По-малко бедни сме, но нископлатените – все повече!

Увеличават се заплатите само на високоплатените работници
27 юли 2016 12:22,
36
По-малко бедни сме, но нископлатените – все повече!
Снимка: Reuters, архив

Делът на нископлатените работници се увеличава спрямо миналата година. През второто тримесечие на годината заплатите на нископлатените работници се задържат и при тях няма ръст, докато се отчита увеличаване на заплатите на високоплатените работници.

Това сочат данните от поредното тримесечно проучване за издръжката на живот на КНСБ. Синдикатът провежда изследването си вече 26 години.

Т.нар. "група на бедните" намалява, но това не означава, че домакинствата са подобрили икономическото си благосъстояние, защото те все още са в изоставащата група, обясни за БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания.

По думите й излизането от капана на бедността с ниски трудови възнаграждения е много труден и дълъг процес, а преминавайки в по-горна група хората продължават да се самоограничават.

Около две трети от домакинствата в България живеят с доходи под необходимите средства за издръжката на живот.

46 на сто живеят между линията на бедност и издръжката на живота, която за миналото тримесечие е между 500 и 600 лв. на член от домакинство.

Храните и другите стоки от първа необходимост ще поскъпват през следващите шест месеца, прогнозира икономистът Цветослав Цачев. Според него българската икономика може да отбележи ръст от максимум 2-3% при благоприятен развой в Европа, което е много над средноевропейското равнище. Доходите обаче ще останат много ниски.

"Секторът на услугите, който на практика представлява половината икономика, е в много по-ниско ниво на заплащане, отколкото е средното. България е една от страните в Европейския съюз, която има най-силен растеж. Но по отношение на реалните доходи ние много изоставаме. Един порочен кръг на бедността", допълни Цачев.

Той прогнозира, че банковият сектор в еврозоната ще преживее мини криза, но тя няма да се отрази върху българските банки. Причината е, че те се финансират основно от български източници, което ги прави защитени от сътресения в Европа.

"Това е разликата ни с 2008 година, когато българските банки разчитаха много на чужд ресурс. Когато той изчезна, когато стана скъп, това доведе до пренасяне на кризата в България по отношение на кредитирането. Сега сме защитени в много голяма степен", каза още икономистът.

Британският референдум за излизане от ЕС вероятно ще се отрази негативно на всички икономики, с които България търгува, смята експертът: "Кризата, която се очертава, ще се пренесе – ще има по-малко потребление в Европа. Насилието, което наблюдаваме, ще се отрази и върху потребителското доверие, и върху инвестициите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
21
 
! Отговори
Работник преди 7 години
Една от причините 2/3 от българите да оцеляваме с мизерните ни доходи са ЯЛОВИТЕ синдикати в България. Те същиствуват само на книга. За толкова години да постигнаха нещо в наша защита? Нищо! Как в Гърция някой управляващ само да си помисли нещо , което да засяга права и доходи ,и цяла Гърция е на крак, а при нас ......!!!!! Синдикалистите си пият ракията с новоизлюпените комунисти-капиталисти, и ни обеждават, че производителността ни е ниска и затова заплатите на са 10 пъти по-ниски от З.Европа.
25
2
 
21
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Това може да предизвика само смях ! Какво означава горното ! В България стават по-богати тези които не са на заплати и парите им не са от трудови доходи! Честито ! То и до сега е така! Само дето заплатите не стига ,че са най-мизерни в Европа , ами и по- мизерни стават.Прави ще излязат младите ,които не щат да работат срещу тези заплати и бягат !
24
5
 
9
 
! Отговори
ГМО по турски преди 7 години
Турските зеленчуци и плодове са безвкусни. Причината е, че са ГМО.Само най-глупавите хора не гледат , когато купуват храната си.Българските и гръцките плодове и зеленчуци са супер, но тези от Турция и Китай са ГМО и токсични.
23
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре а защо си мислите, че заслужавате повече не разбрах ? Някои народи се борят за свободата и хляба си а вие бягате !
22
2
 
10
 
! Отговори
Грую преди 7 години
Тези дето мятат от балкона по 10000 лв. и те ли са на мин. заплата?
21
3
 
18
 
! Отговори
men преди 7 години
Делът на заминаващите зад граница се увеличава ... и НОЙ става все по беден и в един момент просто няма да има пенсии най-вероятно само социалната за всички без оглед осигуровките....
20
5
 
21
 
! Отговори
Демократи за Пенсия преди 7 години
Откак дойде демокрацията 1 ден трудов стаж нямам официално. Където и да идеш - нито договор, нито осигуровки хвърлят ти 100 кинта на седмица(шестдневна и то) и ако ти изнася изнася. Като дойде време за пенсия не знам какво ще правя. Поне да даваха социална пенсия, а то я дават чак малко преди да умреш.
19
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До счетоводителКое ти се вижда лъжа?Майка ми например работи и взима заплата, освен това взима инвалидна пенсия, дава стая под наем и 20 декара земя на село под аренда дава
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Баба Вунаили по магазините купува нещо за 2 лв и вади 50тачка :D
17
5
 
18
 
! Отговори
Баба Вуна преди 7 години
Може да сме бедни, но пачки хилядарки да мятаме през балконите имаме в изобилие
16
9
 
12
 
! Отговори
До счетоводител преди 7 години
Ами как да кажа по-меко - лъжеш.Един, ако работи, рядко има доходи от пенсия, т.е. малко са работещите пенсионери. Един пенсионер, рядко работи, т.е. дохода му е пенсията. Един на свободна професия, няма доходи от заплата и т.н. Статията е за хората на заплата и да вкарваш и всички останали в общия кюп не е особено умно.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре ,че ми казахте Аз не знаех !
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абеее бедни били дрън дрън ако бяха бедни нямаше на лафките да има опашки и да купуват билети за 20 30 лв
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА КЪДЕТО РАБОТНИЦИТЕ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА- КАКВА ГАВРА НА ОЛИГАРХИЯТА. МОЖЕ ЛИ ДРУГА ДЪРЖАВА ДА СЕ ПОХВАЛИ С ПОДОБЕН ФЕНОМЕН ОСВЕН С ТОВА ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ НИ СА С 7/10 ПЪТИ ПО НИСКИ И РАБОТИМ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕМ, А ОЛИГАРХИЯТА НИ Е ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНА С 10% ПЛОСЪК ДАНЪК- ТОЯ ДАНЪК КАЧВА ФИСКА НА КРЕХКИТЕ РАМЕНЕ НА ЧИСТАЧКИ И ШИВАШКИ- ТОВА ГО НАПРАВИХА СОЦИАЛИСТИТЕ НИ МИЛИОНЕРИ ПОДКРЕПЕНИ ОТ ДРУГАТА ОЛИГАРХИЧНА ИКОНОМИЧЕСКА ГРУПИРОВКА ДПС- ПОЗОР
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-малко бедни, означава, че на най-високо платените заплатите им се вдигат, а на останалите може и да са по-ниски. Средната заплата обаче се вдига, т.е. по-малко бедни сме.Примерно:През 2015 година 6% от хората взимат средно по 8000 лева, а останалите 94% взимат средно по 550 лева. Средната заплата е 997 лева.През 2016 година на 5% от хората заплатата им да е скочила на средно 10000 лева, а на останалите средната заплата се е понижила до 540 лева. Средната заплата е по-висока - 1013 лева
11
18
 
12
 
! Отговори
Счетоводител преди 7 години
Доходите на българина НЕ СА само от заплата, всъщност дохода от заплата е около 50%Останалите доходи, които предсталяват съществено перо са:- Аренда на земя /масово по селата хората печелят от ниви под наем/- Пенсии, социални, детски, стипендии, помощи и т.н.- Наеми на жилища /често срещано в градовете и особено по морето/- Занаятчиство, свободни професии и лично стопанство с личен труд- Доход от лихви, дивиденти, акции и облигации- Доходи от роднини в чужбина- и други
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука чета коментари, че ако някой бил назначен на минимална заплата не означавало, че взема толкова! ДА ама НЕ! От години работя в институция и от години съм назначена и получавам минимална работна заплата, а съм и вишист, но провинция какво да се прави...
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност заглавието може и да се приеме за правилно на принципа "Пуйка със зеле" - един яде месото, друг зелето, а за трети миризмата. Средно тримата са яли Пуйка със зеле. Ако на един високоплатен му се вдигне с 20% заплатата, примерно от 50000 лева на 60000 лева, много ясно, че средната заплата за една голяма група хора ще се вдигне, даже и да намалят малко заплатите на нископлатените.
8
3
 
18
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
420лв мин.зарплата не ви ли стига,след 37г. трудов стаж ще хванете 160лв пенсия .
7
2
 
21
 
! Отговори
тълкувател преди 7 години
До Анонимен Има техническа грешка. Да се чете: "По-малко сме, по-бедни сме, дела на нископлатените се увеличава".