Скандал около кандидатурата на Бокова за ООН

Проф. Калин Янакиев и Любомир Кючуков пред Bulgaria ON AIR
8 авг 2016 11:44, Анисия Иванова
77
Скандал около кандидатурата на Бокова за ООН
Снимка: Bulgaria On Air

Истински скандал се разрази около кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Бившият депутат Евгений Михайлов разпрати писмо срещу българския кандидат за поста до всички посланици на страните членки на Съвета за сигурност на ООН. След второто гласуване Ирина Бокова заема пета позиция.

Бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков и проф. Калин Янакиев гостуваха в "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR, за да коментират горещата тема, по която противопоставиха позициите си.

Още по темата

"В националния дебат липсва самото ООН. Избират се личности, но се съревновават държави. Това не е кандидатура на Ирина Бокова, а на България. Има всички шансове да спечели, защото са в сила неформалните изисквания кандидатът да е от Източна Европа и да бъде жена. Всички държави опитват да извадят своите кандидати извън конфронтацията Русия-САЩ, единствено България не го прави", коментира Кючуков.

Проф. Калин Янакиев се обяви против кандидатурата на Ирина Бокова заради семейния й произход, който според него принадлежи на "престъпен политически режим".

"Тя дължи целия си живот на своя баща, който принадлежи на комунистическия режим. Не ме интересува, че сегашното правителство се подведе по тази популистка вълна", категоричен бе гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. Той добави, че не е небходимо непременно да я подкрепяме в надпреварата, само защото е българка.

Любомир Кючуков контрира, че професионално Ирина Боково не дължи нищо на произхода си. Гостът припомни, че тя бе избрана за генерален директор на ЮНЕСКО, което е с ранг зам.-председател на ООН, с ключовата подкрепа на САЩ.

"ЮНЕСКО охлади отношенията си с американците, а не Бокова. Тя успя да затопли тези отношения - обратното на това, което се опитва да се прокара като теза. Има всички шансове да спечели", настоя още дипломатът.

Проф. Янакиев акцентира, че Ирина Бокова избягва да даде оценка на анексията на Крим, тъй като очевидно зад нейната кандидатура стои и Русия.

"Няма да спечели, можете да бъдете убедени. Кандидатът трябва да е човек с чисти позиции пред обществото. Ирина Бокова ще отпадне много скоро", прогнозира Калин Янакиев. Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доносите се правят тайно.А Михайлов публично оповести информация за Бокова, слугинята на Путин.
13
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Режисьорчето не бише ли завършило в Москва? Само питам.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
made in Bulgariya
11
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Евгени Михайлов!Сега всички ще знаят коя и каква е Чупакабра Бокова.
10
11
 
18
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Не виждам нито проблем ,нито драма,червените негодници трябва да са благодарни за подхода към тях.Можеше да бъде като към наркотрафиканти в Филипините .
9
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само Михайлов имаше доблеста и смелоста да обясни коя е Бокова.Но западния свят знаеше, че тя е кандидата на Путин, а не на България.Ние нищо не губим, само Бокова и Путин губят.Ние спечелихме, че България няма да се срамува от Бокова.
8
9
 
12
 
! Отговори
aaa преди 7 години
Да ли и този не е станал професор благодарение на комунистическият си произход
7
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е прецакана Русия, защото Бокова е руска партийна кандидатура, а това неже нормално.Путин не можа да си вкара Троянския кон.
6
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова е позор за България.Целият и род е компрометиран.
5
12
 
23
 
! Отговори
Ха! преди 7 години
Няма по-голяма номенклатура от евгени михайлов-учил в ссср и слаб режисьор , но готина селска клюкарка
4
11
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
защо каните псевдопрофесори и отбльсквате хората от тв аз не гледам и неслушам такива доказали се комплексари
3
8
 
26
 
! Отговори
грък преди 7 години
Тя драмата е по-сериозна. Те българите всъщност са позор за България.
2
5
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Пальчик вниз!
1
35
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази кандидатура е позор за България.