Хем психичноболни, хем способни да решават сами!

Две сестри разчитат само на грижите на съседите си, за да оцелеят
15
Хем психичноболни, хем способни да решават сами!
Снимка: Булфото, архив

Повече от година две жени - Надя и Мария, които са психичноболни, живеят сами и разчитат на милостта на съседите си, докато институциите бездействат.

И двете са с тежки психически разстройства от доста време, а след като родителите им умират преди година, състоянието им се влошава. Въпреки това те продължават да живеят сами в блок в столичния квартал "Младост", а съседите ми, които реално се грижат за тях, обвиняват "Социално подпомагане" в безотговорност.

Веселин Терловски от "Социално подпомагане" - Младост обаче не е съгласен с обвиненията на съседите. Той обясни през bTV, че като лица с увреждания тези жени получават месечни добавки, на Мария, която физически е доста зле, са отпуснати медицински изделия – инвалидна количка.

Въпреки призивите на съседите двете жени да бъдат настанени в дом, където да се полагат адекватни грижи за тях, Терловски обясни, че това не е възможно без тяхно съгласие.

"Към момента е възможно да вземат сами решения дали да бъдат или не настанени в дом, защото са дееспособни граждани. Те писмено трябва да заявят желанието си да отидат в специализирана институция, а сестрите неколкократно са отказали да бъдат настанени там", обясни той.

Ася Спасова, съседка на Надя и Мария пък твърди, че от "Социални грижи" само отчитат дейност: "Хората от входа се грижим за тях, този месец дори и "Социален патронаж" не работи и ако не им занесем храна, ще гладуват".

Ирена Георгиева, която познава сестрите от малки каза, че те са били нормални деца.

"После като млади работеха като преводачи, но като ги съкратиха нещо се отключи в тях и заболяването се появи в пълна сила, започнаха припадъци, истерии. Бащата по това време работеше в Германия, с майката ги водихме в психиатрични клиники и като се разбра какво е положението започнаха лечение. Преди година баща им почина, а година по-рано и майката. Те останаха сами, тежко преживяха смъртта на родителите си", призна съседката на Мария и Надя.

Мими Борисова, която е домоуправител на блока и звъни всеки ден в "Социални грижи", допълни че 6 месеца след смъртта на баща ми, двете жени са били настанени в болницата в Курило, а след половин година са ги изписали оттам. 

"Освен това те са в тежко физическо състояние, едната е на легло, другата е трудно подвижна. Една вече се наложи да викаме линейка, разкарва Мария цяла нощ, никъде не я приеха и накрая я върнаха. След пет дни пак изпадна в криза и пак същото. От "Социални грижи" дойде една жена каза да ядат супички и ще се оправят", обясни Борисова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВие имате ли представа какво означава да станеш попечител на психично болен? Това е такова "дърво" за попечителя, че той освен да ходи с една папка документи по институциите и отвсякъде да чува, че проблема е негов и отговорността е негова.. нищо няма да се промени...Те роднини не искат да се занимават, пък камо ли комшиите. Попечителя има много задължения, а права никакви.
11
0
 
3
 
! Отговори
Вместо инвалидна преди 7 години
пенсия, уреден на заплатаЗа съжаление, почти във всеки институт има по някой такъв.Не е съвсем с ума си, но с връзки е настанен на работа и не прави нищо! Има ги най-много в институти, в които се ходи на работа само веднъж седмично.Но много по-скандално е това, че подобни хора се оказват с дипломи за висше образование. Нямам предвид интелигентните шизофреници, които могат да научат материала, а нещастни сла.боум.ни хора.Що се отнася до назначението, с връзки стават такива чудесии не само в БАН
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Зависи от диагнозата! Все пак не е редно за една държава от Евро-съюза да не може да се погрижи за хората с психични разтройства!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Адът е тук на Земята и по-конкретно в БГ!Свинщина пълна и това било държава!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако някоя от тези нещастници, в състояние на истеричен припадък подпали блока или убие някого, тогава кой ще е виновен? КОЙ ?!?!
7
3
 
3
 
! Отговори
Другаде преди 7 години
Не просто решават сами, но и влияят върху кариерното развитие на свои колеги, които са здрави, знаещи и можещи, но нямат протекции. Имам предвид деца и внуци на професори в БАН, не само настанени на спокойна работа там /разбирай, абонирани за заплата/, но и своевременно снабдени с научни степени /чрез дисертации, написани от тате, дядо, свако и бако и защитени пред предварително "обработени" колеги/. Така те заемат научни длъжности и с право на глас участват, когато се решава нечия съдба!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те "нормалните" са постоянно лъгани от измамниците, а какво остава за психично болните.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И още по лошо ще става.Готви се цялостна отмяна на т.нар.попечителство.Независимо колко е зле човека трябва да решава сам. Целта е да не ги "ограбят" близки и попечители. Наскоро вървеше такава дискусия в МТСП.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Психичните болести са най-страшното нещо. Самият ад. А болният, който е оставен без грижа и лечение, особено ако се е влошил е 100% инвалид. Хора без ръце и крака някак си се оправят сами, но ако мозъка ти е засегнат, СПУКАНА ти е работата, ако нямаш стабилни и отдадени хора около себе си да ти помагат. Явно въпросните сестри не са освидетелствани и заради това социалните бръщолевят глупости, че трябвало да искат писменото им съгласие.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
съседите да решат кой да стане попечител на сестрите и да се заведе дело, после лесно става настаняването. социалните нямат право без изричното съгласие на хората да направят каквото и да е
2
0
 
20
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Жестоката истина е че горките жени ще се влошат още повече ако не се лекуват, но съседите докога ще смогват така? Изобщо какво прави цялото ни общество относно хората с психични проблеми оставени без близки? Няма ли една Европейска реална програма , която да бъде реализирана без да се мисли някой си колко да спечели , а да спечелят болните хора. Хората в държавните институци работят по документи, членове , алинеи. Те винаги може да се скрият зад някакви нормативи като опрадание.
1
1
 
25
 
! Отговори
1 преди 7 години
Егати законите, как ще искаш разрешение от психично болен?