Държавата иска 1 200 лв. мито за дарена инвалидна количка

Митко получава 230 лв. пенсия, няма как да плати тези пари
11 авг 2016 15:22,
31
Държавата иска 1 200 лв. мито за дарена инвалидна количка
Снимка: Нова тв

Държавата иска 1 200 лева мито за инвалидна количка, получена чрез дарение преди повече от година.

Първоначално такса не била наложена, но по-късно от агенцията установили несъответствия на возилото с изискванията за освобождаване от мито.

Димитър Йорданов е с 95% увреждания и живее с 230 лева на месец. Така излиза, че 32-годишният мъж трябва да даде инвалидната си пенсия за близо половин година.

Преди повече от година от агенцията казват, че мъжът не дължи мито за количката тип скутер, внесена от Съединените щати чрез дарения. Пише го и в декларацията.

Сега обаче в становище от агенцията обясняват, че случаят е един от 35-те, установени след проверка по сигнал за злоупотреби, подаден от Европейската комисия. С тези характеристики количката на Митко не може да се внесе без мито. Защо преди година е могла - няма ясен отговор.

От митницата предложили на Митко един-единствен вариант – да даде парите на разсрочено плащане. Мъжът обжалва решението пред директора на Агенция "Митници", пари за адвокати и дела обаче няма. Притеснява се пак да моли за дарения.

"Единственият вариант е да продам инвалидната си количка. Както винаги казвам, това са моите крака и все едно да ми вземат краката", заявява Митко пред Нова тв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
17
 
! Отговори
galya преди 7 години
Аве ей, мъж ли си, жена ли си ... това със законите ни е ясно, но явно на теб не ти е ясно?! Така, че моля, не се изявявай като законозащитник ..
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко бе, сега някоя фирма ще плати налога и човека ще си получи количката.Но наистина закона е за всички, не може да има закони за 6-7 милиона отделни граждани на България.Ако някой чиновник е объркал нещата и е излъгал - да го глобяват и уволняват.Дано случая завърши добре, убеден съм, че така ще стане.
3
2
 
40
 
! Отговори
няма такава държава преди 7 години
Никъде няма такава болна държава :(
2
1
 
50
 
! Отговори
galya преди 7 години
Просто е гнусно .... не стига. че нямаме политика за инвалидите ами и на даренията дай да сложим ръка. Запомнете Хора, никой не е застрахован и във всеки един момент може да се превърне в инвалид, така, че трябва с уважение да се отнасяме към тези хора, те са част от нас ...
1
2
 
29
 
! Отговори
Изруд преди 7 години
А ти колко си болееен! Гнусно, болни и вмирисано общество. Как можеш изобщо да си го помислиш това нещо? Ако мислиш, че е гот, ходи се потроши някъде и сядай като него бе, ***.