели пътуваме с колата на единият и му дадедм пари за бензина това как се нарича? Споделено или НЕ?И как ще разберат дали е споделено без печалба или не?Може би агентите на ДАИ ще ги пратят в САЩ при имиграцинните за повишаване на квалификацията?!??И ще ме питат: "Я кажете сега шофьора какъв крем за бръснене използва?"Цялата Мара ВТАСАЛА, та за споделеното пътуване се захванаха
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно как ще докажат имало ли е плащане или не. Срещаме се, качваме се в колата и преди да тръгнем аз си плащам (или той на мен, зависи, кой е клиентът) и тръгваме. Спират ни и как ще докажат, че е имало плащане? Да не говорим, че винаги мога да излъжа, че това е братовчед ми или най-добрия ми приятел. Никъде не пише, че е забранено да пътуваш с приятели. Абе, цялата държава цъфнала, те пак се занимават с глупости!!!
14
2
 
10
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
А бе тези, *** около бате ви Бойко,второ правителство правят и все още не са се наяли горките . . . достатъчно !?Не стига че поробиха страната и народа ни да плаща около 20 милиарда теглени заеми за последните няколко години, а ми се чудят още как допълнително да ни "изработят ", като нибръкнат още в джоба . . .!?
13
2
 
3
 
! Отговори
До Discovery преди 7 години
Принципно си прав, но да се прави подобно разграничение е все едно да хванеш дипър с 5 гр. трева или потребител със същото количество, дето иска да я изпуши с приятелите си. Вместо просто да се намали с малко строгостта на закона, срещу символични, но точни правила.
12
2
 
5
 
! Отговори
Мизерници!!! преди 7 години
Какъв пък им е зорът с непридружения багаж? Не винаги всеки може да го придружава, най-малкото защото това са разходи веднъж в едната посока, веднъж в другата!Или изтеглИхме големите кредити и сега трябва да ги плаща някой?
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До asd И как ще стане тая работа? Обясни ми как се прави разлика между споделено пътуване и пътуване с цел печалба? Като питат пътниците? Ми те на пътниците им излиза по евтино и удобно да пътуват така, иначе нямаше да пътуват с някой а щяха да си ползват автобусите. Това ще е поредния рекет, ще изцокат 1500 лв от неподготвените, като ще пишат актове като луди и който се закачи (тези които не обжалват).
10
3
 
13
 
! Отговори
таман ма хвана преди 7 години
Сипването на гориво в резервоара от несобственика да не е престъпление?
9
3
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
За да няма печалба просто си разделяте разходите .Наливате гориво и разделяте парите за него и печалба няма .Да го духат превозвачите със дкапаните им бавни автобуси
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма споделено пътуване, което да не генерира печалба под една или друга форма. Както и няма практически как да се установи дали едно пътуване е с цел някой да прибира пари от него или не, освен с камери, радари и пр. нанотехнологии за сумати пара. Една проста, либерална платформа за всички превозни средства в България е много по-евтина и практически изгодна. Най-големите тарикати в нея ще просперират ;).
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, значи аз пътувам с колата за морето, а жената я качвам на влака! И като си зема некое на аФтостоп, ще го карам да ми вика татко...
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нали точно за това са споделените пътувания - да си поделят разходите. Вместо да му давам кеш, ще минем през бензиностанцията и ще му налея гориво.
5
4
 
30
 
! Отговори
GG преди 7 години
тази държава става напълно невъзможна за нормален живот
4
19
 
4
 
! Отговори
asd преди 7 години
Едно е да си разделите разходите за бензина, друго е да му покриеш и амортизациите + надценка ;) Държавата явно си иска данъците, че и без това са сравнително ниски.