Всяка четвърта жена "яде" шамари вкъщи

Под 10% от жертвите търсят правосъдие, защото става по-зле
69
Всяка четвърта жена "яде" шамари вкъщи
Снимка: Reuters, архив

Всяка четвърта жена у нас е била жертва на домашно насилие, но под 10 на сто от тях търсят правосъдие. Това показват данните на Алианс за защита от насилие, основано на пола.

От организацията настояват при телесна повреда домашните насилници да бъдат съдени от държавата, по Наказателния кодекс.

Необходима е промяна в Наказателния кодекс, когато на жертвата е нанесена  телесна повреда насилникът да бъде съден от държавата, каза Геновева Тишева, председател на Алианс за защита от насилие,основано на пола пред БНР.

В момента жертвите подават тъжби чрез граждански дела по Закона за защита от домашно насилие и предприеманите мерки са само временни.

Така че в крайна сметка при тежките случаи жените просто не търсят властите, защото знаят, че насилникът ще бъде освободен и срещу него няма да последва наказателна процедура.

Според Тишева единственият начин да се променят нещата е държавата да поеме ролята на съдник, а не жертвата.

Нужно е да има и засилена съдебна защита на пострадалите от домашно насилие, както и да има  дългосрочно обучение на адвокати, съдии и прокурори за спецификата в тези случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
breee tuka yunak do yunaka i vse s rogi.kon do konya i katur do katura
6
4
 
12
 
! Отговори
бла,бла преди 7 години
Аз моята не я бия, не я удрям и ми се качва на главата. Все каквото иска да стане, все е права и е последна инстанция. Така че, не знам дали някои не си го и заслужават. Иначе да, супер тъпо звучи да удряш и репресираш някой по-слаб от теб, стига да не се самозабрави, в крайна сметка ;)
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като чета първите 4 коментара имам чувството, че или *** са ги раждали тези велики умове, или майките им не са ги обичали! ***! А номер 4: Момче, дай да се запознаем, само че ти ще си в ролята на жената, и ако не ме обичаш мисли му!
4
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всяка четвърта жена "яде" шамари вкъщи"Ще взема и моята да я вкарам в статистиката, нещо много взе да дразни напоследък.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
te zatova golemite slan4evi o4ila sa na moda 24/7
2
1
 
26
 
! Отговори
мда преди 7 години
Мъж съм и от малък са ме възпитавали да не посягам на жени (макар че има такива които... са застрашавали децата си ненужно и др. съм се чудел как да си спазя правилото). Наистина един ден ако имам дъщеря не знам как понеса някой да и посегне... Знам као имам син как ще го възпитам в това отношение.
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, всеки биел жена си!Глупости.