Поне 20 каси дават заеми, събират пари - без контрол

"Финансовите" институции са регистрирани по Закона за кооперациите
6 юли 2016 07:00, Петя Славова
28
Поне 20 каси дават заеми, събират пари - без контрол
Снимка: архив, Булфото

Поне 20 взаимоспомагателни каси работят у нас като минибанки, но никой не ги контролира. Първите две гръмнаха и събудиха страшните спомени за измамените от финансови пирамиди. В Дупница и Сливен се наредиха на опашки хора, давали от 2 хиляди до 200 хиляди за високи лихви от 15 процента нагоре.

Нито една институция не контролира тези каси, няма закон, който да задължава БНБ или Комисията за финансов надзор да ги контролира, пише "24 часа".

Ужилен дупничанин чак сега се сети, че когато подписал договора за високите лихви, прочел, че не е клиент, а съкооператор 20-те взаимоспомагателни каси са незаконни, категоричен е един от важните фактори в БНБ. До 2007 г. лобисти за тяхното съществуване настоявали националната банка да ги включи в закона за кредитиране и да им се предоставят лицензи за финансова дейност. Още преди повече от десет години от БНБ са препращали в прокуратурата сигнали за незаконната дейност на някои от касите.

Още по темата

"Защо обаче хората се лъжат по тези високи лихви?", пита риторично шеф на една от големите български банки.

Финансистът Емил Хърсев вижда в политиците вина за "разцвета" на тези каси, след като не ги допуснали до закона за кредитирането и им отказали каквито и да било лицензи.

Изпълнителният директор на Българската асоциация на кредитните кооперации и организации за микрокредитиране Иван Попов потвърджава, че “популярните каси не подлежат на държавен контрол”. Той обяснява, че те били структури от затворен тип, които не могат да финансират външни хора извън членовете си.

Парите, които членовете на една каса внасят, са заеми, а не влогове, както много хора погрешно смятат”, казва още Попов. А разликата според него била съществена - предоставените на заем пари могат да се искат обратно, след като изтече срокът, за който са предоставени. Влогът може да се изтегли по всяко време, като се губи само лихвата.

На това място на 8 декември 2014 г. крадец задигна чанта с пари, изтеглени от банката, които е трябвало да се отнесат до популярната каса, само на двайсетина метра. Тогава за първи път се чуха имената на шефа на касата Георги Близнаков и жена му Ивона.

Експертът е категоричен, че добилите печална слава две популярни каси са частни случаи и не са членове на съюза.

Защо обаче хората, които си дават парите срещу високи лихви, не знаят, че са членове на съответната кооперация, така и не е ясно.

Тези странни ”финансови институции”, които не подлежат на държавен контрол, най-често са регистрирани по Закона за кооперациите. Те са затворени структури, които нямат право публично да привличат средства, категорични са експерти.

“При едната от гръмналите каси всички средства са инвестирани в един обект, докато в нашите кооперации се предоставят по около 150 кредита. Ние нямаме невърнат заем”, смята Попов. Той призова законодателите да синхронизират законодателството с европейското, като се постави под контрол дейността на кредитните кооперации, които имат взаимо спомагателни каси.

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров пък заведоха в деловодството на парламентга питане към финансовия министър Владислав Горанов. Те очакват информация за регулацията на т.нар „популярни каси. Димитров и Славов искат да разберат проверявала ли ги е НАП, какви са резултатите, колко са касите у нас и има ли свързаност между собствениците им. Двамата депутати допускат, че у нас има и други каси, които работят като финансови пирамиди.

"Разликата между пирамиди и каси е, че при пирамидите се започва рекламиране на дейност с даване на високи лихви, събират се пари, не се прави нищо. Следващите си получават парите от тези преди тях и така, докато се събере максималният кръг вложители, след което се изчезва с остатъка от наличните пари", опонират финансисти.

По закон БНБ и КФН не ги контролират. БНБ няма компетенции по отношение на дейността на кооперациите и образуваните от тях взаимоспомагателни каси.

Вноските на член-кооператорите не са влог по смисъла на Закона за гарантиране на влоговете в банките, не са гарантирани и не подлежат на изплащане от Фонда за гарантиране на влоговете.

Видно от справка в Търговския регистър, Дупнишката популярна каса и Сливенската популярна каса са имали предмет на дейност предоставяне на заеми само на член-кооператори за сметка на направени от тях и на техен риск вноски и средства на кооперацията в образуваната по решение на общото събрание взаимоспомагателна каса съгласно изискванията на чл. 36, ал. 1 и 2 от Закона за кооперациите.

Тези кооперации подлежат на финансов контрол по реда на чл. 63 от Закона за кооперациите от специализираните финансово-контролни органи към националните кооперативни съюзи”. Това заявиха от централната банка.

От финансовото министерство коментираха, че нямат задължение от действащото законодателство да извършват контрол над касите.

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев също уточни, че комисията не е орган, който да осъществява контрол над тях, тъй като законът изрично е записал кого проверява.

2 месеца преди фалита на Дупнишката каса 17 кооператори решили да дават 9% лихва

Два месеца преди да поиска фалит, Кредитно-спестовната кооперация “Дупнишка популярна каса”, е провела общо събрание и е решила занапред да дава 9% лихва на вложителите си, които оставят парите си за 1 г.

Преди седмица стана ясно, че Дупнишката популярна каса е фалирала, а десетки вложители пропищяха. Хората са внасяли по 50, 100, 150 хил., дори 200 хил. лв., подмамени от високите лихви, които през годините стигали до 14%.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...Нито една институция не контролира тези каси, няма закон, който да задължава БНБ или Комисията за финансов надзор да ги контролира, пише "24 часа"..."А като има закон, не е ли пак същото - все си е весела България! Важното е нЕкои да получават безумни за стандарта и ежедневието ни заплати и бонуси за нищоправене. Срещу нулева отговорност, разбира се.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това си е точно пирамида дига лихвите и балъците нали са алчни -внасят 200 хиляди.Като станат много по 100 и 200 хиляди обявава фалит и парите остават в собственика нафирмата . Ако фирмата е на името на на някъв в пандиза или наркоман още по добре.Хората остават без парите си ограбени посред бял ден !А парите ли? Те развалят човека и разберете смисъла.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MOSHENIK BES CHADUR NE STAVA . GOLEMIYA CHADUR DURJHAVATA. V SLUCHAYA I TYA SE GUSHI , KATO DURJHI HORA NA SAPLATA I PLASHTAT DANUK OBSHTESTVENO OSIGURYAVANE, V N O I.
19
0
 
9
 
! Отговори
Котарак Бунак преди 5 години
Ами те бабите хилядарките през балкона ги хвърлят на измамниците пък какво остава за тия кооперации. Докато има балъци (балик - риба на турски) ще има и тарикати измамници.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се бъхтя цял живот за да отида и внеса всичко в нещо наречено "Дупнишка популярна каса" мошенниците виреят там където има будали. Не че мафиотската държава не им помага
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банките в БГ дерат по 10 кожи с високите си лихви,които никой не може да ги накара да нормализират.... Ааааа, за това ли така ожесточено реват срещу въвеждането на Еврото. Откак сме в ЕС именно банкерите непрекъснато внушават на ***, че дойде ли еврото цените щели да скочат до небето.. Разумните хора обаче не хапват доматите с колчетата
16
0
 
6
 
! Отговори
Агент Мики Маус преди 5 години
"Нито една институция не контролира тези каси, няма закон, който да задължава БНБ или Комисията за финансов надзор да ги контролира".... ...както винаги в тази "държава" мошенниците са подпомагани от законите..или от тяхната липса.Не, че оправдавам простотията и алчността на вложителите, но такива неща в 21 век НЕ е нормално да се случват. От БНБ , прокуратури, ПАРЛАМЕНТ прекрасно знаят за съществуването на пирамиди, но сега ще се правят на ни лук яли... Нямало закон. Да седна аз да го напиша
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капацитета на работещите в БНБ са крадливи, мързеливи и готови за далавера.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСК-те естествено са пирамиди, но не ми хвалете и банките. Няма такова животно в цяла Европа - 0,5 % доходност по депозити и 10 % лихва по кредити. За кредитните карти изобщо не говоря, там се стига и до 18 % лихва. Какво е това чудо? Че то БНБ не си върши работата и по отношение на банките, щом се позволява подобно ограбване с такива измислени лихви по кредитите.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да няма отговорност, какво като са кооперации. Да поставиш количка на тротоара за мляко, сладолед, кафе , лук ти търсят отговорност. Кмета на с. Галиче на ли за лихварство го съдят. Или за едни може за друг не може, какъв е този ред?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко преди преди да се случи всичко с КТБ работех банка. Много хора си теглеха депозитите от нас и запитани дали искат да отговорят на няколко въпроса за обслужването и защо теглят депозита си, отговорът беше "защото сте мизерници и там ще ми дават много повече!"Банките се състезаваха с КТБ за малко клиенти и не издържаха на тези лихви и съвсем ествествено на всеки поне малко запознат му намирисваше, а то какво стана...Но както 13 номер си го е казал :) После някой му е виновен, че не чел догов
11
0
 
2
 
! Отговори
asd преди 5 години
Значи ли че всеки може да си прави кооперация и да си работи като банка, без да го наблюдава БНБ и КФН? Тогава при всички случаи ще може да дава > лихви, защото ще споести огромни разходи. Например от вноски във фонда за гарантиране. От блокирани депозити в БНБ и други.
10
0
 
11
 
! Отговори
SeveN преди 5 години
До асдПрочети статията пак. Те са по закона за кооперациите. И при положение, че бснките дават под един процент лихва, а тези цели 14, би трябвало да ти говори нещо. Лакомо дупе , кръв се..е.
9
0
 
8
 
! Отговори
Гг преди 5 години
Какво БНБ какви пет лева .Това е кооперация която играе с тези пари и вложителите вземат дивидент.Има едни малки буквички на самия договор.Но като са видяли12-17% лихва и са сложили подписа без да мислят...
8
7
 
4
 
! Отговори
asd преди 5 години
Къде са спяли БНБ и КФН? Нали за да извършваш дейност като банкова институция трябва да изпълниш съответните изисквания и да си под съответния надзор от БНБ - да се контролират активите и пасивите, да има депозит в БНБ и вноска във фонда за гарантиране на влоговете. Да има собствен капитал според изискванията и т.н.
7
0
 
11
 
! Отговори
Ааа преди 5 години
Всички който с изгорели какво реват !Тия дето играят на борсата са същите играеш печелиш .Кати искаш да имаш сигурност в банката на лихва 0 и имаш гарантирани 200 к ...
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом имат пари 300,400,500 хиляди лева да ги дадат на неква измислена фирма която очевидно е с пирамидална структура (откъде иначе ще плаща 30-50%) лихвен депозит не ги мислете.Напълно възможно е и самите "изгорели" да си измислят крупните суми и историята за да извлекът облаги и съжаление.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма държава и няма закон, който да може да ме опази от мене самия. Иначе се получава, че аз правя глупостите, а плащат всички. Ама човешката лакомия няма граници.
4
1
 
10
 
! Отговори
ха преди 5 години
Ами направете закон и ги контролирайте. Става лесно. Стига сте плямпали само. Така излиза че това добре за вас. За какво ви плащаме в НС? Работете не само да обяснявате.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SASHTO DA NE NOSAT OTGOVORNOST, ILI KOGATO SA V KOLEKTIV VSICHKO MOJHE. TOVA SE KASVA OPG/ ORGANISIRANA PRESTUPNA GRUPA/ Ako E INDIVIDUALEN LIHVAR SHTE MU STUPYAT NA VRATA