Евтин, мечтан – животът на британците у нас

Чужденците имат едно притеснение – Brexit-ът
Обновена: 5 авг 2016 14:32 | 5 авг 2016 13:00,
83
Евтин, мечтан – животът на британците у нас
Снимка: Reuters, архив

Всяка година орди от британци се местят в Испания, за да заживеят в Коста дел Сол. Друга опция в търсенето на по-слънчево и спокойно място за живот е Южна Франция.

Няколко хиляди британци обаче са намерили своя рай в най-неподозираното място - България, най-бедната членка в Европейския съюз, пише агенция Франс прес.

С ниските си цени, държавата и нейните 7 милиона граждани става все по-привлекателна за британските граждани след пенсионирането им или пък за онези, които търсят просто различен начин на живот.

Най-малко 10 000 са британците, които живеят в България целогодишно или за сезон, два. Всъщност цифрите може да са доста по-високи, тъй като мнозинството британци не се регистрират в общините.

Сред тези, които са избрали бившата тоталитарна държава за свой дом, са Кевин и Тина Брасингтън - университетски преподаватели, изоставили добре платените си работни места в Кент. Идват в България през 2011 г. и полагат основите на своята малка ферма в Алино, намиращо се на 50 км. от София.

Тина посреща гостите си винаги с чаша топла напитка. В двора на дома й кротко пасат козлета. Градините й са добре подредени, има и много цветя. Гледат пилета, гъски, прасета.

Тина и Кевин, и двамата на около 40 г., твърдят, че в България имат всичко, за което са мечтали. Отнело им няколко години, за да превърнат изоставената къща с градина в късче от рая. Отглеждат и собствената си храна.

"Научихме се да бъдем щастливи и с по-малко", обяснява Тина, която работила и като маркетинг специалист в лондонска банка.

Когато Тина и Кевин не продават продукцията си на местния пазар, те пасат козите си или пък си гостуват със съседи, за да подобряват българския си.

"Това не е Испания и не може да си живеем като англичани, няма английска общност. Авантюристите идваме в България", обяснява Кевин.

Новините за Brexit-а притесняват Кевин и Тина, дори в България. "Аз съм горд британец, но обичам живота си тук. Не мисля, че двете неща трябва да се изключват взаимно", коментира Тина.

Любовта на британците към България започва през 2004 г., когато София стартира мащабна кампания на Острова, чиято цел е да привлече туристи и чуждестранни инвестиции. Приемането на страната ни в ЕС през 2007 г. улеснява още повече живота и работата у нас.

Само за периода от 2004 г. до 2008 г. британци купуват около 60 000 жилища у нас. Този бум дори вдъхновява книгата, превърната по-късно и в сериал, "Английският съсед". Там се разказва за британски пенсионер, заживял в българско село.

Притокът на британци у нас намалява с финансовата криза, но хора все още пристигат. Това са предимно "млади, но будни пенсионери", коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

"Изненадващо е, че те не избират курортите, а отдалечените и необичайни места. Те се стремят към уединение", допълва той.

Ким Сейър от Норич е един от първите британци, заселили се в село Марча в централната част на България. Много от сънародниците му са привлечени от региона заради планините, езерата и историята на мястото.

"Видях една статия за България преди 12 години. След развода си исках да замина за чужбина. Затова реших, че е време за действие", разказва 56-годишният водопроводчик.

Той има огромен имот в селото. В него има няколко къщи и луксозен плувен басейн. "Никога нямаше да мога да живея така в Англия", коментира с усмивка той.

В близост до село Марча се намира град Дряново, където английски с британски акцент може да се чуе от всяко кафене.

"Преди десет години смятахме британците за екзотика, но днес вече не ги забелязваме", коментира Янко Стефанов, живеещ в Дряново. "Познавам ги всички, наричат ме Яков", смее се той.

Негови британски приятели са пенсионираният музикант от Белфаст Стивън Мулерн и жена му Катрин, които имат къща в село Туркинча. Двамата напуснали родината си преди три години, за да заживеят с пенсиите си в България. Купили дома си за по-малко от 15 000 евро.

Двамата признават, че животът в България зимата може да е труден заради снега. Спирал токът, пътищата трудно се почиствали. "Знаем, че това не е богата страна, но не ни пречи да мислим, че това е страхотно място", убедена е Катрин.

Въпреки всичките си различия британците в България се надяват правителството да се споразумее с ЕС и Brexit-ът да не попречи на живота им у нас. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недейте така!Много хора работим за 200 евро!В провинцията е така и не е нужно да си хигиенист!Във фирмата,в която работя почти всички сме с висше образование!Аз лично съм учител ,но за да станеш учител ти трябват доста връзки вече като в полицията!И така се принуждаваш да работиш и за 200 евро!А това дето казват ,че се търсили учители е замазване на очите на хората!
46
3
 
7
 
! Отговори
митко преди 7 години
да бегат в България ,там е изхода за тях. ние генетично сме застраховани против ц.ърната *** и не сме съвместими с тях
45
3
 
16
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
Проблема на британците с арабите, чернокожите, пакистанците и индийците не беше в ЕС, а в недълновидната и сбъркана дългогодишна емигрантска политика касаеща бившите британски колонии!Не европейците от източна и централна Европо променят културата, традициите и външния облик на Англия, а емигрантите и техните наследници от Африка, Арабските страни, Индия, Пакистан и като цяло югоизточна Азия!
44
3
 
25
 
! Отговори
Бургазлия преди 7 години
Бях миналата година на една конференция в Лондон и през свободното време се разходих в близкия Хайд Парк. Беше пълен с араби и пакистанци, повечето с по няколко жени с бурки и дузина деца.Ако това е бъдещето на Великобритания, то аз проявявам пълно разбиране за Брехита иза това, че доста британци напускат родината си. Желая им добър живот в България !
43
2
 
5
 
! Отговори
xasan oglu преди 7 години
До Анонименpo provinziata se raboti za po 500 600 leva be umen gan4o.
42
2
 
6
 
! Отговори
по дяволите преди 7 години
бъдеш изяден от лъв в Белгийско Конго или да бъдеш отвлечен и убит от бунтовници в Южен Судан!!! или застрелян при излизане пиян от някой си пъб в Кейк Таун , щото всички бели са лоши дяволи.
41
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българин::))))) Брато, мога :))) не искам, ... вземам достатъчно голяма заплата честно. За теб и путинофилите оставям начините свързани с незаконно печелене на пари.
40
2
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: До Един българинА смеят ли?!
39
3
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: ПрограмистаРобите с белите якички?Пробвай се на Запад да източваш кредитни карти. По-доходно е. Ама много ги хващат!
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинаха .. теб лично пребивали ли са те ?
37
6
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Ами те са го казали ясно, какво да умуваме?Само авантюристите идват в България... където опасността да бъдеш пребит или убит от някой батка с бухалка под седалката на Мерцедеса е по-голяма отколкото да бъдеш изяден от лъв в Белгийско Конго или да бъдеш отвлечен и убит от бунтовници в Южен Судан!!!
36
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен (44)Приятел, аз работя за 2500 евра чиста заплата като програмист в БГ. Като мен са горе долу 20 хиляди в България. Пробвай ако ти стига акъла. Ако не, ДГД !
35
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 44И какво точно работиш за 200 евро заплата ? Хигиенист ?
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за Българите с 200 евро заплата???
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПоручикаОсобено сега след Брекзита, Англия ще се превърне в девета дупка на кавала....Квалифицирани и можещи със сигурност няма да търпят бюрократични неволи за да работят там и ще отидат на други места. Изведнъж УК ще се окаже без свеж приток на кадърни хора и компаниите със сигурност ще се преместят на други места. От което ще пострадат всички, вкл. и англичаните второ поколение живеещи на социални.ДГД ! Сами си го напраиха !
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Поручикабрато, приятели си имам в България. Не са много на брой но са истински. Колегиалните 'братя' ги знам. Особено в английско. Всеки там се чуди как точно да обясни как това не му е в задълженията и се праи на много натоварен. Единственият смисъл да работиш в английско е да теглиш като роб и да харчиш извън UK. Не дай си боже да решиш там да си купиш недвижим имот. цените тръгват от 300 бона нагоре (в лири) и искат поне 20% собствено участие....не е за мен това. В БГ е рай!!
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евтино пиене,евтини кадъни, мечтан животът на британците у нас
30
4
 
8
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
38,Това, което си споменал е верно, но не не е всичко. Там действително много се работи, но пък ако си наистина добър, лоялен и коректен много бързо ставаш "едно от момчетата". Тогава си сигурен за работата си, сигурен си и за утре, и за всеки ден след това. Имаш спокойно ежедневие и подреден живот. Липсват ми колегите от Англия. Такива приятели в България никога не съм имал.
29
2
 
1
 
! Отговори
До тарикат преди 7 години
как се използват запетайките- ми те така-...,,,...,,,,,,,,
28
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До учуденАз поне съм наясно. Лондон е мизерия. 2 часа път в скапано наблъскано метро. Скъпи квартири, сандвичи за обяд (всичко друго е мнооого скъпо)работа -вкъщи и 2 седмици избухване на ваканция заради скъпата лира. тва им е живота на англичаните.