Трудно си плащаш тока? Ваучери за нови уреди!

ОмбудсМая в защита на енергийно бедните, няма да е кандидат-президент
20
Трудно си плащаш тока? Ваучери за нови уреди!
Снимка: БТА, архив

На бедните хора, които трудно си плащат сметките за ток, държавата може да дава ваучери, с които да купуват уреди с по-ниско потребление. Това предложи националният омбудсман Мая Манолова на обществена дискусия на тема "Как да преодолеем енергийната бедност", организирана от нея в партньорство с Асоциация "Активни потребители".

Манолова предложи на държавни институции, търговци на енергия и неправителствени организации да подпишат меморандум за защита на енергийно бедните хора.

Проектът на документа ще се обсъжда до началото на септември, предаде БТА.

Първа стъпка в него е да има ясна дефиниция какво точно ще означава някой да е енергийно беден и да подлежи на социална защита във връзка с либерализацията на енергийния пазар в страната, каза Манолова.

В европейските държави съществуват различни критерии за определяне на енергийната бедност - във Великобритания критерият е 10 на сто от доходите на домакинство да отиват за отопление на жилището.

Във Франция това са всички домакинства, които не поддържат нормална температура - 21 градуса в основните помещения и 18 градуса в допълнителните.

По всеки един от показателите нашата страна е енергийно най-бедната в Европа - по невъзможност на домакинствата да поддържат дома си топъл - 70 на сто; по забавени /неизплатени/ битови сметки - 50,7 на сто; по състояние на жилищния фонд - 29,5 на сто.

По данни на Евростат от април 2016 г. една трета, или 34,2 на сто от българите, живеят в риск от бедност - не могат да поддържат дома си топъл, не покриват сметките и жизнените си стандарти.

2,5 млн. души у нас живеят в тежки материални лишения - над четири пъти по-голям от средния за ЕС (8,2 на сто). 36 на сто е "сивата бедност" в България по оценка на броя на работещите бедни, здравнонеосигурените, бедните пенсионери.

Финансовата мярка или социална тарифа е краткосрочна мярка за срок до 5 години. Тя ще покрива 70 на сто от цената на електроенергията и 33 на сто от цената на пълната услуга. Предвижда се чрез нея да се помага на хората, които и в момента получават енергийни помощи за отопление, на възрастните и самотни хора над 70 години с доходи единствено от пенсия, под прага на бедността, както и хората с над 90 на сто намалена трудоспособност с чужда помощ и семействата на деца с увреждания.

На хората ще се плаща по 100 кWh /киловатчас/ електроенергия на месец - за потребители на централно топлоподаване, и 150 кWh на месец - за останалите.

Социалният пакет е крайно недостатъчен и включва едва 500 хиляди домакинства или около един милион и сто хиляди души, посочи Манолова.Това са едва по 7.60 лв. на домакинство или 3,20 лева на човек, подчерта тя.

Сред мерките за защита на бедните хора омбудсманът предлага да се въведе опрощаване на лихвите при закъснели плащания, гъвкави схеми за разсрочване на задължения, отразяващи финансовите възможности на потребителите, защитна мрежа срещу изключване на уязвимите потребители при критични ситуации и др.

Мая Манолова предупреди, че някои фирми се опитват да вкарат "закрепостяващи клаузи" в договорите с клиентите си, така че те да не могат да сменят доставчика си на електроенергия.

Омбудсманът отрече да се кандидатира за президент.

По думите й постъпват предложения за това от граждански организации, от граждани, от младежки клубове, от пенсионерски, от партии, но в момента имала съвсем други ангажименти.

"Изобщо в момента това не е тема, с която се занимавам, така че помолих просто да не го правят. В момента не се занимавам с това", каза още Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Мая се зае и с произвола на топлофикациите. Даже сградната инсталация е дадена на съд. Колко време въпросният съд ще "върти" делото?! И за колко време биват осъждани невинни граждани?! Та не критикувате Мая. Не че нищо не е направила. Направила е всичко до там, до където нещата зависят ОТ НЕЯ.
14
0
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Поредните ала-бализми, че ще ни помагат, ама... друг път. Като сте толкова загрижени, че хората нямат пари за сметките - намалете данък общ доход! Вместо да въведат необлагаем минимум от 212 лв (колкото е екзистенц-минимума) на месец и семейно подоходно облагане, те ще ми говорят как ще плащат тока на амуджите, защото били ***, нагли, мързеливи и крадливи!
13
1
 
5
 
! Отговори
На Буров чичата преди 7 години
Енергийно бедните !!!! Това са ромите !!! Получават ваучери за въглища и ги продават на половин цена !!! Същото ще стане и с уредите...
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ha, e do tuk ya dokaraha Velika Balgaria..da ti zavisi jivota ot vau4eri.... SRAM SRAM SRAM.... tova nehsto.... dali ima kakvo da kaje za Vanko 1 ????
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8И сега пак ще плащаме за атомната централа. Всеки ден - лихва 160 000. За 10 дни - милионче и 600 хиляди. Давай нататък... Но... виновните не се споменават. Не се конфискува и имуществото им. Е, и да го конфискуват надали ще стигне за няколко милиарда. Ами тогава - да лежат и в затвора!!! За пример на другите продажници! Но ... ***, партиецът ***, демократът ***, оня от милиона (чак до "Плиска") митингуващи и викащи СДС-е-е-е, ТОЙ да плаща. А защо и ние?!
10
0
 
4
 
! Отговори
енергийно богат преди 7 години
До Анонимен 10Дори да не са виновни, може би са бедни поради безработицата, която върлува в по-голямата част от страната, НО ПИСНА НИ ВЕЧЕ ДА ПЛАЩАМЕ ЗАРАДИ "БЕДНИ". Познавам доста "бедни" с вили, ходят по 2-3 пъти в Гърция, лягат си в 9 ч. вечерта, а аз садя на балкона магданоз, лук, събирам джанки из квартала, лягам си в 1 ч. през нощта, за да сготвя нещо на "евтин ток", и не мога да отида на балнеолечение, въпреки че от болки в краката от 10 г. буквално се влача. Но не съм в категорията!
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го дyxaт бедните. Повечето сами са си виновни.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИЩО ОСВЕН ДАЛАВЕРА НЕ МОГАТ ДА ИЗМИСЛЯТ ГОРКИТЕ
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз мога да кажа какво трябва. С тези обещания за светлото бъдеще живеем от доста време. Колко от известните на прехода бяха осъдени? Всичко се разграби и опоска, а и малкото свестни неща които имахме ги няма. Можеш ли да ми кажеш от къде мога да си закупя кисело мляко в стъклено бурканче, което да съдържа LB и да вкисва на втория ден? Просто ей така питам, да опитам за разнообразие, защото ми писна от скъпи полимерни желета. За цената на тока питай г-жа "Yes".
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мая може да бие всеки кандидат за президент от герп или клоуните от бсп. точка
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казва, предлага, предупреждава и накрая - нищо, едно голямо НИЩО! Това е Мая Костинбродската!
4
2
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До АнонименЗа такива е поговорката "куче, което лае, не хапе." От както е омбудсман вдига вой до небето срещу несправедливостта, а полза никаква. Абсолютно нищо не е направила освен гръмки изявления.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откакто Мая Манолова пое този пост се разбра, що е и че има омбудсман. След две години премиер.
2
3
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Прави го ама с чужди пари. Или както е казал не дотам великия народ на бантустан - с чужда пита помен прави!
1
9
 
8
 
! Отговори
Ник преди 7 години
Айде бе-нали си уж независима!!! Батафостата!