Борисов към министрите: Не потривайте ръце за излишъка!

Премиерът пожела успех на олимпийците ни, иска парите за спорта да са в бюджета
47
Борисов към министрите: Не потривайте ръце за излишъка!
Снимка: БТА, архив

Въпреки бюджетния излишък от над 3 млрд. лева, премиерът Бойко Борисов порязва надеждите на министрите за допълнителни пари.

Повод за коментара му е информация от зам.-финансовия министър Кирил Ананиев на редовното заседание на МС в сряда, че към края на месец юли бюджетният излишък е 3 милиарда 267 милиона лева.

Ананиев уточнява, че за този висок излишък имат голямо значение приходите, които идват от Европейската комисия - за стария програмен период и като авансови плащания. По думите му от тези 3 милиарда 267 милиона лева, 1 милиард и 500 хиляди са средства от ЕК.

Добрата новина обаче кара Борисов да нареди "затягане на коланите".

"Като видях как си потърквате ръцете, да ви кажа – не си мислете, че това са пари за харчене, а излишък – думата означава, че това ни е буферът. Максимално строга фискална дисциплина и действително хубаво е в проектобюджета да се заложат всички тези плащания, които имаме, за да е изключение, а не правило това всеки да идва и да казва: "Без тези пари сме загинали!". Има милиардни бюджети на министерства, накрая за един, или два, или три милиона казват: "Ако не ги вземем тях, ние сме обречени", коментира той, според стенограмата.

Финансите на държавата премиерът и министрите коментират при обсъждането на новия проект на Закон за физическото възпитание и спорта, който правителството одобри в сряда.

Борисов заръчва при подготовката на новия бюджет спортното министерство да предостави календар на събитията и разходите за тях, за да може да се заложат във финансовата рамка, а не впоследствие да се търсят парите.

"Много по-прозрачно, много по-чисто, много по-правилно е да бъдат включени в бюджета, по-спокойно е и за министерството. Така че се подгответе, новият бюджет така да бъде направен", нарежда той.

"Аз разбирам някъде да са нужни малко пари, веднъж да се додаде или извънредно, но не да става практика всеки спорт да идва и ние непрекъснато да… Я пресметнете колко за стадиони и за игрища, треви, осветление, за да участват в "А" група, отидоха във футбола! Пари, които благодарение на приходните агенции, МВР и прокуратурата успяхме да съберем", коментира Борисов.

По думите му нарочно Министерството на спорта е предложило максимално високи премии за олимпиадата, за да може да има още един стимул.

"Не че е малък стимул това да станеш олимпийски шампион и да вземеш медал, но все пак да имаме и допълнителен стимул към тези хора", коментира министър-председателят и нарежда на спортния министър Красен Кралев да пожелае успех на олимпийците ни.

Бойко Борисов отбелязва и победата на "Лудогорец" над "Цървена звезда". "Разбира се, снощи на всички ни беше драго да гледаме "Лудогорец" – имаше големи претенции от другия отбор, но мисля, че заслужено победихме", обобщава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 7 години
ИЗЛИШЪЪЪК!!!!!!!!!????????!!!!!???????? , откъде бе мутр о, слаб съм по математика ноо и пеленаче знае че с 25 млрд. Заем, не може да има излишък и престани с тази дума " загинали" помнимкакви ги плямпаше за един млрд. Заем на орешарски а ти какво направи една година след това МУТРОООО.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време ти е вече за затвора - за нанасяне вреда надържавата в особено големи размери. Имам предвидспирането на Белене. И цялата шайка, която повтаряшекато мантра "гьол, гьол, гьол, ..." Докато не се чу звучниятшамар на арбитражния съд.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
povedenie na muj s psihika na jeno-rabotni4ka ot okolovrstnoto: ga my parlili analnia hemeroid po-pogreska za hirurg slojili lekar ot Ataka i tozi statlivec mu izparlil analnia nerv- ta sa Budkata byrsovskaia nemoe da zatvaria zadnia dvor i nasmrdva na diarbekirski libovnik v manafsko obstejitia.i posle ne bil GeyNeral
38
0
 
2
 
! Отговори
Скарамуш преди 7 години
Има закони неписани - две и три прави пет. На простите глави олисани най - много отива им каскет?
37
0
 
3
 
! Отговори
Хелксаден преди 7 години
Борисов хората знаят ли как твоето правителство уволняваше специалисти в администрацията и ги заменяше с хора без стаж и образование Дори министрите ти нямат нужния стаж Знаят ли че уволнявахте хора с абсурдни аргументи Нима е реално да закривате отдели под претекст че служителите са в пенсионна възраст когато най-възрастния от тях е на 35 години Нима диплома от Варненския Университет е по-лошо от това да си калинка без образование
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееех, като каза Цървена звезда и се сети за Сретан Йосич. Че той май излезе от затвора и ще си иска парите обратно.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СКЪСА МУ СЕ ГЛАВНИЯТ НЕРВ НА ББ, КОГАТО РАЗБРА ЗА ГЕНЕРАЛ РАДЕВ.Каза две-три глуповато-несвързани изречения.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПАК ЩЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ОНОВА ОТРОМНО СТА ДО ХАЙ ЛА ЗИ, КОИТА ЗАДРЪСТВАТ МИНИСТЕРСТВАТА.
33
0
 
4
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
До Анонимен..ИЗЛИШЕКА ..Е---ПАРИТЕ КОИТО СА ОТ 2--РИЯ ПЕНСИОНЕН СТЬЛБ СЬВРАНО ПРЕЗ 2015 Г. ЗАТОВА И НС ---ГЕРБ ИСКАХА ДА ПРЕМИНЕ КЬМ НОИ---ПО--ЛЕСНО Е ЗА ..ИЗГУБВАНЕ ...ПО ПЬТЯ МАКАР 4Е ТЕЗИ 7000 000 000 ВЕ4Е НЕ СЬЩЕСТВУВАТ ПРОСТО ЗАМАЗВАНЕ НА КРАЖБАТА
32
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Че тя държавната машина си живее още във "онова време"или когато я пуснаха ,"бомбичката " де.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да,ако има такъв,в което се самняавам то той ще е за бате Бойко.
30
0
 
20
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Да не забравиш да отделиш догодина 1 мрд за саниране на празни апартаменти. Но за образование и здравеопазване няма смисъа да даваш, то не останаха хора, които да се образоват и лекуват.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не се окаже накрая,че излишъкът е това,което да момента не е похарчено от 21 милиардния заем? На това ми намирисва на мене!Щото не се сещам да са показали някой крупен укривач на данъци и ли заловен подобен контрабандист!
28
17
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Стига сте оплювали бради !По-добър министър-председател никога не сме имали.И колкото и да му намеквате да стане президент, за България е нужен като министър-председател.
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баси,решил е сам да си го гепи!!!
26
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Анонимен-30,и ти май само Винету четеш,първо се взе 16милиарда,после на три транша още 5,събери ги двете суми ,и ще получиш сумата на целия заем,или не ти с е вярва в Ташунко сапа,от романа винету.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
u6 IZLISHACI IMAME PAK VSE ZAEMI TEGLIME??? 4YDQ SE NA KAKVO DA VQRVAM VE4E???
24
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 7 години
излишъка е 3милиарда,заема е 21 милиарда,дали разбира,това човече от икономика,преценете вие.
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОСТАВКА! ОСТАВКА БЕ НАГЛЕЦ !!!
22
4
 
21
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ! преди 7 години
Боко няма шансове за Президент. Колкото и фалшификации да направи, този път народът ще гласува против ГЕРБ и то масово. На балотажа всички (освен Калинките и семействата им) ще са против Тиквата. Хората добре виждат, че нещата вървят на към анархия и фалит. Всеки ден побоища, обири и беззаконие. Всеки ден лъсва истината: ЦАРЯТ Е ГОЛ!