Без деца по рекламите на ГМО храните. Дали?

Вкарват куриерите на храни в единен регистър
28 юли 2016 09:00,
27
Без деца по рекламите на ГМО храните. Дали?
Снимка: Reuters, архив

Реклами с участието на деца ще бъде забранено за храни, съдържащи генномодифицирани съставки, е записано в проекта на новия закон за храните, който бе одобрен от правителството и ще бъде предложен на парламента за одобрение. Очаква се това да стане през септември, уточниха от земеделското министерство.

Ограничението се отнася не само за участието на малолетните в рекламите, но и за други форми на търговски съобщения, предназначени за детска аудитория, пише "Монитор".

В проекта на закона се предлага още фирмите, произвеждащи и преработващи храни, да подават до санитарните власти заявление, в което да дадат подробна информация за продуктите и декларация за влагането или невлагането на съставки и вещества от ГМО. Подобна декларация не се изисква за заведенията за обществено хранене е записано в проекта.

В него се предлага още Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) на своята страница да поддържа публичен регистър на бизнес операторите на храни. Предвижда се в него да бъдат включени и куриерите доставящи храна, поръчана онлайн. В случая целта е те също да бъдат контролирани, защото се явяват междинно звено между доставчика и клиента.

Нови изисквания се предлагат и при етикетирането на опакованите храни. За вносните продукти етикетът на български език не бива да прикрива каквато и да е част от първоначалното етикетиране. Изключение от това правило се допуска при повторно етикетиране от отговорния за предоставянето на информацията за храните бизнес оператор, както и при изпълнение на мерки, определени от контролните органи. Етикетът на български може да се покрие и на храните за специални медицински цели и хранителните добавки.

При предлагането на охладено и предварително неопаковано месо търговците на дребно ще са длъжни да поставят на обособените за целта места писмена информация за страната на произход, датата на добиването му и срока на годност и изрично посочване на понятието "охладено", пише още в предложените промени.

В тях се предлага глоба или имуществена санкция от 2000 и 4000 лв. да се налага за извършване на дейност без регистрация в БАБХ или предлагането на пазара на храни, несъответстващи на санитарните изисквания. Законът предвижда и други парични санкции, като при внасянето на парите в 7-дневен срок фирмата може да плати само 70% от сумата.
 
В проекта на закона се предвижда още създаване на Национален съвет по храните, който ще е постоянен консултативен орган, в който са включени представители на всички заинтересовани страни. Той ще координира държавната политика в сектор храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: ГМОхраниетикетидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Аз бих забранил изцяло рекламите на храни за деца! Основно са някакви *** в шарени опаковки. Как пък не видях реклама с "Изяж една круша"!
12
1
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
А коя съвременна храна не е ГМО??
11
3
 
10
 
! Отговори
мех преди 7 години
Само в България ГМО храните могат да пречат масово на хора, които пушат по цял ден евтини цигарки и пият евтин натравящ алкохол.Двойни стандарти до дупка.
10
2
 
2
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Анонимен 16 - днес пред заплата ли си бате, та така истерично се мяташ върху всеки инакомислещ?
9
2
 
7
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Смешни глоби в бизнес за милиарди !!! Тук и някой да пусне отровни храни и да изтреби 1 000 000 българи пак ще отнесе глоба и условна в най-лошият случай !!! Баси пародията на държава взех преди седмица "скъпи" "кисели" млека от магазини Б**а уж истински , уж без сухо мляко и нз си какво . Е познайте на вкус дали не си приличаха ... нито кисели както си му е реда от 90-те началото , нито нищо и пак мек вкус като от сухо мляко или нещо подобно като съставка ! Аман от ИЗМАМИ мамка му стара !
8
2
 
5
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До бай *** - не бай ***, капака ще дойде когато Хилари седне в Овалния кабинет. Капак, който ще се стовари върху цяла Европа. На този под теб, да кажа, че преди време доста фермери в Латинска Америка си теглиха куршума, когато небезизвестен американски концерн им предложи новата реколта за определена цена. Агресивните ГМО култури са еднократни. Следващата година пак си на прага на Монсанто. Продължавай да не разбираш. България в частност, въобще няма нужда от ГМО.
7
3
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Пуснете си песента на Мина и Алберто и хич да не ви е.
6
1
 
12
 
! Отговори
манчо преди 7 години
нали беше забранена ГМО храната в европа и България?????????
5
2
 
9
 
! Отговори
555 преди 7 години
Честито , американски прасета.
4
3
 
12
 
! Отговори
Юм преди 7 години
До АнонименПроблемът не толкова ГМО растенията, колкото препаратите с които се обработват. Купуваш си семена и трябва да си купиш и специален препарат. Например Монсанто и техния продукт Раунд-ъп за който доказаха, че причинява рак. Официално въртят и сучат, че можело да причинява. Както за аспартама!
3
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължавам да не разбирам истерията на хората по ГМО. Те са напълно безвредни, но повечето от простолюдието дори не знаят какво е ГМО, но явно е вредно, нали е генетично!А в реалността, ГМО е например пшеница, в която е активиран ген за издържливост срещу вредители, или гена за растеж е усилен в експресията му. Нищо повече.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значение има, след като деца пак ще ги ядат...
1
2
 
17
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
А може ли без реклами на ГМО храни или печалбата си е най-важна.