BG дума на годината: Мразя... роми, гейове, мигранти

Речта на омразата с рекордни нива, наказани – няма
13 юли 2016 07:00,
152
BG дума на годината: Мразя... роми, гейове, мигранти
Снимка: архив, Булфото

Речта на омразата се използва все по-често у нас, а обществото е станало по-толерантно към това явление. Това е основният извод от доклад на института "Отворено общество" за нагласите спрямо публичните изяви на неодобрение, омраза или агресия.

Проучването е направено между 22 април и 14 май чрез анкети на 1200 души. 58% са отговорили, че през последната година са чували изказвания, които могат да се окачествят като реч на омразата. Това е най-високото измерено ниво по този показател за проведените досега 3 изследвания - през 2013, 2014 и 2016 г.

Преди 2 г. процентът е 47. Най-често обект на агресия и омраза са ромите - в 92% от случаите. Следват мюсюлманите, турците, хомосексуалните и чужденците. Проучването, цитирано от "Сега", показва, че най-значително се е увеличило негативното говорене спрямо мюсюлманите - от 10.6% преди 2 г. до 38 на сто през 2016 г.

Най-често реч на омразата се чува от обикновените хора - 71%. Възможността за такъв отговор е включена за пръв път в изследването през т.г. заради все по-масовото разпространение на агресивно слово на обществени места: магазини, кафенета, ресторанти, обществен транспорт.

На второ място са журналистите - 46% са я чули от представители на медиите. Политиците заемат третото място - с 35 на сто. Значителна част от участвали в допитването - 63%, смятат, че държавата трябва да ограничи публичното финансиране на партии, чиито лидери говорят агресивно.

58 процента пък искат да не се предоставят обществени средства на медии, разпространяващи подобна реч.

Склонността за съобщаване на органите на властта за такива престъпления обаче остава доста ниска - само 23% от участниците в изследването биха подали лично сигнал в полицията, ако чуят някого да използва езика на омразата.

Изострят се негативните представи за различните изследвани групи. Най-често обидната квалификация "престъпник" се асоциира с "политик" - 33.2%, следван от "ром" - 32.5%.

През 2016 г. рязък скок има и при асоциацията на престъпник с бежанец/имигрант. Процентът на хората, които смятат, че тази група може да бъде подозирана в престъпни намерения и действия, рязко скача - от 5.6% до 19%.

В българския Наказателен кодекс речта на омразата не е квалифицирана като престъпление. Като престъпление обаче се третират различни действия, при които тя се проявява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
7
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Мразя корупцията и неефективната правораздавателна система!Мразя монополите и големите картели, които източват финансите на хората!Мразя платените поръчкови журналисти, които обслужват големите международни корпорации и банки!Мразя селските чукундури във властта, които са големи некадърници и сметкаджии!Мразя васалната българска полотика , която разчите на еврофондовете, а не работи за модернизация на българската икономика,за подем на тежката имдустрия,селско стопанство и пазари!Джаръл!ЦРУ!
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно от днес.бг нямаме нужда от мнението им по въпроса. Освен това дори и да мразим някого, то има защо. Не се сещам защо трябва да харесвам някой, ако той краде, убива и живее на гърба на другите, а те изработват неговите блага.Затова преписвачите от днеса могат да се поебат в гз.
62
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манипулативна статия на манипулативна фондация "отворено общества" -за тях всички са дискриминирани -САМО българите НЕ .Няма такова изследване в която българи да се оплачат че в собствената държава са дискриминирани по расов признак ,понеже двойните стандарти ,когато става дума за роми са очевидни за всички . Така ,че тези фондации и комитети ,хелзенски -да си гледат работата .Тук е България ,официалния език и български ,религията -православие.Който има други претенции -да ходи на м****** си !
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имах комшии от тези които мразим ами те нищо не работеха спяха до късно проституираха а аз ставам рано и отивам на работа а майка ми пенсионерката като се върна ми празправя какви са ги вършили.
60
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Омраза и завист, най-българските емоции.
59
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 66Над 100 са русофилските НПО-та, които сеят омраза русофилче . Не се прави на умряла лисица и не повтаряйте като латерна Америка за България.
58
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мразете! Щом това ви прави щастливи няма лошо.
57
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил съм без работа ,но не съм краднал за да живея нито държавата ми е давала помощ защото според закона нямам право на такава понеже имам собствено жилище.Според закона едните имат права а другите само задължения .
56
3
 
8
 
! Отговори
ми преди 7 години
Щом думата "ром" е обидна, що не я цензурирате тук тогава? Що не наричаме с истинската дума "представителите" на съответния етнос, като те самите помежду си се наричат с точната дума. Все едно, ние да се обиждаме, като ни наричат българи. Ми то май и се обиждаме и не желаем да сме българи, а търсим начин да емигрираме.
55
1
 
15
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 7 години
В България има свобода на словото и съвестта. Никой няма право да ми/ни казва какво или кого да обичам/е или да мразя/им.Хората са казали какво и кого обичат и мразят.Предвид "свободата" на словото и съвестта в арабските държави, мисля че ние и те се намираме на светлинни години, ако трябва да сме точни. Затова никой няма никакво право да ми казва какво да мисля, пък бил той и преписвач на статии в днес.бг
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никои не мрази нещо което е добро а мрази това което го прави нещастен да те оберът а ти да ги обичаш !
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Издаделите на речника на омразните думи са издателствата - Отворено Общество, Български Хелзинкски Комитет, Америка за България и още няколко.
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радостна новина, поне за нещо сме единни. Хомо-*** веган на колело в тарелка. Омразата идва не защото за такива или онакива, аз защото тези нямат еднакви права и задължения с нормалните.
51
2
 
18
 
! Отговори
Наблюдение преди 7 години
Тези са като средновековната инквизиция. Или по скоро като партията преди 1989. Казват ти какво да казваме на публични места дори какво да мислим. Вижте ни колко сме извисени, ние сме върха, вие сте гмеж в нозете ни. Това нахлуване в личното пространство на хората ги прави изключително неприятни.
50
1
 
19
 
! Отговори
бмп преди 7 години
Никого не мразим.Истината е,че голяма част от хората се чувстват засегнати от това,че някакви сили,се опитват да ни накара да поемем последици от действия на други държави и да се чувстваме виновни наравно с тях.Не сме имали колонии от които да дърпаме богатства и човешки труд.Нито сме отишли на друг континент,избивайки местните и после вкарали африканци като роби за.Нито сме започвали СВ,причинила смърт на милиони,нито сме горели хора в крематориуми,нито сме организирали някъде някаква пролет!
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понякога става дума за "език на омразата". Често обаче на някои им е удобно да слагат под този знаменател и всяка напълно логична реакция срещу неприятната действителност. Добре е да се прави разликата. Другото е цензура и желание някои теми въобще да не бъдат коментирани.
48
1
 
11
 
! Отговори
До селянинът автор преди 7 години
Ясно е че те карат да пишеш за това иначе няма да има заплата на 1ви другия месец. А евентуално висшистката ти главица да е ставала свидетел на това какво "ром-ЪТ" говори за българина...примерно. Че аз и ти плащаме за него да е човек, той краде и ни мрази не че плащаме за него, ние сме били длъжни да го правим ами че чисто и просто не му дадеш всичко което имаш защото той е мръсен *** - въпросът е по скоро защо се пграничават хората само в тихата си омраза, тя не променя нищо ?!?
47
1
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 7 години
Пак ли сте се дрогирал ?. Е, как да обичаме такива като тебе индивиди ?. Не стига , че сте се дрогирал ами и цяла нощ сте се "интегрирал " с бежанците от Африка.
46
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази година не е рекордната, ще видите догодина. Но това е нормално в обстановка, в която ако си хомосексуален щигaнuн веган на колело се ползваш с права за прайдове, демонстрации с тарелки, детски помощи изплащани и на майката и на дъщерята, а ако си хетеросексуален бял месояден данъкоплатец си на кучето в задната анатомия.
45
6
 
9
 
! Отговори
до 52 преди 7 години
какво, бе папагал пак ли сънува кошмари с руснаци голям страх от тия руснаци ааа, *** вземи пиши едно Вечерно училище, че поне да научиш езика