Държавата ще плаща на Алексей Петров, осъдил България

От днес: По 5 дела, заведени в Страсбург, са дължими над ?120 хил.
Обновена: 20 юли 2016 16:23 | 20 юли 2016 16:00, Веселина Йорданова
65
Държавата ще плаща на Алексей Петров, осъдил България
Алексей Петров. Снимка: архив, БулФото

Правителството ще изпълни решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Алексей Петров срещу България".

Още по темата

Алексей Петров и още няколко души осъдиха България заради задържането им в операция "Октопод". Европейският съд по правата на човека разгледа жалбите им и постанови държавата да им плати общо 114 000 лева.

Освен Петров за арестите си съдиха България още и Антон Петров - Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците, задържането на които беше зрелищно, заснето и разпространено от пресцентъра на МВР, начело на което тогава беше Цветан Цветанов.

В решението си съдът в Страсбург споменава широко отразените в медиите полицейски операции и констатира, че при тях са допуснати няколко нарушения - на забраната за изтезаване, на презумпцията за невиновност, на правото на справедлив процес, на зачитане на личния живот и на непредоставяне на ефективни средства за защита.

Нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им.

От правителствената пресслужба съобщават, че по делото "Алексей Петров срещу България" ЕСПЧ приема, че има нарушение на член 6 § 2  и член 8 от Конвенцията – във връзка с изявления на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и заради заснемането на ареста на жалбоподателя.

Присъдено е обезщетение в размер на 6000 евро за неимуществени вреди, както и 3703 евро за разходи и разноски.

Днес Министерският съвет прие за изпълнение общо пет решения на ЕСЧП по дела срещу България, като страната ни ще изплати 127 260 евро за обезщетения, разноски и разходи.

Сред тях е и решение по жалбата "Стоянов и други срещу България". Жалбоподателите са десет български граждани, както и десет търговски дружества.

ЕСПЧ счита, че ситуацията е сходна с тази на част от жалбоподателите по делото „Гуцанови срещу България“ – полицейската операция е проведена рано сутринта от маскирани и тежко въоръжени полицейски служители; евентуалното присъствие на роднини на заподозрените лица не е взето предвид при подготовката и изпълнението на операцията.

Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер общо на 80 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.

Делото "Джабаров и други срещу България" също е свързано с оплаквания, че жалбоподателите са били задържани незаконосъобразно от полицията и впоследствие не са могли да получат обезщетение. Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер на общо 2700 евро за неимуществени вреди, както и 4144 евро за разходи и разноски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: МСАлексей Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 28 ШопА, значи си същия ***! Няма тема за Русия и ти я намесваш! Толкова да си ограничен с безпределната си простотия!
22
16
 
34
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Нямам нищо общо със Сорос, просто мразя рузкия лайфстайл.
21
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 25 Шопе, един умен коментар и от теб да видя.... ако си оня Шоп де, който целия сайт познава
20
5
 
60
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Трябва да има лична отговорност, иначе няма да се научат на ред и закон. Цецо трябва да изгърми.И къде отиват сега всичките му специализации в полицейски академии по света?Държавни пари, хвърлени на вятъра, да се образова едно магаре.
19
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Превишаване на пълномощията, злоупотреба със служебно положение...Ало, докога!
18
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕ НАЛИ ТОВА Е ОСНОВНИЯ БИЗНЕС МЕЖДУ ГОЛЕМИТЕ МАФИОТИ И КРИВОСЪДИЕТО В ***!УЖ ГИ ОСЪЖДАТ...НО НАКЪДЕ ДА Е ЧЕ РОСЛЕ ОНИЯ ДА ИМАТ ОСНОВАНИЕ ОТ СВОЯ СТРАНА ДА ОСЪДЯТ *** И НИЕ РОБИТЕ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ И ТО ОГРОМНИ ПАРИ!ТОВА ГО ПОВТАРЯМ ОЩЕ ОТКАК СВАЛИХА БАЙ ТОШО!
17
5
 
49
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им.--------------Това си беше очевидно още тогава. Защо още не се разглежда свалянен на имунитета му и конфискация на имуществото, за да се покрият щетите за държавата?
16
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГадЦървула нема кинти! Видехте един скромен човек и решихте да го разсипете1
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опппааа...май доста съм ви изкарал извън нерви- БАНВАТЕ ВЕЧЕ!нямам нищо против вас- просто върнете стария дизайн на сайта и потребителите ще ви уважават отново!
14
1
 
56
 
! Отговори
Гад преди 7 години
Цеко цървула веднага да ги плаща. Държавата да заведе регресивен иск срещу тоя антибългарин, продажник, чифутска подметка!
13
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С този дизайн ме върнахте 10 години назад, когато се правеха сайтовете в България.Вие да не сте турци, бе? Да искате в средновековието?
12
1
 
51
 
! Отговори
Homer преди 7 години
Пак от нашия джоб, докога бе ОВЦЕ???
11
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а министера на войната, дет го арестуваха в болницата ? КОГА?
10
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да са живи и здрави българските данъкоплатци да плащат на мутрите, както на тези които го рекетират, така и на тези които го управляват.
9
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цецко Олиго.френа понеже се прави на голямо ченге сега да даде на Трактора 100 бона от джоба си- единия апартамент да си го продава и да се издължи с пом.ака. Няма аз да му плащам ***.отските операции на тоя ска.пан грозник.
8
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем е престъпник хем държавата ще му плаща.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
7
1
 
57
 
! Отговори
сиктир преди 7 години
Докога народа ще плаща за некадърните и корумпирани прокурори и съдии да си платят те от джоба за своите идиотщини,какво още трябва да стане за да се промени закона?
6
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видяхте ли белгийската агенция за проучвания която е най-престижната в Европа какви резултати даде преди дни допитвайки се до българския народ в периода 30 май- 5 юли 2016? Коя партия бихте подкрепили ако сега има избори за правителство? 30 % -партия създадена от Дългия, 20 % ГЕРБ, 16 % БСП...Май Дългия ще влезе в политиката...няма да устои ми се струва.
5
0
 
52
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Ами сега?!Ще има ли извинения .Честито на побе!дителите.
4
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя Трактора не знам колко точно лежа в ареста.....1 година ли беше 2 ли, но заради такъв период от време в САЩ може да вземе 1 милион обезщетение поне.