Всяка четвърта жена "яде" шамари вкъщи

Под 10% от жертвите търсят правосъдие, защото става по-зле
69
Всяка четвърта жена "яде" шамари вкъщи
Снимка: Reuters, архив

Всяка четвърта жена у нас е била жертва на домашно насилие, но под 10 на сто от тях търсят правосъдие. Това показват данните на Алианс за защита от насилие, основано на пола.

От организацията настояват при телесна повреда домашните насилници да бъдат съдени от държавата, по Наказателния кодекс.

Необходима е промяна в Наказателния кодекс, когато на жертвата е нанесена  телесна повреда насилникът да бъде съден от държавата, каза Геновева Тишева, председател на Алианс за защита от насилие,основано на пола пред БНР.

В момента жертвите подават тъжби чрез граждански дела по Закона за защита от домашно насилие и предприеманите мерки са само временни.

Така че в крайна сметка при тежките случаи жените просто не търсят властите, защото знаят, че насилникът ще бъде освободен и срещу него няма да последва наказателна процедура.

Според Тишева единственият начин да се променят нещата е държавата да поеме ролята на съдник, а не жертвата.

Нужно е да има и засилена съдебна защита на пострадалите от домашно насилие, както и да има  дългосрочно обучение на адвокати, съдии и прокурори за спецификата в тези случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
0
 
! Отговори
Lilyt преди 7 години
Скуби Ду,като започнеш да си опикаваш обувките е добре и ти да почнеш да пикаеш клекнал.
46
5
 
4
 
! Отговори
до Ели преди 7 години
Права си-полицията по презумпция приема, че е нормално мъж да бие жена си и дъщеря си и обикновено се бави и дори не докладва за това.Всички мъже са еднакви!Кажи му "мъж" и не го обиждай повече
45
5
 
8
 
! Отговори
Ели преди 7 години
Тук се коментират само случаи на насилие на мъже спрямо съпругите им. А спрямо дъщерите си?! Не знам каква е статистиката в този случай (нямам предвид сексуално посегателство, а чисто физическо малтретиране - побоища, унижение, психически тормоз и т.н.).Нима мислите, че в тези случаи жертвата е повече подкрепена?! Ако не бях преживяла лично кошмара с моя баща и пълното усещане за безпомощност да потърсиш защита в нашата нехуманна държава......често съм стигала до мисли за самоубийство от безисходица. Убедих се, че на насилието у нас се гледа като нещо нормално, а жертвите са оставени на п
44
4
 
13
 
! Отговори
Мъж! преди 7 години
Ами нормално! При положение, че българките масово се изку-рвиха и си търсят за съпруг някоя богата мутра, някое разглезено, богаташко "мамино синче" или някой богат дъртак, напълно естествено е ПОСТОЯННО ДА ЯДАТ БОЙ И ДА ИМ СЕ ИЗНЕВЕРЯВА! Те въпросните категории "мъже" НЕ ГЛЕДАТ НА ЖЕНИТЕ, КАТО НА ЖЕНИ (ПЪК И ХОРА ВЪОБЩЕ), А КАТО НА ВЕЩИ, КОИТО СА ЗАКУПИЛИ С ПАРИТЕ СИ! ТАКА ЧЕ Е НАПЪЛНО НОРМАЛНО ДА СЕ ДЪРЖАТ С ТЯХ ИМЕННО КАТО С ВЕЩИ!
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи всяка четвърта добре се храни.
42
1
 
10
 
! Отговори
половината истина преди 7 години
Пишете половината истина! Цялата истина е, колкото жени има малтретирани от мъже, толкова и мъже има, бити, унижавани и малтретирани от жени. Лично на мен са посягали две жени да ме бият, преживял съм три опита за сексуално насилие към мен, дори един опит за убийство!
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бои защото така трябва българката не разбира от дума а и масово са си ***
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изневяра край. Това е.
39
10
 
4
 
! Отговори
Matmoazel преди 7 години
Аз изкарвам достатъчно пари, за да платя на някой да счупи от бой мъжът ми, даже и бонус да дам хихихи - и той е нежен и любвеобилен. Така че, явно сте в обкръжение на слаби и беззащитни женички, а вие сте мишоци.
38
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обичам да псувам жената на майка, понеже тъщата е млада още :)))))
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои си го търсят всекидневно, още от сутринта.
36
6
 
5
 
! Отговори
! преди 7 години
До ВрабчеЯвно си се наслаждавал как баща ти тупа ***. Ама явно и теб те е тупал доста по главата - и сега странични ефекти или по-скоро дефекти :-))))))
35
1
 
4
 
! Отговори
! преди 7 години
До АнонименТи си за освидетелстване и принудително лечение в Карлуково!!! Биеш ли майка си?
34
8
 
5
 
! Отговори
Някаф там преди 7 години
Домашното насилие не е проблем - то е решение
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не прави секс с мъжа си защото не и е гот. Да я набие ли? Той като я тероризира и я докарва до лудост с прелюбодеянита си к как. Да не му крещи. Тя няма ли сърце, чувства. Които биват сдъвкани и изплюти. Докато спре да и пука един ден.
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време, когато мъжът повече време е бил на военни походи, жената сама е трябвало да се оправя в живота и с децата. И тогава жената е давала мило и драго за мъжа си, ако изобщо се върне жив от война. А сега мъжа е само една подвижна касичка, понеже всички сме роби.
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като виден любител на женска ласка бих ви казал ,че всяка втора е за шамари.
30
3
 
6
 
! Отговори
Da be da преди 7 години
Никой не може да ме убеди, че ако е налице физически или психически тормоз, нормален човек би стоял и би продължил да го търпи. Та изводите или на тези им харесва и си натискат парцалите, или нещо психически не са уред.
29
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде пак статия от поредицата:-права на обратните-дискриминация на малцинствата-инсталация на веганите-алеи за колоездачите-шамари за женитеВсички все жертви се изкараха.
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
sledovatelmo... vsiaka 4etvarta pravi za shamari !