BGexit? Невъзможно! 57% от българите ще са против

Вярваме три пъти повече на Брюксел, отколкото в българските интитуции
174
BGexit? Невъзможно! 57% от българите ще са против
Снимка: Reuters, архив

За разлика от англичаните, които на референдум решиха, че напускат ЕС, българите продължават да вярват на Брюксел, показват данните от проучване на Институт "Отворено общество".

Още по темата

57 процента от българите биха гласували за членството на страната ни в ЕС, ако сега има референдум, подобен на този във Великобритания.

24 на сто - биха били против, а 19% - не знаят каква ще бъде позицията им.

Има обаче неблагоприятна тенденция в подкрепата на членството ни в ЕС - тя намалява от близо 70% през 2013 г. до 57 процента през 2016-а, коментира  Марин Лесенски, програмен директор в "Отворено общество".

Увеличава се делът на хората, които искат България да излезе от ЕС - от 14 на 24 на сто през 2016 г., показва проучването.

Българите обаче продължават да имат много високо ниво на доверие в европейските институции - три пъти повече, отколкото в българските, показват още данните.

22% от участвалите в допитването обаче нямат доверие нито на едните, нито на другите.

Според проучването 22 процента биха гласували за партия, която иска излизане от ЕС, а 58% не биха гласували за такава партия.

Според Лесенски след референдума във Великобритания в ЕС ще има консолидация около еврозоната и "Шенген" и той смята, че за България е добре да засили своите усилия за членство.

Според европейско проучване страните членки искат "Шенген" да продължи да съществува. Други данни показват, че ако "Шенген" спре да съществува, загубите ще бъдат около 470 млрд. евро до 2025 година.

"Страните имат различни типове мотивация в подкрепа на "Шенген" като свободното движение на хора, икономическите и търговските отношения", отбеляза още Лесенски.

75% от българите виждат най-голяма полза от членството в ЕС именно в свободното движение на хора, стоки и услуги при средно 55 на сто за ЕС като цяло, посочи още той.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова смята, че с излизане на Великобритания от ЕС - Съюзът губи балансьора в решенията, които се взимат от страните-основателки.
Тя обаче смята, че в крайна сметка Brexit няма да има.

За българското председателство на ЕС, което трябваше да започне от 1 юли 2018 г., Грозданова посочи, че то вероятно ще бъде изтеглено с шест месеца напред.

Може би ще започне в началото на 2018 година и най-вероятно ще бъде съвместно с Естония и Финландия.

Първоначално се очакваше българското председателство да е през втората половина на годината, но решението на Великобритания да напусне Европейския съюз налага известни размествания в ротационния принцип.

"След България идва Австрия, но, доколкото знам, има редовни парламентарни избори по време на австрийското председателство и затова вероятността да бъдем с Финландия е доста голяма. Предполагам, че основен приоритет на Тройката ще бъде дигитална Европа, което за нас е добре", коментира тя.

Джема Грозданова припомни българската позиция в подкрепа на общите политики за продължаване на интеграционните процеси в Европа.

"За нас е важно единството на ЕС да остане и европейският проект да продължи", каза тя, цитирана от БТА.

Председателят на комисията по външна политика не смята, че в момента темата за членството на България в "Шенген" е на дневен ред. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
морски преди 7 години
ай стига с тия проценти на ангро,кога и кой сте питали,че посочвате 57%,за да няма шнелди капелди искаме референдум за ЕС
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой разумен човек вярва на българомразците от Отровено общество?! Щом тези ви кажат "добър ден", излезте да видите дали е изгряло Слънцето! Някой замисля ли се, че вчерашните най-върли болшевици, днес са първите бизнесмени и поддръжници на запада? От селския кмет до олигарха! Неслучайно и децата им са все на запад. Същите които до вчера щяха да градят комунизъма. А българския народ измира със страшна скорост! Защо не искате Българска Държава, а все разни МОШЕнически съюзи ви съблазняват?
84
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато всички руски и български величия изтеглят децата си, живеещи и работещи в момента в западна Европа и Америка и ги закарат в Евразия, тогава ще гласувам за излизане на БГ от ЕС и НАТО! Що ме правят сега на будала, къде било лошо и къде хубаво? Те ,,глупавите,, мигранти от цял свят показват къде е вярната посока за живот!
83
0
 
3
 
! Отговори
доган преди 7 години
Вярвам само на резултати
82
0
 
7
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
До Анонимен не на 35 а на23 МЯСТО В СВЕТА --2.5 МИЛИОНА ГЛАВИ ДОБИТЬК--ИЗКЛАН ОТ Ф ДИМИТР0В 1500 ФАБРИКИ И ЗАВОДИ ---РАПРОДАДЕНИ ЗА ПО 1 ДОЛАР ОТ И КОСТОВ ----ВИНОВНИЦИ ЗА СЕГАШНИЯ ВИД НА ИКОНОМИКАТА ---НАРОДЕН СЬД И------БЕСИЛОТО ИМ Е МАЛКО
81
1
 
1
 
! Отговори
Cvetelina преди 7 години
да логично, на кого друг да вярват, за България това е най-добрата алтернатива но за старите членки на Европейската общност нещата са други...
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kakvo mislite za balkanska konfederacia - Bylgaria , ruania , garcia , sarbia , makedonia i harvatia .... shte q krastim veliko-balkania po primera na velikobritania
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази анкета сигурно цветанов я е провел
78
4
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
бьлгария да излиза незабавно от нато и ес докато е жива еврогеиовете такава воина щени спретнат че от европа няма да остане нищо
77
4
 
28
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Демек българите вярват на "отворено общество"?!Да,ама не.Направете референдум,отпечатайте правилните бюлетини в Костинброд,и тогава може и повярваме.
76
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хе хе.май путинофилите трянва да връщат рублита на матушка.ЕС ще е все по-силен,а Русия ще се разпадне.не плачете много само.Хвърлете по еди. супол за последно на снимката на *** и се замислете най-накрая.
75
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не сме луди да излизаме от ЕС а от къде ще крадем ако излезем?
74
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРуски ***! Кой ви пречи да съберете подписи за референдум? НЕ ВИ СТИСКА! 71% от българите са за ЕС!
73
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BGexit - 57 % от българите ще против, а 99 % от останалите граждани в ЕС - за.
72
6
 
19
 
! Отговори
Европо беж преди 7 години
"Отровено Общество" е за това, да дезинформира маргиналната маса ***-европшън, който мисли с корема и с неособено пълната си с мозък глава. Но така ще е до 2020 г., когато би трябвало да свършат еврофондовете. И ако Израел даде на правителството "Тиква 3" да тегли заеми както гърците, за да задържи колкото се може властта в България, тогава ще поотложи малко "Апокалипсиса", който обаче неминуемо ще настъпи, още по-лош, отколкото е при гърците. Щото гърците имат какво, а тук ем сме с подрани ***, ем нямаме конци и игли за кърпене. Тогава ще молите за Саракта, щото Евразийският е като Евр
71
8
 
7
 
! Отговори
До хомофоб преди 7 години
Точно така! Против ЕС съм, но още повече съм против някакъв Евразийски съюз. От трън та на глог: )И подкрепям напускането на Великобритания. На нас медиите ни внушават, че ако сме извън някой съюз - абсолютно невъзможно е държавата да функционира. Макар че като гледам какви политици ни управляват, май няма шанс за държавата да се самоуправлява. Във всеки случай не вярвам на платени манипулирани прогнози на съмнителни общества!
70
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората в Англия са умни и информирани а не промити мозъци и затова Англия е най - богатата държава в ЕС и напуснаха потъващия кораб ЕС. А българите са прости и промити от пропаганда мозъци затова и в България подкрепата за ЕС е най- висока а България е най- бедната държава в ЕС
69
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека направят референдума за излизане от ЕС и НАТО! Тогава ще видят Кон Боб яде ли!
68
2
 
21
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
ОТВОРЕНО ОБЩЕСРВО Е С ТОЛКОВА ЗАТВОРЕНИ О4И КОЛКОТО ДОЛАРИ И ЕВРО ИМА ВЬРХУ ТЯХ-----ХАЙДЕ НАКАРАЙТЕ ПЙЕВНЯТА ДА ПОИСКА ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ---ТОЙ ЩЕ СЕ НА АААКА ОТ СТРАХ ДОРИ И БОРИСОВ НЕ ОТВАРЯ ДУМА ---ЗНАЕ КАКВО ГО 4АКА
67
4
 
14
 
! Отговори
хомофоб преди 7 години
Тея русофобите не знам как решиха, че щом някой не иска еврогейския съюз значи иска евразийския. България може да е силна само ако е независима а това не се е случвало от падането на второто българско царство! Тези съюзи само ти налагат техни правила и ценности за по лесна колонизация на държавите от големите корпорации! Държавите с най висок стандарт на живот в Европа са извън ЕС (Норвегия, Швейцария), следвани от тези в ЕС, но без евро(Швеция, Дания, Шотландия)! Еврогейтаци кажете слушам?