Ще боледуваме по график! НЗОК го налага...

И цяла болница да е празна, ако няма бройка за нашата болест, чакаме!
11 юли 2016 07:20, Мария Захариева
23
Ще боледуваме по график! НЗОК го налага...
Снимка: архив, Булфото

Новата здравна карта, по която болниците с договор към НЗОК вече заработиха, обрича пациентите да чакат, за да бъдат настанени за лечение или да заплащат за него, независимо дали са здравно осигурени. Това предупреждават от сдруженията на частните и на общинските лечебни заведения у нас. Причината е, че болничните легла вече стават тясно профилирани, пише "Труд".

"Така, ако пристигне родилка с патологична бременност, ние не можем да я настаним на което и да е легло в отделението по акушерство и гинекология, а точно на легло, определено за тази патология. Ако то вече е заето, според здравната карта трябва или да върнем жената, или болницата да я приеме за своя сметка", обяснява д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници у нас.

По думите му профилирането на легла означава, че и цялата болница да е празна, ако за сърдечно болни са отредени два кревата и те вече са заети, трети сърдечно болен не може да бъде приет за лечение и настанен на друго легло. В противен случай НЗОК няма да възстанови разходите за лечението му.

Допълнително се ограничава възможността на лечебните заведения да приемат и лекуват пациенти и заради орязването на болничните легла в страната, което при различните лечебници по силата на новата здравна карта е между 20 и 90%. Това заяви пред вестника д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

Най-тежко промените ще се отразят на спешни случаи като родилките и онкоболните. При последните ще се формират големи листи на чакащите за лечение, тъй като според новите изисквания редица техни заболявания ще могат да се поемат от много малко болници в страната, предупреди д-р Болтаджиев. По думите му предстои драстично ограничаване на достъпа на българите до здравни грижи и до дълги листи с чакащи пациенти. 


23
Още по темата: НЗОКздравна карта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не НЗОК Бойко го налага защото да ви кажа няма клинична пътека за Артериална хипертония за възрастни но Б.Б го лекуваха за високо кръвно във ВМА по каква пътека да се произнесат от болницата
17
0
 
3
 
! Отговори
Бай Шиле преди 5 години
Може ли аз от 15.08 до 25.08 и от 15 .12до 31 .12 . Къде е графика ?
16
2
 
13
 
! Отговори
Tender преди 5 години
спрете да плащате здравни осигуровки и това ще се опраи
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, списъкът ще го има ли на сайта на министерството, че да знам кога да са разболея? Примерно за камъни в бъбреците между 20 и 30 март. И хората да си знаят и да си броят дните.
14
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
А тоалетните кога?
13
0
 
30
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 5 години
Значи не намериха начин да си събират здравноосигурителните вноски от всички и човек, който е бил редовен платец години наред, ще чака не да го излекуват, а да го приемат в болница?!?! Значи родилката ще я приемам след три месеца.. няма проблем.. колко му е да изчака.. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! СРАМ И ПОЗОР! НЯКОГА ХОРА СА УМИРАЛИ ЗА НЕЯ!!! А сега отиваш в болница..осигурен и всичко.. и те връщат, тъй като на двете запланувани легла са настанени "шведи", приети по спешност с никакви осигуровки..
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е при ГЕРБ ...
11
0
 
21
 
! Отговори
1 преди 5 години
Има ли го публикуван графика някъде, че да видя кога ми се пада да боледувам;(
10
1
 
13
 
! Отговори
Сп€€€нс преди 5 години
В Испания потребителска такса няма , и преди 2-3 години, заради кризата искаха да въведат такса от 1 Е за издадена рецепта. Много от провинциите отказаха да я въведат и в крайна сметка съдът тя отмени.
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащам си Здравните Осигоровки.Плащам Такса на Джи Пито.Плащам Такса за Специалиста.Плащам такса за Самото Изследване.Плащам 20%ДДС.на Лекарствата.5пъти за едно и също нещо.А що се отнася за НЗОК всичко Просто трябва да се Усложни за да се Усвояват Още Наште Пари.
8
0
 
39
 
! Отговори
ds преди 5 години
Без коментар! Това е то една пропаднала държава. Молете се да бъдете здрави.
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава ще е тя, след като направиха всичко възможно да изгонят лекарите, мутрите сега ще изгонят и пациентите от България!
6
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕдинствено болниците за да гепат парите увреждат нашето здраве. Влизаш с ангина, а излизаш с 3 стенда за по два бона всеки
5
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
при най много болници на глава от населението и никващи като гъби и надписване на заболявания недейте да ревете щото сте наглеци.
4
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е пациентите масово да започнат дела в Хага за рекет от държавата и умишлено увреждане на здравето им.
3
1
 
28
 
! Отговори
нзок преди 5 години
до 4: Може и да не е по график, ама да е преди пенсията
2
2
 
20
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Иначе си правим къща за 1 500 000 лв.
1
1
 
50
 
! Отговори
Коце кофата преди 5 години
Оставка на тъпото парче москофффф, дето го мислех за единствения читав в тази банда престъпници и некадърници!