BG дума на годината: Мразя... роми, гейове, мигранти

Речта на омразата с рекордни нива, наказани – няма
13 юли 2016 07:00, Златко Желев
152
BG дума на годината: Мразя... роми, гейове, мигранти
Снимка: архив, Булфото

Речта на омразата се използва все по-често у нас, а обществото е станало по-толерантно към това явление. Това е основният извод от доклад на института "Отворено общество" за нагласите спрямо публичните изяви на неодобрение, омраза или агресия.

Проучването е направено между 22 април и 14 май чрез анкети на 1200 души. 58% са отговорили, че през последната година са чували изказвания, които могат да се окачествят като реч на омразата. Това е най-високото измерено ниво по този показател за проведените досега 3 изследвания - през 2013, 2014 и 2016 г.

Преди 2 г. процентът е 47. Най-често обект на агресия и омраза са ромите - в 92% от случаите. Следват мюсюлманите, турците, хомосексуалните и чужденците. Проучването, цитирано от "Сега", показва, че най-значително се е увеличило негативното говорене спрямо мюсюлманите - от 10.6% преди 2 г. до 38 на сто през 2016 г.

Най-често реч на омразата се чува от обикновените хора - 71%. Възможността за такъв отговор е включена за пръв път в изследването през т.г. заради все по-масовото разпространение на агресивно слово на обществени места: магазини, кафенета, ресторанти, обществен транспорт.

На второ място са журналистите - 46% са я чули от представители на медиите. Политиците заемат третото място - с 35 на сто. Значителна част от участвали в допитването - 63%, смятат, че държавата трябва да ограничи публичното финансиране на партии, чиито лидери говорят агресивно.

58 процента пък искат да не се предоставят обществени средства на медии, разпространяващи подобна реч.

Склонността за съобщаване на органите на властта за такива престъпления обаче остава доста ниска - само 23% от участниците в изследването биха подали лично сигнал в полицията, ако чуят някого да използва езика на омразата.

Изострят се негативните представи за различните изследвани групи. Най-често обидната квалификация "престъпник" се асоциира с "политик" - 33.2%, следван от "ром" - 32.5%.

През 2016 г. рязък скок има и при асоциацията на престъпник с бежанец/имигрант. Процентът на хората, които смятат, че тази група може да бъде подозирана в престъпни намерения и действия, рязко скача - от 5.6% до 19%.

В българския Наказателен кодекс речта на омразата не е квалифицирана като престъпление. Като престъпление обаче се третират различни действия, при които тя се проявява.


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Мдааа, да бъдеш родолюбец в България в днешно време не е леко! Друго си е да си падаш по хомосексуализъм, цветнокожи малцинства и ислям! Тогава вече си на почит от толeрастите, налазили Отечеството. Срам и позор, дами и господа, срам и позор!
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Един българин" е един турчин.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A kade ostana demokraciata, SVOBODATA NA SLOVOTO ?!?!?!? Zashto da niamash pravo da izrazish kogo mrazish I kogo obi4ash???!?!?...Ot 89 do sega...promiana nemma !
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"BG"?Това е реч на омразата срещу българския език и българската писменост!Докога ще изписвате името на нашата държава като абревиатура и на чужд език?С каква цел го правите??
80
0
 
6
 
! Отговори
НЕ, ДРУГИ МРАЗЯ - 2 преди 5 години
Не мразя гейовете. Не приемам шумното демонстриране на техния медицински проблем. Това не е омраза, а е неприемане на определен тип поведение, което нарушава българските традиционни ценности, на базата на които българският народ се е съхранил през вековете!Не мразя мигрантите, а се страхувам за себе си и за близките си, защото не знам какви хора влизат нелегално в страната ни и какви намерения имат.Ето това трябва да покажат пред света нашите учени, а не да се продават за 30 сребърника!
79
0
 
4
 
! Отговори
НЕ, ДРУГИ МРАЗЯ - 1 преди 5 години
Ненавиждам учените-слагачи, които като слънчогледи се въртят натам, накъдето подухва вятърът.Ненавиждам конюнктурните учени. Защото те лапат заплати и допълнителни възнаграждения, за да се докарат пред новите ни Големи братя и приятели и оплюват и унижават народа си и особено градивната част от него!Всеки в България знае, че ненавиждаме не ромите като цяло, а криминалния контингент сред тях, защото той е несравнимо по-жесток и безскрупулен в сравнение с останалите престъпници.Продълж.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като слушам и чета новините оставам с обратното впечатление.
77
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Речта на омразата с рекордни нива, наказани няма .."---Ха! Постоянно пишете, как "жители" на Факултето, Столипиново и други махали по градовете, бият лекари, пребиват до смърт старци, крадат и убиват, а сега казвате "наказани - няма" за "речта на омразата". КОГО ЗАЩИТАВАТЕ!?
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толерастиятa си отива и вие заедно с нея, платени от Козяк предатели.
75
0
 
15
 
! Отговори
Бг преди 5 години
До Един българинБъди сигурен, че 90 % от българите са на това мнение, спор няма. Въпроса, който ти убягва е, че има целенасочена пропаганда срещу държавите в Европа (не само България), спекулира се с правата на малцинства от най-различно естество. Стига се до абсурда да бъда съден за това, че съм българин в България.
74
1
 
1
 
! Отговори
Бг преди 5 години
До До 81Има те казваш, бил съм слаб поради което, съм те мразел. Кой си ти, че да разбера, кого "мразя".
73
0
 
17
 
! Отговори
Sorry преди 5 години
Ако ще и на ръце да ходят бхкейсите и безродниците като тях, никой който ме краде, ограбва, убива и не уважава законите на страната ми няма да го нарека брат.Пропаганда стил шорош и бхк нямат шанс.
72
1
 
16
 
! Отговори
художника преди 5 години
Омразата се ражда от действията на мразения.Всеки порядъчен гражданин, който спазва законите започва да мрази онези, които не ги спазват.А това са точно тези, описани от ибриците на "Отворено" общество.Според тях е нормално да се лъже, краде, убива. Да демонстрираш пред обществото извратения си полов живот с гей паради и т.н. Пък и са "усвоили" едни пари за едно очевадно "проучване"
71
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както обикновено статията се мъчи да вмени вина на българите и да оневини виновните за геноцида над българите вече 20+ години. Но има Бог. И всеки ще си получи според делата.
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Отворено общество" само по себе си е най-мразената организация в България. Процентите им са абсолютно неверни, защото 100% от българите мразят ***, обратни и всякаква имигрантска пасмина. Плюс всичките разновидности на политици.
69
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е това "Отровено общество", кой му е искал "доклада" и кой по дяволите е длъжен да се съобразява с някаква частна чуждестранна организация бъркаща се в държавните дела на чужда страна!?
68
0
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 5 години
С "какво" сте комбинирали сутрешното си кафе ?.
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе аз като знам колко ни обичат ***, никак не се учудвам на параноята им, че ги мразим. Да се къпят по-честичко, да не крадат и да убиват и да реват по-малко, че са онеправдани.
66
1
 
16
 
! Отговори
Бг преди 5 години
Това са глупости, ако мразиш или обичаш някого, значи има причина. Въпроса написан по този начин е провокационен, хвърля вина върху жертвата и не посочва причината. Това е характерно , за бизнесмените от БХК и е любим прийом на Местан и Карадаир. На въпрос българска партия ли ще основават или турска отговаря българска, питат го а българин ли се чувства не отговаря положително само казва, че е български гражданин.
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха омраза и завист били български емоции... Ако бяха български емоции тебе нямаше да те има досега, а ние още ви търпим маргазите.