Сбогом на "калинките" във властта. Поне по закон...

Заемащите висши държавни длъжности - задължително с висше
7 юли 2016 11:37,
27
Сбогом на "калинките" във властта. Поне по закон...
Снимка: архив, Ройтерс

Хората, заемащи висши държавни длъжности, вече задължително трябва да имат висше образование. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Закона за администрацията, внесени от депутата от ГЕРБ Методи Андреев. 

Така изискването за университетска диплома влиза в сила за областните управители, заместник-областните управители, заместник-министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии. 

От днес висшисти задължително трябва да са и изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт.  

Висшите чиновници без висше образование получиха нарицателното име "калинки" по името на скандалния бивш шеф на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева.

Малко след назначаването й през 2009 година започнаха да се появяват информации, че тя няма висше образование, макар да показа дипломи, че е завършила университет по икономика в Берлин. 

Няколко години по-късно, през 2012 г., Калина Илиева бе осъдена условно след като призна, че сама е фалшифицирала дипломата си и подписите на двама немски професори в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече няма калинки.направо са бръмбари.
22
0
 
0
 
! Отговори
Професор по икономик преди 7 години
То имаше един шеф на футболен клуб с образование - професор по икономика. Какво стана накрая с футболния отбор? Сещате ли се? Фалира!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се провеждат конкурси за държавни служби.Директорът Х е получил обаждане от братовчеда, че племенникът завършва скоро и хоп... ето ти конкурсче за детето. Ама това, че има по-добри кандидати, че въпросният племенник е *** като ***... подробности! Конкурсът е ЗА НЕГО! И съответно той го печели дори да има 100 по-подходящи.Та с диплома или без пак ще се правят конкурси за нашите хора., а ние нека си мислим, че нещо се е променило.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже ,колко учени простаци боже. Текст от в. "24 часа"
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, че имат висше ,/а нямат средно/ не е достатъчно. Примери има много в Администрацията на държавата. В Земеделието се сблъсквах ежедневно от некадърни висшисти, който не знаеха , че СССР си е заминал, че колхозите /те ке зе се та та / ги няма, че има индивидуални субекти, който желаят да си обработват площите. Програмите от Брюксел са направени за тях, не за арендатори. Но на такива висшисти това е трудно да разберат и искат да минат по тънката работа.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то при количеството ВУЗ- ове само който не е пожелал, той не е завършил нещо. Така че смятайте тия "калинки" какви некадърници са, щом не са успели да изкарат някой ВУЗ в Долно нанагорнище и да получат заветното "вишу".
17
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Не само висше образование, ами да е съгласно статута на институцията.Не физкултурник и социолог да стават министър на вътрешните работи ,а юрист!И не физкултурник да става шеф в авиацията , а човек със съответното образование!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще раздадат необходимите дипломи.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб нямат образовани хора! Не е нормално човек с висше образование да хареса мутренската шайка!
14
0
 
8
 
! Отговори
Пародия на държава преди 7 години
Всичко е нагласено, а конкурсите им са пълен абсурд! Подадох си документите за стаж в дирекцията по туризъм в столична община. Изпаднах в недоумение, когато се наложи да попълвам тест, състоящ се от въпроси за логичната подредба на кръгчета и квадратчета..нещо подобно на тези, които децата в 1-ви клас правят, за да развиват логическа мисъл.... За такова нещо не е нужно и основно образование. Срам и позор!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
14, ПО ДОБРЕ ВИШУ И ДА ГИ ОСТАВИМ ДА СЕ ИЗЛАГАТ, ОТ КОЛКОТО БЕЗ НИКАКВУ И ПАК ДА СЪ ИЗЛАГАТ- ВИЖ БАТ САЛИ, ВИЖ НОВИТЕ ЛИДЕРИ- КАРАДАЙЪ- НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ НА БЪЛГАРСКИ, НО Е БИЛ ПРЕПОДАВАТЕЛ, ВИЖ ТИЯ СА АОНСУ, А АКО ЗНАЕШ КАКВИ НОВИ ИЗЛАГАЦИИ БЪЛВАТ ИНСТИТУТИ И ФИЛИАЛИ . ПА И ДА ТИ КАЖА ЕДНУ ДЕТИ НА 21 Г СЪ С РЕДНО УБРАЗОВАНИЕ БЕШЕ В БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ КЪМ ЕДНО ГОЛЯМО ПРИСТАНИЩЕ, СЛЕД ТУЙ КАТО ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕДНА СЛУЖБА КАЗА ЧЕ Е УБИТ,А БЕШЕ С РАНГ НА РАЙОНЕН ПРОКУРОР- ГЪРЧАВЪ РАБУТА.
12
0
 
12
 
! Отговори
панаири панаири преди 7 години
Партиец с диплома и партиец без диплома е едно и също
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чв те и сега половината имат висше партийно и ВИИ карл маркс! къде е разликата
10
1
 
6
 
! Отговори
бръм... преди 7 години
У нас имаме не един закон , който си остава на хартиен носител .Така, че тук в България закон не е нещо значимо.Ние си знаем как да търсим/ и намираме / вратички
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кво ще правят сега роднините на герберастите от село ?
8
1
 
12
 
! Отговори
... преди 7 години
Ха дано ама на дали!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, че какво по-лесно от това да си купиш диплома? Я, в Нов Български как си ги продават.Пък и Калина си имаше диплома, вярно в последствие се оказа фалшива, защото я изключили преди да завърши, ама като е постъпвала на работа е представила диплома, така че и това не е проблем.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичкото чиновник - магистър, а най-отгоре магаристър!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конкурсите в България са за парлама.Нагласени,смешни и долнопробни.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
виШУто у нас се пазарува на килограм и не е абсолютно никакъв измерител за ценз и тн.А това да си фалшифицираш дипломата вече е супер тъпо. Полковник Илиев май има пропуски във възпитанието на щерка си, ама нали си приятели с "генерала".