Над 4500 тона "цъкащи" бомби стоят в складовете на МО

6 млн. е струвала охраната им през 2015 г.
Обновена: 28 юли 2016 07:01 | 28 юли 2016 07:00, Веселина Йорданова
18
Над 4500 тона "цъкащи" бомби стоят в складовете на МО
Стари боеприпаси гръмнаха в Челопечене. Снимка: архив, БулФото

Точно 4527 тона стари и опасни боеприпаси отлежават в складовете на Министерството на отбраната и армията. По-малко от една десета от тях са планирани за утилизация през тази година. Това става ясно от справка, предоставена на "Монитор" от военното ведомство.

В нея се уточнява, че за тази година ще бъдат унищожени и обезвредени едва 400 тона боеприпаси, а догодина още толкова. Цялото останало количество ще престоява в хранилищата, а към него ще се трупат и още излишни боеприпаси.

Сериозните числа са на фона и на повдигнатия вече от депутати от Комисията по отбрана дебат за необходимостта от законодателни промени, с които да се затегне охраната на складовете, в които се съхранява опасна военна продукция.

От МО уточняват сега, че тя е в ръцете на цивилни служители към ведомството, но народните представители настояват да се въведе механизъм за автоматично поверяване на тази дейност на фирма МОБА към Министерството на отбраната, в която работят подготвени бивши военнослужещи и е била създадена точно с цел опазване на такива обекти.

От ведомството на Николай Ненчев все още не са направили предложения в тази посока и МОБА продължава да е изтикана от дейността и да охранява основно имоти с отпаднала необходимост, става ясно още от справката на военното ведомство. В нея се отчита също, че за миналата година МО се е бръкнало с общо над 6 млн. лв. за охрана на складовете си с различна бойна техника и продукция.

"Планираното за утилизация количество боеприпаси е изключително малко и създава сериозен проблем за сигурността", алармира в същото време зам.-председателят на Комисията по отбрана в НС и бивш зам.-министър на отбраната полк. Валентин Радев от ГЕРБ.

Той уточни, че причината за това се дължи в огромното забавяне от страна на МО при организирането на търговете за избор на изпълнител, който да извърши дейностите. И побърза да подчертае, че той и депутати от парламентарната комисия многократно са поставяли този въпрос пред ръководството на МО.

Отговорното звено във военното министерство, което трябва да организира процедурите, е главна дирекция "Отбранителна аквизиция". Точно такива натрупани стари боеприпаси, предназначени за утилизация, гръмнаха в Челопечене през 2008 г., като изправиха на нокти цялата държава и предизвикаха лунен пейзаж в района. Затова според експертите не бива да се допуска отлежаване на толкова взриовоопасна продукция.

Полк. Радев препоръча на МО да се върне към практиката, която е въведена, когато той е бил зам.-министър на отбраната – вместо всички боеприпаси да чакат на опашка за утилизация, ведомството да търси начин да ги продаде.

Компании от отбранителната индустрия имат интерес да ги купуват, тъй като могат да ги разглобят и да използват годните части за друга продукция. По този начин министерството от една страна печели средства от старите боеприпаси, от друга – не харчи пари за обезвреждането им.

Цената за утилизиране на 1 килограм боеприпаси вървяла между 1 лв. и 2 лв. Това означава, че при най-ниска оферта МО трябва да се изръси с поне 4,5 млн. лв., за да унищожи всички натрупани сега боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
брейчев преди 7 години
Точно Радев, заради когото гръмна Петолъчката, "разпродаде" хиляди тонове оръжия и боеприпаси от МО уж за утилизация. На документи се утилизираха, а на практика се изнесоха. Така човека си придоби 2-3 къщи и апартаменти.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"унищожени и обезвредени едва 400 тона боеприпаси" Айде БЕ то по всички клипове в тубата се вижда УТИЛИЗАЦИЯ в Сирия и Урина надпис БГ.
11
0
 
4
 
! Отговори
Шматко фон Хамургси преди 7 години
Опалянка спряха трафика на джепане към ислямистите и то се оказва сега че залешава СМЕХ Престъпниците на съд за дето онищожиха толкова предприятия и убиха толкова хора .
10
0
 
5
 
! Отговори
Абдесалам преди 7 години
Въи туи много нещо ! Дайте ги на мен многоо ми трябват.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вземат пари за утилизация а не правят нищо после склада изгърми И малките деца вече знаят за далаверата ама прокуратурата не знае!
8
0
 
4
 
! Отговори
Амуджахидин преди 7 години
Въй, кът прочетох заглавието лигите ми потекоха.
7
0
 
12
 
! Отговори
капитан преди 7 години
Голяма далавера има в тая работа. Складовете се охраняват от 1 фирма близка до властта и си делкат едни парици. Обезвреждането на продукцията е поверено на друга фирма, която е още по-близка до правителството. От бюджета излизат едни милиончета, които потъват в частни джобове. Плаща се за цялото тегло на боеприпаса, но той се разглобява метала се продава и взрива се взривява на полигон. Двойна печалба. Да не ви приказвам с бойната техника какво правят. Има още мноооого за крадене....
6
0
 
17
 
! Отговори
Krom преди 7 години
И МО няма съответните 4,5 милиона за утилизация? Е хайде стига вече пошлости. Ха на бас, че толкова ще изхарчат тази година за да джиткат със служебни коли и за канцеларски материали. След като похарчихме Българската армия, защото някои политически шутове, да не кажем - всичките при така наречения "преход", който заприлича на лутането на Библейския народ в пустинята, се страхуват от "преврат", сега какво да правим с боеприпасите? Ами заврете си ги в охранените генералски ауспуси.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МО не трябва да е с толкова бюрократична, канцеларска структура. Армията в такива случаи трябва да действа по професионално усмотрение и с цел опазване на сигурността и реда, без съображения с тръжни процедури и тем подобни. Но такава армия на никого не изнася.
4
1
 
21
 
! Отговори
persian преди 7 години
Значи всяка година дават по 6 млн лв, а може еднократно да ги унищожат за 4.5 млн. Това е *** очеизвадната схема за точене на средства и после " ми ние нямаме пари за техника и гориво". Как тия *** не ги захване.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"НЕСА"... точно ти пък да поправяш правописни грешки...
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИМАТЕ ПРАВОПИСНА ГРЕШКА НЕСА ЦЪКАЩИ ,А ЦВЪКАЩИ!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да плаща, МО да пусне боеприпасите на пазара... 10 лева за кило, за два дни ще продаде всичко и милиони ще изкара...