Една трета от 30-годишните българи са висшисти

До 2020 г. те трябва да са 40%
4 авг 2016 08:18, Елка Василева
21
Една трета от 30-годишните българи са висшисти
Снимка: архив, Булфото

Около 30 на сто от българите на възраст 30-34 години у нас са с висше образование, сочи анализ на Евростат за нивото на образованието в ЕС през 2015 г. Стратегическата цел през 2020 г. е този процент в тази възрастова група у нас да достигне около 40 на сто.

В категорията 24-54 години висшистите у нас са също около една трета от работоспособното население, показва анализът. В тази категория хората със средно образование са около 54 на сто, а с основно образование - около 17 на сто.

Значително пада процентът на българите висшисти във възрастовата категория 55-74 години - те са около 21 на сто. Възрастните среднисти у нас са 51,4 на сто, а хората с основно образование - 27,8 на сто.

По данни на Евростат висшистите в ЕС-28 са около 40 на сто от населението на Евросъюза. Най-много са хората с висше образование в Исландия, Швейцария и Норвегия.

Най-нисък дял на тези, които имат висше образование, е отбелязан в Италия, Румъния, Малта и Словакия, където делът на висшистите е под 29 на сто.

Стратегията 2020 в областта на образованието поставя редица водещи цели, като една от тях е делът на висшистите сред младите хора в ЕС да бъде поне 40 процента.

Друга важна цел е да се намали делът на преждевременно напускащите системата на образованието млади европейци, като се стигне до около 10 на сто при сегашни 12 на сто. Засега първенството за преждевременно напускащите системата на образованието се държи от Испания - около 20 на сто. Следват Малта - 19,8 на сто и Румъния - 19,1 на сто. В анализа на Евростат няма данни за България относно преждевременно напускащите образование наши сънародници.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Това не се забравя! преди 7 години
До До 19А бе човек, нали знам с какъв общ бал бяха приети над 2/3 от състудентите ми! И то не в каква да е специалност.Нали знам колко софиянчета не успяха да влязат, защото не им достигна балът, а бяха отличници, кандидатстващи на общо основание! За нас приемът беше възможен, само ако имаме две пълни шестици и две оценки над (5.50)! А редом с нас станаха студенти човечета с общ бал 12, тоест, с четири тройки!Децата на обикновени АБПФК пък влязоха с бал между 14 и 20, при максимален бал 24!
20
1
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
Ти не си забравил, а просто не знаеш как бяха нещата. Давам ти пример: има някаква точка за привилегия. На нея се позовават примерно 100 кандидат-студенти. От тях обаче 80 си влизат по други параграфи, вкл. и на общо основание, освобождавайки места за тези, които имат по-малък бал. От останалите 20, 5 влизат с тази привилегия, а останалите 15 не влизат, примерно, защото имат двойка на приемния изпит. Ти сега знаеш само за тези 5 най-слаби, но философстваш за всичките 85 приети да следват.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 4Забравил си доста неща.ти може и да си имал висок успех, но аз завърших специалност, в която младежите от т.нар. изоставащи окръзи влизаха да следват с бал, равен точно на половината от максималния, а децата на активните борци ставаха студенти, като бележки им от приемните изпити биваха с по около две единици по-ниски от оценките на онези, които кандидатстваха на общо основание.
18
1
 
4
 
! Отговори
разочарован преди 7 години
Продължаваме да робуваме на старата поговорка учи чедо че да не работиш.Спомням си как ни водеха по заводи и най много съм запомнил посещение на една мина. Застана ли сме в полукрък пред шахтата и в също време изваждат с асансьора от из под земята работниците Целите опушени кални измъчени с каски и лампи по главите.Другарката учителка никога не ще и забравя думите.Ученици деца вижте колко е тежко на тези които не са учели без образование затова ще налягате на учебниците.Сега е обратното.
17
0
 
2
 
! Отговори
Пак аз преди 7 години
А забравих, нали такива са мерките на държавата - да увеличи местата в приоритетните специалности, просто гениално!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само една трета? Сигурно защото университетите са ни малко, а влизането е ужасно трудно.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а в интервала 20-25 тия без образование са 40%. Слочаенос? Не мисла!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, да, няма спор, че е най- добре да имаш и диплома, и умения, но притежаващите само първото, без никакво покритие, са многократно повече, затова те са по- големият проблем.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една трета от 30-годишните българи са висшисти......................и работят като бармани, сервитьори или в най-добрия случай продават телефони...
12
0
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Напротив, първото нещо, което се гледа е какви "хартийки" имаш. После гледат и какво можеш. Напатил съм се от "можещи" без хартийки.Виж какви пари ще получаваш в България не зависи много от хартийките, но в нормалните държави не е така. И да вметна - по мое време в Студентския град нямаше кафенета. Аз се сещам само за едно - в Студентска поликлиника.
11
0
 
4
 
! Отговори
Mars преди 7 години
Да, но да не забравяме че образованието по времето на Симеон Велики, е било много по-добро, от това на двадесети век :)
10
2
 
9
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Бъркаш разбира се по всички точки, защото разсъждаващ само според сегашното състояние на висшето образование. Преди 1989-та тапии не се подаряваха и не се купуваха и хората излизаха от ВУЗ що-годе знаещи и можещи, разбира се без опит."предимство по параграф" - и аз ползвах предимство по параграф на времето - като взел приемния изпит с оценка между 5,50 и 6. Сега се разпространяват всякакви небивалици за привилегиите преди 1989 година, най-вече от некадърните, като обяснение защо не са успели.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 7,естествено, че всеки новоизлюпен без опит винаги ще има по-малко знания от хора с дълги години трудов опит. Тук важна е основата, която е получава в ВУЗ-а.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не го интересува колко хора имат някаква хартийка, кажете къде работят, колко печелят, осребрили ли са се усилията им, защото ученето е преди всичко, за да имаш по- добър живот, иначе е само губене на време и мотаене по кафетата в Студентски град.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MarsСигурно е вярно това, което казваш. Но аз в детството си пък чувах друго нещо, хем смешно, хем тъжно.Дядо беше директор на завод през соца. Той казваше, че най-възрастните техници - тези, които през 1965-1970 г. са били по на около 60 г., са имали много по-добри знания и умения от новоизлюпените инженерчета, които по онова време са завършвали тогавашното МЕИ.Така че, направи си изводите.
6
1
 
5
 
! Отговори
Наскоро някой писа, преди 7 години
че през 1995 г. е правено проучване за образователния статус на жените, които по онова време са били на 18-30 г. Било установено, че около 100 000 от тях са или напълно неграмотни, или са ходили на училище само няколко години, но се затрудняват да четат и пишат. Днес тези жени са на възраст 38-50 г.От тогава до днес колко още са станали пълнолетни, но не ходят на училище или поне не остават в него до 8-и клас?Ами неграмотните и малограмотни мъже колко са?Горните статистически са НЕВЕРНИ !!!
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
30 годишните са ясни - деца на комплексирани от соца родители, които са ги бутали да завършат нещо престижно, при това в години, когато не изглеждаше толкова безсмислено.
4
2
 
6
 
! Отговори
Не е лошо да се учи, преди 7 години
НО:1. Важно е качеството на обучението, а не тапията, която може да е подарена или купена;2. Какви са възможностите за реализация? Има ли у нас работа за всички тях? А в чужбина ще им върши ли работа подготовката, която имат?3. В групата на 55-74 г., какъв е процентът на онези, които ползваха предимства по параграф? Дипломите на повечето от тях нямат реално покритие, това бяха изфабрикувани насила уж-висшисти!4. Излиза, че само 6% от групата 25-54 г. нямат основно образование. Не е вярно!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
30-34 годишни - това значи родените 1981-1985 години. След 10 години картинката коренно ще се измени и няма да има нищо общо със сегашната, най-малкото поради коренно различния етнически състав на родените 1991-1995 години. Какъв е процента на висшистите сред родените 1992 година? Безмислена за България статистика.
2
2
 
14
 
! Отговори
Mars преди 7 години
Ами техникумите от соца имаха много по-стабилно образование от сегашното висше. Бъди сигурен в това!