Три нива на заплаха от тероризъм в новия закон

Вносителят му Бъчварова очаква подкрепа от експертите
5
Три нива на заплаха от тероризъм в новия закон
Снимка: Правителствена пресслужба

Законопроектът за противодействие на тероризма определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие.

Още по темата

Той беше обсъден и одобрен днес от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Очаква се законопроектът да бъде разгледан на утрешното заседание на правителството, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма.

Националният контратерористичен център се разполага в ДАНС и предоставя информация на компетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане на заплахи от тероризъм, в непрекъснат денонощен режим.

Регламентира се и участието на Въоръжените сили в противодействието на тероризма и в преодоляването на последиците от терористични актове. Определят се функциите на местните органи и структури в този процес.

"Очаквам професионалната общност да застане зад закона, защото той регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават българските граждани. Само с добре координирани действия можем да противостоим на тероризма, който в последните години стана една от най-големите заплахи в световен мащаб, и създаването на модерна и интегрирана система за сигурност е от първостепенно значение", коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която е вносител на законопроекта. По думите й, подготвеният закон е още една крачка в тази посока.

"В основата на всичко е опазването на човешкия живот. Терористичният акт отнема основно право на човека – правото на живот. Обстоятелството, че на някои хора, които планират такива действия, ще бъдат нарушени права, е несъпоставимо", посочи Бъчварова.

В отделна глава е регламентирана превантивната дейност. Тя включва анализ и оценка на рисковете, сътрудничеството и обмена на информация с компетентните органи на други държави и организации, изготвяне на планове на различни нива за противодействие на тероризма и т. н.

Въвежда се задължение за собствениците и ползвателите на сгради и съоръжения за обществено обслужване от първа-трета категория по ЗУТ, както и училищата и детските градини да разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма.

По отношение на лицата, за които има данни, за да се състави обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, се прилагат превантивни мерки, отнасящи се до ограничаване на движението им и отнемане на документи. Подробно е описан редът, по който се прилагат превантивните мерки, както и че подлежат на съдебен контрол.

Законопроектът въвежда основни правила за провеждане на антитерористична операция при наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт. В тези случаи е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите.

Допуска се и обявяването на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на Президента на Република България. Целта е да се даде предимство на спасяването на човешкия живот и здраве.

Законопроектът предвижда също обезщетяване на физическите и юридическите лица при реално причинени имуществени вреди при или по повод извършване на нормативно установените действия за предотвратяване и пресичане на заплаха от тероризъм или за преодоляване на последствията от тероризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
НОВАТА ЗАПЛАХА преди 7 години
В БЪЛГАРИЯ СЕ ОРГАНИЗИРАТ ПРОРУСКИ ПАРАВОЕННИ ФОРМИРОВАНИЯ , С РУСКИ ИНСТРУКТОРИ И ТАЙНО ВНАСЯНЕ НА ОРЪЖИЕ ЗА СВАЛЯНЕ НА ВЛАСТТА И ОТПОЧВАНЕ НА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА!!!РУСКИТЕ РОКЕРИ ОТ КГБ , ПРОСТО ОПИПВАХА ПОЧВАТА И ТЯХНАТА ПОДГОТОВКА!!
3
0
 
0
 
! Отговори
zzz преди 7 години
kade sa anonimus da vidiat smetkata na nashata chengidjiinica?
2
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До Трите нива ПРОПУСНАЛ СИ 4--ТОТО----ЗАПЛАХАТА КОЯТО ИДВА ОТ ТЯХ
1
0
 
2
 
! Отговори
Трите нива преди 7 години
1, Ако някой *** се обади по телефона и каже че има бомба на летището2. Ако някой си забрави куфара с мръсно бельо на перона3. Ако некъде тресне нещо