Смъртоносни татуси! Менте бои, използвани игли

Има сериозен риск от заразяване с хепатит и СПИН
Обновена: 21 авг 2016 21:15 | 21 авг 2016 21:12, Камелия Цветанова
66
Смъртоносни татуси! Менте бои, използвани игли
Снимка: Булфото, архив

Татуистите масово използват фалшиви бои, които могат да доведат до рак, алергии и кошмарни инфекции.

Непрофесионалисти рисуват многократно с едни и същи игли, пише в. "168 часа".

Още преди години Американската комисия по храните и лекарствата алармира, че в множество ментета се съдържат канцерогенни вещества. Но те освен вероятността от рак на кожата предизвикват и алергични реакции и инфекции, които трудно се овладяват.

Специалистите обясняват, че реакциите при различните хора могат да варират от просто зачервяване и подуване, през екземи и хронични обриви до проблеми с нервната система, бъбреците или черния дроб, сърдечни кризи, саркоидоза, дори рак.

Учените твърдят, че проблемите с една татуировка могат да настъпят не само дни или дори часове след като е направена, а години по-късно. На много места по света е забранено на хората с прясна татуировка да дават кръв от 4 до 6 месеца, но вероятността от по-късни инфекции изисква увеличаването на този срок, а най-проблемната боя е червената.

Други проучвания сочат, че фалшификатите освен канцерогенните вещества съдържат и колекция от тежки метали като олово, живак, алуминий и кобалт.

По този показател най-опасните мастила са: Зелено с високо съдържание на хром, червено – може да съдържа алуминий, желязо, титан, живак, кадмий, черно - съдържа петролни деривати като безо-пирен, бензо-антрацен и синьо - алуминий и кобалт в съдържанието си.

Проблемът с тези бои е, че заради ниското си качество те реагират по по-различен начин на слънцето и останалите външни фактори.

Екипът на "168 часа" се отби в Sofia Tattoo Ink, за да разговаря с Николай Чеков - татуист с дълга практика и опит.

Макар на пазара да има много ментета, пълни с канцерогени, в сериозните студиа, в които работят отговорни татуисти, всеки детайл е от значение.

"Работим с мастила, одобрени от Европа. Те си имат нещо като нашето РИОКОЗ, което проверява всичко. Случва се да има на пазара бои ментета, такива с канцерогенни материали в тях, но всичко се контролира. Например имало е случаи да купим мастила, които по-късно ХЕИ иззема", казва Николай, докато полага поредния слой боя върху гърба на свой клиент. Хигиената е от най-голямо значение за татуиста и за клиента.

Докато рисува красивия дракон, Чеков споделя още: "Ако си направиш татуировка в професионално студио, има малка вероятност да стане нещо, например немарливост от страна на татуиста, защото това, че някой работи в студио, не значи, че е добър или че има добра хигиена.

Уредът, с който се трудя, струва 6000 лв., като само металната ръкохватка е перманентна.

Всичко друго е еднократно, например тези чаршафи след това се изхвърлят, събираме ги в специален контейнер и имаме договор с медицинска фирма, която идва и ги извозва. Чувам хиляди истории, как някои хора работели по десет пъти с една игла, което за мене е адски безсмислено, понеже тя е направена от 25 тънки иглички, а върховете им са толкова фини, че след пет часа работа се изтъпява и не може да нанася боята като хората, а само наранява кожата. За татуирането се изисква огромна база знания, не може просто да седнеш и да си рисуваш. Кожата по тялото навсякъде е различна и трябва по различен начин да нанасяш боята.

Естествено, като си направиш татуировката, да си остане и във времето, а не да трябва да повтаряш после пак.

Според д-р. Здравка Демерджиева - началник на отделението по дерматология и венерология в "Токуда", инфектирането след направата на татус са често срещани.

"Много хора идват с оплаквания при нас. Даже наскоро при мен бе едно семейство, което има тату студио с молба за помощ. Съпругата имаше стрептококова инфекция и увеличени лимфни възли, което е доста болезнено и освен това може да доведе и до сепсис. Зачервяването и отокът бяха около и върху самата татуировка, с температура и втрисане тоест, влошаване на общото състояние, което означава, че причинителят е проникнал в кръвта", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: СПИНхепатитбоитатуси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Alex преди 5 години
И айде да не говорим за петрол щото маргарина дето го ядете секи ден и е по "здравословен" от маслото е петролен продукт също.
37
1
 
1
 
! Отговори
Alex преди 5 години
От 20 години татуирам работя в чужбина и по глупава статия не съм чел. Колега я кажи какъв е този уред дето татуира6 с него и струва 6000лв. Защото най скъпите машини "Inkjecta" и едни от наи добрите струват около 600 евро и захранванетоn "Critical" около 250 пак не излиза сметката.
36
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Татусите са част от съвременната култура. Младото поколение няма изградени навици да работи, но пък е добре приучено да се само-продуцира. Татуса върху добро и хармонично тяло минава за секси. Ерго, това е част от политиката по себе-предлагане. При жените е секси, при мъжете - признак на мъжкарство. Абе, криви времена, криви поколения и нрави. Понякога е добър. Но прекаления татус грози здраво.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Татуирането е отвратително нещо.
34
2
 
2
 
! Отговори
Киро морския преди 7 години
Аз имам татуирана котва и Мария на едната ръка, а на другата остров с палма и русалка.
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
една от височайшите глупости дошла от деградиралия запад.за да паднеш толкова ниско че да заприличаш на древните маори и папуаси значи нещо с мозъка ти не е наред. тауиранрто при тези племена е било и е признак на успех в борбата съ суровия живот тогава,а тауирането днес е признак на комплексарство.колкото до ментетата това е вреда на нещата при разюздания западен начин на живот и копирането му
32
1
 
10
 
! Отговори
Мишок преди 7 години
Е това е наща реалност.Всичко го правим по тънката лайсна,само да намажем.После псуваме политиците.Цялата ни работа е така.Стоки,търговия,коли,услуги и политика-всичко ни е претупано второ качество.И виновни сме си само и единствено ние.Манталитета ни е такъв-да завъртин ментето,да изкярим повече.Да сме в далаверата....
31
1
 
12
 
! Отговори
Parcuc преди 7 години
Докато работех в една книжарница, идва един при мен, купи си няколко туша за рисуване от 1.10лв за бройката. Нещо се заговорихме и се оказа, че му трябвали за татуси. Честито да му е на този човек, който са го рисували с туш за рисуване от 1.10лв.
30
1
 
9
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Всеки го живее този живот,както си иска ! Според възпитание, култура, настроения, навици, жажда за удоволствия, желание за оригиналност и показност,и т.н. , и т.н Но има мъдрости доказали жестоката си правота през годините. Народът ни казва : " Когато някой сам си стори зло - цяла село да се мъчи - не може" ! Тази мъдрост важи с пълна сила не само за татуировките, но и за всички пороци. Просто някой ни отиват от този свят по-бързо и по-болезнено от други......самоубивайки се по различен начин!!
29
1
 
13
 
! Отговори
2+2 преди 7 години
Чеков споделя още: "Ако си направиш татуировка в професионално студио, има малка вероятност да стане нещо, например немарливост от страна на татуиста, защото това, че някой работи в студио, не значи, че е добър или че има добра хигиена.Някой може ли да разбере смисъла на това изявление?
28
4
 
19
 
! Отговори
;) преди 7 години
НИКОГА няма да повярвам на някой татуиран,че не са му омръзнали татуировките по тялото му с годините. То картина на Да Винчи да е,това е цял живот едно и също - и тя ще омръзне. Специално за хората с много татуси,извода е ясен и неоспорим - комплекси. Лек ден от мен.
27
2
 
4
 
! Отговори
Georgi преди 7 години
Abe v 21 vek sme ujkim a chovek ne moje kato horata da otide, da si plati i da poluchi edin svesten tatus bez da se pritesnqva, che oligofrena koito mu gi pravi ne go bode s igla deto e bol 50 chovek za da si spesti 5lv... Tova da podlagash jivota na pacientite si pod risk e nai golqmata prostotiq i si e napravo za pandiza...
26
9
 
44
 
! Отговори
Vulpes преди 7 години
Най красивия татус,си остава НЕ НАПРАВЕНИЯ татус. Майките ви не са ви родили за да станете подвижни картини или иконостаси (Благо Джийзъса)
25
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен тези хора са комплексари и толкова
24
0
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 7 години
Не се занимавай с канадски овцепаси! Дори на обитател на Столипиново му е трудно да му клекне до "нивото".
23
4
 
21
 
! Отговори
Нещастни психари преди 7 години
Не ви трябва да четете всичките 683 000 статии за татуираните кукута.Търсете в Гугъл : "Body modification and Mental illness" и цъкнете на снимките там.Кажете ми дали тези хора на снимките ви изглеждат нормални?Какво работят те според вас?
22
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките хора! Ама като не им раждат главите нищо друго гледат да копират. Татуировки, дупки по ушите, веждите, носа, пъпа, че и по-надолу! Уж европейци, а приличат на ***. Деградета, какво да ги мислиш.
21
9
 
25
 
! Отговори
Нещастни психари преди 7 години
Има си определена болест за тези нещастници и се казва на английски Body integrity identity disorder. В допълнение, тези които си поставят татуси са повече склонни към злоупотреба с алкохол, наркорици, безразборни сексуални контакти и престъпления.Потърсете в Гугъл с ключови думи - "Body modification and Mental illness" ще ви се покажат 683 000 научни статии и резултати с това търсене.
20
0
 
15
 
! Отговори
Кон преди 7 години
По-рано се казваше "татуировчик".
19
6
 
8
 
! Отговори
58112 преди 7 години
Спрете с тази дъвка, че се изтъркахте много ама много , жена с татуси била евтина К а жена с пластични корекци скъпа К , ако е дебела що си дебела ако е кльощава що е по слаба от жена ми/приятелката ми, ако е изрусена що се прави на К ... слушайте си Адел и шът дъ фак ъп....