Адвокат: За 10 г. – 107 осъдени за лекарска грешка

През последните години 89% от пациентите търсят правата си
6 юли 2016 11:44, Анисия Иванова
6
Адвокат: За 10 г. – 107 осъдени за лекарска грешка
Архив: Булфото

Да страда, колкото аз съм страдал. Да лежи в затвора и повече никога да не работи. Да получа обезщетение, за да мога да продължа живота си по нормален начин. Така адвокат Мария Петрова обобщи исканите възмездия от хора, пострадали от лекарски грешки.

В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, тя каза, че всеки вижда възмездието по различен начин. Чрез съдебни процеси можем да постигнем различни неща. Но хората са ядосани, губят вяра в институциите и може би това е една от основните причини да не се говори за този проблем, посочи адвокат Петрова.

Статистиката сочи, че за 10 години има 107 осъдени лица. По думите на госта се очаква да нарастват делата срещу лечебни заведения, лекари и застрахователни компании, които участват в процеса на лечение.

"През последните години 89% от пациентите търсят правата си. Нужно е лекарите и пациентите да познават добре правата и задълженията си, за да можем да живеем в една по-спокойна среда и да разчитаме на по-добро здравеопазване", заяви Петрова.

Спроед нея работата на гинеколозите, акушерите и хирурзите е изключително тежка. "Почти няма човек, който да не е потърсил помощ от тези лица. Тези хора работят при недобри условия в системата на здравеопазването и може би затова са най-атакувани от обществото", коментира Петрова. Тя каза още, че българският пациент е свикнал да търси правата си едва когато е дал пари от джоба си.

"Очакванията на пациента са в една посока, особено когато говорим за естетични процедури. Немалко са и хората, които започнаха да злоупотребяват, изкарвайки курсове за по 3-4 месеца и започват да правят различни разкрасителни процедури. Част от тези процедури са изцяло медицински и възстановителни. Хора, които нямат медицинско образование и не са специалисти по дерматология, си позволяват да извършват такъв тип дейности", обясни Петрова.

Тя съветва преди да се подложим на каквито и да е процедури, да вземем своето информирано решение. "Хората трябва да знаят какви са рисковете, плюсовете и минусите от определена интервенция", допълни още гостът.

Петрова сподели, че хората търсят помощта й при различни случай. "Много лекари приемат своята работа като нещо обичайно, защото са го правили многократно и мислят, че на тях това не може да се случи. Не се прави разлика между спешно и неотложно състояние", обясни адвокатът.

Според нея в България има сериозен проблем с администрирането и мениджмънта в сферата на здравеопазването. "Ние нямаме ясни стандарти кой попълва нашите документи, къде се съхраняват и къде отиват. Говорим за електронно досие, което остава в сферата на добрите пожелания. Именно това кара хората да си търсят правата", посочи адвокат Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4 е прав. Много често се самолекуваме, четем по форуми и правим какво ли не, влошавайки състоянието си, без да се замисляме, че с един прочит на бг.мама или каквото и там да е няма как да добием знания, които тези хора учат с години(даже не съм сигурна колко години?!?!) Друг е въпросът, че наистина много кадърни лекари избягаха навън, и дано не ми стига на мен до главата, но понякога и при неспасяеми случаи, в своята болка от загубата, хората търсят "виновен"...дори да няма такъв
4
0
 
3
 
! Отговори
познато е преди 7 години
Щом започнат тези писания срещу лекари, значи голяма сума пари е изчезнала от МЗ по посока на джобчетата на здравните чиновници
3
3
 
11
 
! Отговори
гаргамел преди 7 години
До Унизен : да това е вашата истина , е да бяхте споменали , колко преди термина е родено внучето ви , колко грама е било при раждането и какво значи малко повече кислород , колко дни е било това дете на апаратна вентилация ден , седмица , месец .... колко време е било в отделението по неонатология какви инфекции е имало , колко време е доотглеждано след раждането , много лесно е да се каже лекарска грешка , термин от журналистиката ...
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На фона на това как се пишат епикризи при изписване, и това, че никой не опровергава явни грешки на "колегите", дори тези 107 са чудо. А защо не се споменава, че БЛС имат доверен застраховател (името започва с Ал), който застрахова отговорността на медицински персонал за намерливо изпълнение на задълженията им? Това е на принципа на гражданската и е доста по лесно за изпълнение
1
7
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Хубаво, но от тия 107 случая 100 сигурно са с условни присъди, което за мен не е никаква присъда особено ако има смъртен случай. А и нещата ще отиват към по-лошо понеже в някой части на България вече няма лекари.