BG дума на годината: Мразя... роми, гейове, мигранти

Речта на омразата с рекордни нива, наказани – няма
13 юли 2016 07:00,
152
BG дума на годината: Мразя... роми, гейове, мигранти
Снимка: архив, Булфото

Речта на омразата се използва все по-често у нас, а обществото е станало по-толерантно към това явление. Това е основният извод от доклад на института "Отворено общество" за нагласите спрямо публичните изяви на неодобрение, омраза или агресия.

Проучването е направено между 22 април и 14 май чрез анкети на 1200 души. 58% са отговорили, че през последната година са чували изказвания, които могат да се окачествят като реч на омразата. Това е най-високото измерено ниво по този показател за проведените досега 3 изследвания - през 2013, 2014 и 2016 г.

Преди 2 г. процентът е 47. Най-често обект на агресия и омраза са ромите - в 92% от случаите. Следват мюсюлманите, турците, хомосексуалните и чужденците. Проучването, цитирано от "Сега", показва, че най-значително се е увеличило негативното говорене спрямо мюсюлманите - от 10.6% преди 2 г. до 38 на сто през 2016 г.

Най-често реч на омразата се чува от обикновените хора - 71%. Възможността за такъв отговор е включена за пръв път в изследването през т.г. заради все по-масовото разпространение на агресивно слово на обществени места: магазини, кафенета, ресторанти, обществен транспорт.

На второ място са журналистите - 46% са я чули от представители на медиите. Политиците заемат третото място - с 35 на сто. Значителна част от участвали в допитването - 63%, смятат, че държавата трябва да ограничи публичното финансиране на партии, чиито лидери говорят агресивно.

58 процента пък искат да не се предоставят обществени средства на медии, разпространяващи подобна реч.

Склонността за съобщаване на органите на властта за такива престъпления обаче остава доста ниска - само 23% от участниците в изследването биха подали лично сигнал в полицията, ако чуят някого да използва езика на омразата.

Изострят се негативните представи за различните изследвани групи. Най-често обидната квалификация "престъпник" се асоциира с "политик" - 33.2%, следван от "ром" - 32.5%.

През 2016 г. рязък скок има и при асоциацията на престъпник с бежанец/имигрант. Процентът на хората, които смятат, че тази група може да бъде подозирана в престъпни намерения и действия, рязко скача - от 5.6% до 19%.

В българския Наказателен кодекс речта на омразата не е квалифицирана като престъпление. Като престъпление обаче се третират различни действия, при които тя се проявява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роми !?!
23
3
 
8
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Като говорим за езика на омразата защо не се възмущаваме от френският химн там приканват гражданите да пролеят "мръсната кръв" на неприятели си.
22
2
 
14
 
! Отговори
ЖУРНАГЛИСТ преди 7 години
ЕВРОПА ИЗПОЛЗВА ЕЗИК НА ОМРАЗАТА СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ НЕ ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН Е ЗАРАДИ РАСИСТКИ ПРИЧИНИ БЪЛГАРИТЕ СА ДИСКРИДИТИРАНИ НАВСЯКЪДЕ В ГЕЙРОПА ОТ ПОЛИЦИЯ И ОТ МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ.ДАЖА АНГЛИЙСКИ ПРЕМИЕР ЯВНО ИЗПОЛЗВАШЕ ЕЗИКА НА УМРАЗАТА СПРЯМО БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ КАКВА БЕШЕ ВАШАТА РЕАКЦИЯ ЖУРНАГЛИСТИ???БЕЙХАН БОЙКО ОГЛУ АЗНЪ СЪЩО МНОГО ПЪТИ ИЗПОЛЗВА ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ...
21
2
 
13
 
! Отговори
Ned преди 7 години
НПО "Отворено общество" НПО "БХК" са фондации спонсорирани то един и същи човек -чичко Сорос.Що не реват за безчинствата на мургавелковците , че са се вдугнали 500000% ?Не им отърва все пак бранят външни интереси , но не и тези на България!!
20
4
 
13
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
Колкото по-бедни духом ставаме, толкова повече оскотяваме!!!Това е резултата от 25 год.псевдо - дУпекрация!Мафия, корупция, мутри и чалга - полети с много ракия и гарнирани с наркотици!Дерзай народеее - Хляб и зрелища!!!!!!
19
11
 
6
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Хората в БГ са озлобени, защото са прости, бедни, без перспектива. Търсят отдушник на комплексите и мъката си, като я изливат над тези които считат че трябва да са под тях. Това разбира се, не означава, че всеки бежанец е цвете за мирисане, но нима всеки българин е умен, добър и възпитан. Когато държавата се отнася към всички еднакво, съдът правораздава еднакво, доходите на хората се увеличат ..едва тогава "езика на омразата" ще намалее. Но за всичко сме винавни ние : такива си избираме. уви...
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слабия човек може само да мрази.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Като престъпление се третират обаче различни действия, при които тя се проявява" - а не е ли по-логично да са разделени - "езикът на омразата" да е насочен точно срещу подобни действия?
16
3
 
14
 
! Отговори
мръсна държава имаме преди 7 години
Кое е престъпление, думите на омраза или делата на ***, вандали, убийци, крадци които разсипват живота на работещите данакоплатци..?В едно общество защоните трябва да са еднакви за всички. Българската държава търси да работи лесно. Дава правата на ромите а задълженията ги оставя на българите защото само те са готови да приемат задълженията.Да се вземат парите на данакоплатците и да се плащат майчинства на кърлежи е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !Хора, които не спазват законите нямат място в обшеството !
15
4
 
21
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 7 години
Това не е омраза---а истинкт за самосъхранение...Което е напълно нормално.А НЕ Е нормално НПО-тата да ни упрекват за това-защото реално те подкрепят унищожението ни...
14
1
 
20
 
! Отговори
internetlumpen преди 7 години
Мълчанието и снишаването на всички медии е престъпление. Послушнически криете и изкривявате истините за състоянието на народ и държава и възхвалявате "вожда" си, а всички знаем в кои страни се прави така! Вие може да ни запушвате устите и да триете коментари, но не можете да ни вържете ръцете!!!
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Омразата към злото е крайно необходима и е катализатор за поправяне на несправедливостите.
12
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждаме докъде доведе толерантността Англия , Франция , Белгия...! Какво?? Да св радваме на тарамбуките запасани с пояси???Не се ли вземат решителни , железни мерки към тези хора Европа ще спре да съществува!
11
1
 
26
 
! Отговори
internetlumpen преди 7 години
Да направиш от цяла държава `Иганско гето - обидите и езикът на омразата са най-малкия проблем. Няма нормален език, който да изтрие този срам. Не ни стига другото, ами всякакви безродни НПО-та с легиони от *** заедно с арбитражите и съдилищата им, вилнеят на воля, като така си изкарват прехраната. Хвърлиха ни в устите на всякакви мародери а в същото време управляващата сбирщина вие на умряло до Бога, че хората съдели "държавата" и си търсели правата.
10
2
 
20
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
Тия от НПО тата заслужават само едно - да ги наринем со голямата лопата при жетаните в маалата да им обясняват за толерантност и евроценности. Ще се превърнат в истински "отворени" европейци, ама отзад...
9
2
 
27
 
! Отговори
Pinochet преди 7 години
Тия 71% ясно изразяват позицията на обществото. Управляващите продължават нагло да не се съобразяват с него. Сега е време за отговор. Стига толкова толерантност
8
6
 
28
 
! Отговори
Шипка преди 7 години
Скоро езика на омразата ще звучи като приказка и ще гали ухото...разбира се в сръвнение с калашника на омразата.Слава России!
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами това си е чист референдум.Хората усещат, че " чергата им гори" и почват " да говорят".То и Бекзитът така започна. С приказки срещу мързеливите имигранти.В България защо да е по- различно.Цял живот работиш, трепериш за работното си място, не спиш редовно, храниш се когато успееш. И накроя- 200 лв пенсия. Идва някой наготово и хоп - помощи.Не ги мразя. Така са намирили.Политик (***),обаче е неприлична дума.
6
4
 
23
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
"Рибата се вмирисва от главата!" Главните източници-медиите,политиците:Инджев,Андреев,Марков,Генов,протестърите,Борисов, и много други... Внукът ми научи всички псувни и ругатни от шафьо рите на градския транспорт!
5
1
 
24
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
А затова,че за омразата си има твърде основателни причини нищо не се казва!Лично за мен омразата е губене на време и енергия.Просто трябва да се вземат правилните и целесъобразни мерки против тия категории,без излишни изблици на чувства!