Държавата ще плаща на Алексей Петров, осъдил България

От днес: По 5 дела, заведени в Страсбург, са дължими над ?120 хил.
Обновена: 20 юли 2016 16:23 | 20 юли 2016 16:00, Веселина Йорданова
65
Държавата ще плаща на Алексей Петров, осъдил България
Алексей Петров. Снимка: архив, БулФото

Правителството ще изпълни решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Алексей Петров срещу България".

Още по темата

Алексей Петров и още няколко души осъдиха България заради задържането им в операция "Октопод". Европейският съд по правата на човека разгледа жалбите им и постанови държавата да им плати общо 114 000 лева.

Освен Петров за арестите си съдиха България още и Антон Петров - Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците, задържането на които беше зрелищно, заснето и разпространено от пресцентъра на МВР, начело на което тогава беше Цветан Цветанов.

В решението си съдът в Страсбург споменава широко отразените в медиите полицейски операции и констатира, че при тях са допуснати няколко нарушения - на забраната за изтезаване, на презумпцията за невиновност, на правото на справедлив процес, на зачитане на личния живот и на непредоставяне на ефективни средства за защита.

Нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им.

От правителствената пресслужба съобщават, че по делото "Алексей Петров срещу България" ЕСПЧ приема, че има нарушение на член 6 § 2  и член 8 от Конвенцията – във връзка с изявления на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и заради заснемането на ареста на жалбоподателя.

Присъдено е обезщетение в размер на 6000 евро за неимуществени вреди, както и 3703 евро за разходи и разноски.

Днес Министерският съвет прие за изпълнение общо пет решения на ЕСЧП по дела срещу България, като страната ни ще изплати 127 260 евро за обезщетения, разноски и разходи.

Сред тях е и решение по жалбата "Стоянов и други срещу България". Жалбоподателите са десет български граждани, както и десет търговски дружества.

ЕСПЧ счита, че ситуацията е сходна с тази на част от жалбоподателите по делото „Гуцанови срещу България“ – полицейската операция е проведена рано сутринта от маскирани и тежко въоръжени полицейски служители; евентуалното присъствие на роднини на заподозрените лица не е взето предвид при подготовката и изпълнението на операцията.

Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер общо на 80 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.

Делото "Джабаров и други срещу България" също е свързано с оплаквания, че жалбоподателите са били задържани незаконосъобразно от полицията и впоследствие не са могли да получат обезщетение. Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер на общо 2700 евро за неимуществени вреди, както и 4144 евро за разходи и разноски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: МСАлексей Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
31
 
! Отговори
Али преди 7 години
жена му многу убава
42
0
 
32
 
! Отговори
L__I__ преди 7 години
Алексей да не си е палил за мизериите дето е направил, а за невинен се мисли.
41
1
 
31
 
! Отговори
Жоро Снейка преди 7 години
До АнонименТи па си много 'убав !
40
0
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Ще си плащаме като не можем без него-"да се свети името му".Нали нямало друг дето можел да ни управлява,всички били корумпирани,прости,неграмотни.Само негово светейшество ставал.Всяко нещо си има цена и ние си я плащаме и ще я плащаме години напред.Но сега цената"паричките" отиват в глашатаите на "височеството" и те го възхваляват всекидневно колко незаменим бил,какъв държавник бил,вчера слушам че щял да спасява умрелите делфини по морето -абе незаменим човек.Е ще си плащате!!!!!
39
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Позите на Борисов и Цветанов струват пари. Като сме си ги избрали ще плащаме. Излее километър асфалт колкото за снимки и пиарб Направи 5 метра ограда на границата за да се снимат всички крадци и народа да ги хареса. Омръзна ми ! Много пози рязане на лентички а никой не поглежда парите които са взети и народа трябва да ги върне. Това което е построено струва в пъти по-малко. Разликата е в джобовете на политиците, в банковите им сметки в чужбина.
38
1
 
39
 
! Отговори
1 преди 7 години
Да ги плати тоя дето ги задържа без доказателства и позволи това да се случи.
37
1
 
40
 
! Отговори
КОКО преди 7 години
Заради некадърните и поръчкови прокурори и съдии, *** и Пульо осъдиха България. Крайно време е отсъденото от Европейският съд да се заплаща от водилите обвинението и съдиите издали присъдите, а не от всички нас. В случая Цв.Цв. забъркал толкова каши с командите си. Нека богатия му тъст, който подарява 4 апартамента да му плати глобите, а не всички ние...!
36
1
 
40
 
! Отговори
Ехоо! преди 7 години
Де си бе, Цв.Цв.? Айде плащай си за панаирите дето направи! Няма ние да плащаме, щото си некадърен!
35
0
 
40
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Политикът за това е политик !! За да смуче от Държавта /т.е. от нас/ всичко! Той за това е властимеющ!! Ти си подвластен и си му задължен финансово, морално и физически! Твоят живот ,за него е едно голямо нищо! А за оная сладка думичка "отговорност" изобщо и не помисляйте!!Наблюдавайте поведението /не словата/ на всички политици по света, когато по разни причини гинат стотици техни сънародници !! Интересно, Дания колко дела губи в Страсбург годишно ?!?!?
34
1
 
44
 
! Отговори
Мирови съдия преди 7 години
Тези масрафи трябва да бъдат платени лично от Цецо-Ухото. Началника му Будю-Тиквата също е осъден да плаща над 100 х. евра за това , че уби Тодор-Чакъра. При едно правилно гласуване на следващите избори Ухото може да остане на разположение на съда, а Тиквата да попадне в ръцете на Сретен. Жална му майна тогава.
33
3
 
33
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
Zashto se vnushava ,che Aleksei Petrov e chist kato momina salza.Tova,che Bulgarskija sud ne si varshi rabotata,ne e vinoven ni Tzvetanov,nito Boyko.Zashto izmestvate pogledite ot istinskite prestapnici.Kolkoto sa nevinni Marginite i biaha opravdani,tolkova e nevinen i Aleksei Petrov.Koito misli vizda istinata.Drugoto e manipulacija.
32
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами ще плаща! за 7 години или осъждаш някого, или го пускаш с обезщетение. оня тип от аферата Сапард в Германия си излежа присъдата и от 2 години работи отново, а нашенските му 'колеги' са десета година нагоре-надолу по съдилища. от стари съдии и прокурори знам, че по 'соца' е имало срокове и проценти - ако не приключиш еди-колко си дела в срок, те уволняват. или ако ти отменят над 20% от присъдите за последната година.
31
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Шопти си потъп и от цветанов
30
5
 
68
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 7 години
Другарю Тиквов,пак ние ще ти плащаме масрафа...
29
5
 
76
 
! Отговори
1 преди 7 години
Защо ние данъкоплатците ,ще плащаме,др.физкултурник и началника му от банкя са виновните,те трябва да плащат.
28
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
цирк дьо Солей.
27
2
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата да си възстанови парите от служебните лица, разпоредили тези палячовски арести и последвалите ги действия на институциите.
26
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ние? Да плаща Цветанов. Той забърка кашите с Петров И не само с Петров. Вече стават към 500 000 май, които трябва да плаща държавата заради него.
25
4
 
57
 
! Отговори
Ясен преди 7 години
Еми ще плащаме за PR-а, който си направиха господата управляващи преди време и същевременно се опитаха да покажат кой командва...
24
3
 
59
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 7 години
Не може да живее в 6 апартамента, но може да взема тлъсти наеми приятел.