Дават 35 хил. за църквата на Кремиковския манастир

С тези средства ще бъдат покрити стенописите в църквата
4 авг 2016 18:30,
6
Дават 35 хил. за църквата на Кремиковския манастир
Снимка: БТА

Министерството на културата осигури 34 824 лева за изграждане на защитно покритие на късносредновековни стенописи на западната стена на църквата в Кремиковски манастир "Свети Вмчк. Георги Победоносец". Това съобщиха от ведомството на Вежди Рашидов.

Кремиковският манастир е разположен на южните склонове на Стара планина, на 4 км северно от кв. "Кремиковци" в София. Обителта е изградена върху скалиста тераса, от която се открива чудесна панорама към обширното софийско поле.

За да може да започне изграждането на защитното покритие министърът на културата Вежди Рашидов и изпълняващият длъжността игумен на Кремиковския манастир протойерей Серафим Янев са подписали договор. Предвижда се още тази есен защитното покритие да е завършено.

Църквата "Св. Георги Победоносец" датира от 15-ти век . Заради изключително красивите си и ценни стенописи тя е обявена за паметник на културата с национално значение - I степен.

По вид и архитектура тя представлява еднокорабен храм с притвор и полукръгла олтарна абсида. Стенописите й са направени веднага след построяването и са тясно свързани с традициите на църковната живопис от българското средновековие.

Сред тях се отличават изображенията на ктитора Радивой и семейството му в момента, в който поднасят църквата в дар на софийския митрополит Калевит и на светеца - патрон св. Георги.

Смята се, че манастирът е бил основан още по време на Второто българско царство, вероятно при управлението на цар Иван Александър /1331-1371 г./, но е разрушен в края на 14-ти век от османците.

Преданията за неговото възстановяване разказват за местния велможа Радивой, който със собствени средства издига наново и изписва порутената църква "Св. Георги". За тази история напомня и стенописът в предверието - на ктитора Радивой и семейството му, в момента на предаване на дарението.

Възстановяването на храма през османския период демонстрира позволението, макар и под владичество, да се изграждат и изписват църквите по един много каноничен начин. Именно затова Кремиковският манастир се превръща и във важен книжовен и културен център за населението от Софийско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремиковци внасяше всеки месец по 100 млн в Държавния бюджет.Сега вече няма кой да внася. Има само яко крадене.
4
1
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Костовак, нещо взе да пообъркваш ОПОРНИТЕ ТОЧКИ.Какъв Златев те гони в Кремиковци. Той никога не е имал нищо общо с Комбината.
3
3
 
7
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Комбинатът Кремиковци беше откровено недоразумение далеч от каквито и да било суровини и водни пътища и през цялата си история само трупаше дългове. Трябваше да бъде закрит още 91-92г. вместо да се поддържа изкуствено с дотации и да се пълнят джобовете на Златев, Митал и т.н.
2
2
 
6
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Добре би било да дадат и за църквата на Сеславски Манастир - тя е в по-лошо състояние от тази на Кремиковски и има реален риск да рухне в недалечно бъдеще.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквите съсипаха и нарязаха на скрап Кремиковци - по груби изчисления около 13 млрд лв, сега щели да дадат 35 хил за Кремиковския манастир.Наглеци !