BG дума на годината: Мразя... роми, гейове, мигранти

Речта на омразата с рекордни нива, наказани – няма
13 юли 2016 07:00,
152
BG дума на годината: Мразя... роми, гейове, мигранти
Снимка: архив, Булфото

Речта на омразата се използва все по-често у нас, а обществото е станало по-толерантно към това явление. Това е основният извод от доклад на института "Отворено общество" за нагласите спрямо публичните изяви на неодобрение, омраза или агресия.

Проучването е направено между 22 април и 14 май чрез анкети на 1200 души. 58% са отговорили, че през последната година са чували изказвания, които могат да се окачествят като реч на омразата. Това е най-високото измерено ниво по този показател за проведените досега 3 изследвания - през 2013, 2014 и 2016 г.

Преди 2 г. процентът е 47. Най-често обект на агресия и омраза са ромите - в 92% от случаите. Следват мюсюлманите, турците, хомосексуалните и чужденците. Проучването, цитирано от "Сега", показва, че най-значително се е увеличило негативното говорене спрямо мюсюлманите - от 10.6% преди 2 г. до 38 на сто през 2016 г.

Най-често реч на омразата се чува от обикновените хора - 71%. Възможността за такъв отговор е включена за пръв път в изследването през т.г. заради все по-масовото разпространение на агресивно слово на обществени места: магазини, кафенета, ресторанти, обществен транспорт.

На второ място са журналистите - 46% са я чули от представители на медиите. Политиците заемат третото място - с 35 на сто. Значителна част от участвали в допитването - 63%, смятат, че държавата трябва да ограничи публичното финансиране на партии, чиито лидери говорят агресивно.

58 процента пък искат да не се предоставят обществени средства на медии, разпространяващи подобна реч.

Склонността за съобщаване на органите на властта за такива престъпления обаче остава доста ниска - само 23% от участниците в изследването биха подали лично сигнал в полицията, ако чуят някого да използва езика на омразата.

Изострят се негативните представи за различните изследвани групи. Най-често обидната квалификация "престъпник" се асоциира с "политик" - 33.2%, следван от "ром" - 32.5%.

През 2016 г. рязък скок има и при асоциацията на престъпник с бежанец/имигрант. Процентът на хората, които смятат, че тази група може да бъде подозирана в престъпни намерения и действия, рязко скача - от 5.6% до 19%.

В българския Наказателен кодекс речта на омразата не е квалифицирана като престъпление. Като престъпление обаче се третират различни действия, при които тя се проявява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
34
 
! Отговори
Da преди 7 години
За омразата можем да благодарим на само на медиите и на некадърните ни политици! I rest my case!
3
27
 
3
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Това е езика на русифилите!
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А флагманът на насаждането на омраза, сайтът днес беге, ни лук ял, ни лук мирисал, си трае отстрани и отразява социологически проучвания.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯма дим без огън. Обаче този факт удобно винаги се пропуска от властта и медиите, и трън в очите са само следствията, не и причините.