Отварят двореца на Асеневци през следващия сезон

Гледката от историческата крепост ще се конкурира с тази от Царевец
4 авг 2016 14:44,
2
Отварят двореца на Асеневци през следващия сезон
Снимка: bgonair.bg

Историческият дворец на Асеневци на хълма Трапезица във Велико Търново ще бъде отворен за посетители през следващия туристически сезон. Това казаха пред Bulgaria ON AIR археологът проф. Константин Тотев, историкът проф. Пламен Павлов и директорът на РИМ - Велико Търново Иван Църов.

"Обикновено по-голям екип работи в проучването на Трапезица, но тази година ограничените средства наложиха проучванията да са само в северната част на обекта. Поради тази причина разкопките са точно тук, където е т. нар. резиденция на Асеневци, огромна кула на три етажа и площ около 600 кв. метра", обясни проф. Константин Тотев.

Средствата по проекта се отпускат от Министерството на културата и Националния исторически музей.

"През този сезон неочаквано пред фасадата на едната от дворцовите сгради, дълга 20 метра, широка 6 метра, открихме друга допълнителна постройка", добави проф. Тотев.

В момента достъпът до обекта е забранен, защото там все още се провеждат археологически проучвания и разкопки. Очаква се дворецът на Асеневци да бъде отворен за посетители през 2017 година, като лифтът, който по проект ще качва туристите на хълма, все още е под въпрос за следващия туристически сезон.

Иначе самото място, където се е намирала историческата крепост, отваря великолепна гледка към Велико Търново, която може да се конкурира и с тази от Царевец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Подправена история преди 7 години
Фалшификат за много пари, съсипващ автентичните зидове. Тъжно.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това трябваше да се направи много отдавна!