Въпросите за референдума на Слави – изключително важни

Това смятат 40% от читателите на Dnes.bg, други 20% убедени, че си прави реклама
17 авг 2016 16:00, Красимир Ангелов
125
Въпросите за референдума на Слави – изключително важни
Снимка: Булфото

Само преди ден президентът Росен Плевнелиев издаде указ за провеждане на национален референдум. Държавният глава определи допитването да се проведе на 6 ноември 2016 г., заедно с президентските избори.

Още по темата

Въпросите за референдума са: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

Референдумът беше иницииран от Слави Трифонов и съдържаше 6 въпроса. Със свое решение Конституционният съд оряза половината въпроси, след като бе сезиран от президента Росен Плевнелиев.

Броени дни преди указа на президента, Dnes.bg реши да попита своите читатели: Кой е най-важният въпрос за вас в референдума? В традиционната ни анкета участие взеха 2047 души.

Мнозинството от анкетираните – цели 40% отчитат, че и трите въпроса в допитването са изключително важни и затова трябва да се гласува по тях.

За други 18% от запитаните най-основен е въпросът за годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите.

За други 7% от хората най-важният въпрос в допитването е този за въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, а за според 6% от анкетираните това е предложението народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Почти всеки четвърти пък отчита, че няма да гласува на референдума. Според 20% от участниците в анкетата допитването е чисто и просто реклама за бъдещите политически амбиции на Слави Трифонов, а други 4% заявяват, че ще гласуват на президентските избори, но не и на референдума, защото той няма как да мине и да стане валиден.

Последните 5% от читателите ни пък признават, че допитването изобщо не ги вълнува, защото в момента е сезонът на отпуските и най-важното са вълните по морето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
9
 
! Отговори
Хригор Стаматов преди 7 години
Че те премахнаха двата от най-вадните въпроса - за броя на депутатите и за електронното гласуване!!!
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Иванова1. Гласоподавателите слабо познават кандидатите си. Панацеята не е мажоритарното гласуване, а културата на гласуване. С мажоританрно гласуване ще станен още по-голям хаос, отколкото е в момента, а подставените кандидатури ще се мнозинството.2. Задължителното гласуване е глупово.3. 1 лев на глас ще отвори вратите за "спонсори" в партиите, чиито интереси ще бъдат по-силно защитавани, поради нуждата от следващото финансиране за следващите избори.
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавното финансиране на партиите трябва да намали зависимостта на партиите от външни спонсори. Финансиране от 1 лев на глас ще доведе до засилване на "спонсорството" в партиите, кеото пък ще доведе до засилено защитаване на интересите на спонсорите.
101
4
 
4
 
! Отговори
аня преди 7 години
И един лев им е много! При тези нищожни пенсии, отпуснати на нашите родители, трябва адекватна субсидия за партиите- 1 ст.
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Иванова dam ama sega zimat po 12 leva ako glasuvash ne zna4i shte si ostanat 12 leva subsidiq i nqma da stane lev4e
99
17
 
5
 
! Отговори
Критик преди 7 години
Моля ви гласувайте като мен с НЕ на всичките въпроси. Не само няма да се оправат нещата ако се приемат, но и ще се влошат. Вредни са! Издават пълно неразбиране на тематиката от страна на инициаторитея, гарнирано с мнооого популизъм.
98
8
 
15
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
Ще гласувам с ДА и на трите въпроса защото:1. Така ще отпаднат всички малки партии, които сега само мътят водата.2. Матр'яла много много не мисли и като му направя един концерт ще гласува за този, който му посоча.3. И един лев им е много на партиите. А така ще разчитат само на парите, които им давам. И ще слушкат разбира се.
97
2
 
3
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
едни пари, които са от данъците на всичк нас. 1 лев е твърде много, 1 стотинка ако беше, щях да гласувам с ДА. Така че, от трите въпроса, само на 2-ри си заслужава да се гласува с ДА и то под условие.
96
1
 
3
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
съседно селище , ако няма кой да ги заведе или хора с тежки заболявания и др. На въпрос трети- 1 лев значи, че ако аз се кандидатирам за изборите и накарам всички познати колеги и съседи да гласуват за мен, т.е. успея да събера примерно 5 000 гласа, ще получа 5 000 лева субсидия от държавата? При това гарантирано, за разлика от тотото или лотарията. 5 000 е един приличен годишен доход, без да работиш нищо друго. И разни *** като Бисер Миланов Петното и откачалки като Митьо Пищова да вземат
95
1
 
5
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
задължително, защото на рефердуми се поставят доста специализирани въпроси, напр. за ядрена енергетика или за системи на гласуване- все неща, които едва ли са разбираеми за поне половината избиратели, напр. за 80- годишната баба Драганка от някое планинско селце. Задължително гласуване да, но ако е без санкции, е смешно, както е в момента- само пожелателен план. Или е, или не е. А как ли ще гласуват задължително пък хора със затруднено придвижване, които трябва да изминат километри до
94
0
 
4
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
пари, биха си клупили място в парламента като накарат и принудят с различни способи, всички техни служтели, познати, приятели и др. да гласуват за тях, това е доста реална възможност и се е случвало по региони, места, напр. Несебър, Приморско, Созопол където уж са независими, а са всъщност местни олигархични бизнес-кръгове, повечето експлоататори-новобогаташи кръвопийци, натрупали богатства по незаконен и неморален начин. На втори въпрос- ДА, но за рефердумите не съм съгласен, че трябва да е
93
0
 
2
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
Друг може да е съгласен със задължително гласуване само на избори, но не и на референдуми. Трети може да е съгласен със субсидия от 1 лв. само за коалиции, но не и за партии. Ще ви кажа аз как разсъждавам и как ще гласувам. На въпрос 1 с НЕ, защото у нас няма изявени и достойни хора, които да са достатъчно политически безпристрастни и независими и да заслужават да попаднат в парламента в лично, мажоритарно, качество. От друга страна, много мастити бизнесмени и хора от подземния свят с повече пар
92
0
 
3
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
Не съм съгласна с начина на формулиране на въпросите за референдума, както и с липсата на достатъчно ясна и активна разяснителна кампания за него в общественото пространство и медиите. Що се отнася до самите въпроси, те са твърде дълги, с много специфични термини, с много подвърпоси в тях. Почти и трите въпроса могат да са се разчленят на поне по още 2-3. Някой може да е съгласен с мажоритарната система, а да не е съгласен с абсолютното мнозинство.
91
2
 
7
 
! Отговори
Павел преди 7 години
Както казва, Фил Филипов, "На тази малка и бедна държава 50 депутата ѝ стигат". А той знае как се излиза от блатото.
90
1
 
6
 
! Отговори
Павел преди 7 години
Предният референдум беше опорочен по същия начин, по който се мъчат да прецакат и този. Не даваха бюлетини на хората. Караха желаещите да гласуват за рефефндума да се редят повторно на опашка. Въпреки това малко не достигнаха до заветните 50%. Плевнелиев нямаше основание да елиминира въпроса за електронното гласуване.
89
1
 
13
 
! Отговори
fallit преди 7 години
До Ив - Да, съгласен съм напълно с това мнение. Крайно време е броя на бълг. депутати да се намали с 1/2 .
88
0
 
18
 
! Отговори
Вирус преди 7 години
До Анонимен Интелигентните и да гласуват файда почти няма, защото те са най-малобройното малцинство в РБ. Това е резултат от последователната политика българите да бъдат доведени до просешка тояга. Всички правителства дискриминират работещите и образовани българи в полза на необразованите, неработещи и паразитиращи. Колкото по-беден и *** е народа толкова по-лесно се управлява територията .....
87
2
 
30
 
! Отговори
Ив преди 7 години
най важния вапрос не е включен в референдума,да се намалят народните представители. Зашто трябва да храним 240 вместо 120- и те са много???????????????????????
86
6
 
26
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Има над 3 милиона гледания на концерта му на стадиона в един друг сайт.Четох в едни други предишни коментари, че Слави бил прогонил младите хора от България.-СМЯХ.Ама да потърсите сметка на тия,заради които младите заминаха,нямате смелост!За три кебапчета и 20 лева се продавате всеки път на изборите.Слави ви е виновен,че сте мърльовци и четете жълтини,които ви промиват мозъците.Всички,които го плюете от завист и си врете носовете в чуждите ***,проверете и вашите и те понамерисват.
85
6
 
22
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Прочетох доста коментари,и повечето са тип`жълта преса`Слави бил от Учиндол,да то всеки българин си има селско потекло.И предишните ни президенти също.Бил мутра, рекламирал фирмите на мутрите,ами безплатна реклама няма и всички медии го правят.Не знам,да е осъждан,за каквото и да е престъпление,за кражби ,убийства,трафик на наркотици,.Бил чалгар.Като не ти се гледа тая музика има едни копчета.Той се натискал да стане политик.Не той си има милиони.С тях помага на хората в беда.Дава заплати.