Емиграцията на хората с квалификация не секва. Защо?

България остава страната с най-несправедливо заплащане на труда
1 сеп 2016 08:16, Елка Василева
205
Емиграцията на хората с квалификация не секва. Защо?
Снимка: архив, Булфото

Недостигът на квалифицирани  кадри се превръща в опасен ограничител за интензивното развитие на все повече производства и цели браншове в икономиката. Положението се влошава. Не са редки случаите, когато доста големи проекти на чуждестранни инвеститори, за които има решение да бъдат реализирани в България, не стартират поради невъзможността да се осигури необходимия персонал, пише проф. Стефан Стоилов в публикация в „Труд“.

Този недостиг през последните години се задълбочава и възпроизвежда под въздействието на два процеса. Първият – интензивната емиграция на образовани и с квалификация българи. Вторият – натрупването на дефекти в средното образование, които водят до разминаване на подготовката на учениците с потребностите на икономиката.

Нарастващата острота на проблема застави държавата и бизнеса да преминат от обсъждания и констатации към прилагане на практики и определени реформи в образованието.

Реална е обаче опасността голяма част от тези добре подготвени в резултат на реформите младежи да бъдат погълнати от емиграционния поток. В тази оценка няма никакво преувеличение – практиката е доказателство за това. Един пример, който е показателен за актуалната действителност у нас. Хотелиерският сектор има нарастващ глад за квалифицирани кадри. В същото време голяма част от випускниците на два реномирани колежа по туризъм отиват на работа в чужбина – веднага или след година работа в България.

Да се спре емиграцията от България е невъзможно. А и икономически е неоправдано. Първо, българската икономика не може да предложи работа на над 1 млн. емигрирали и още 350 хиляди регистрирани безработни.

Наистина има глад за квалифицирани работници, но е факт също така, че има стотици хиляди хора в трудоспособна възраст с ниско образование, без квалификация, за които няма работни места у нас или пък се предлага работа срещу мизерно заплащане. За тази огромна група единствената алтернатива е възможността за постоянна и сезонна работа в чужбина.

И второ, само официалните преводи на емигрантите са 1.17 млрд. евро за 2014 г., а според експерти още около 30 % към тази сума е неофициално прехвърлената към страната валута. Всичко това (около 3 млрд. лв.) е много повече от прираста на БВП даже в години, когато НСИ отчита ръст от  3 %. Елементарният макроикономически анализ показва, че тези пари, които отиват главно за финансиране потреблението на домакинствата, в повечето от годините превишават отчитания ръст на потреблението или пък предотвратяват неговото понижаване.

При това положение единствено смисленият въпрос е как можем да намалим емигрантския поток, да задържим в страната преобладаваща част от хората с придобита квалификация и умения. Обикновено отговорът е – като повишим заплащането на труда. Да, но статистиката показва непрекъснат ръст на заплатите.

Въпреки това по оценка на бизнеса и имащите отношение към пазара на труда институции дефицитът на квалифицирани кадри сега е по-голям отколкото преди 7 години. И това е така за повечето сектори и производства в страната.

Логично налагащият се извод е, че подобно увеличение на заплатите не сработва като фактор за чувствително намаляване на емиграцията на хората с квалификация (а и по обща оценка на специалистите отчитаният ръст на заплатите в значителна степен е статистически ефект от променената структура на заетите в икономиката по време на кризата и депресията).

Безспорно, освен заплащането на труда влияние върху решенията на хората да емигрират оказват и редица други условия. Решаващо значение обаче има факта, че България продължава да бъде страната с най-несправедливо заплащане на труда в рамките на ЕС. Разбира се, няма как в страната, която има най-малък БВП на човек в ЕС, да не са най-ниски и заплатите. Големият въпрос е с колко по-ниски? Това може да покаже само сравнителният анализ.

Вместо абстрактни разсъждения за „справедливо – несправедливо“ да дадем думата на числата.

В България производството на БВП на човек е само 2.4 пъти по-малко от това в Еврозоната, а средната реална заплата е 4.83 пъти по-ниска.

Изводът – ако разпределението на националния доход между капитала и труда е такова като в Еврозоната, средната заплата би трябвало да е два пъти по-висока. Това е измерената несправедливост в заплащането на труда в България, ако приемем за еталон – критерий Еврозоната, ядро на която са страни, най-представителни за европейския социален модел.

Ако някой не е е склонен да приеме осреднените за Еврозоната числа, предлагам като критерий за сравнение водещата в Eврозоната страна – Германия. Ето и числата: България има 2.6 пъти по-малко БВП на човек от Германия, а средната реална заплата е 5.2 пъти по-ниска у нас. Резултатът е същия – за единица сравнима производителност на труда, за единица сравним резултат в България заплащането на труда е два пъти по-ниско, в сравнение с Еврозоната, с Германия.

Разполагаемата информация показва, че наш IT специалист стартира в Германия с над 40 хиляди евро, в третата година може да разчита на 60 – 70 хиляди евро. С отчитане на ценовите равнища в двете страни (с 46 % по-високо в Германия) това заплащане реално е четири пъти по-високо от средната заплата на такъв специалист в България (според НСИ – 12 хиляди евро).

Ако отидем докрай в този сравнителен анализ, трябва да отбележим, че при преразпределението на доходите чрез данъчната система и бюджета съществува значителна разлика между България и Еврозоната, която е в изгода на капитала в България (значително по-ниски данъци върху печалбата, висок дял на косвените данъци, много по-ниски към БВП разходи на бюджета).

Преодоляването на тази несправедливост в заплащането на труда е практически ако не единственият, то основният фактор, който може да отслаби емиграционния поток  и да задържа значително по-голяма част от хората с квалификация и умения в страната.

Държавата, съвместно със синдикатите и работодателите трябва да инициира разработването на политики, които да осигуряват чувствително изпреварващо нарастване на трудовите възнаграждения спрямо производителността на труда.  Обществото започва да осъзнава тази реална несправедливост – КНСБ вече втора година поставя този проблем в своите програмни искания.

Без такава промяна в модела на разпределение на националния доход между капитала и труда, България ще продължава да бъде страната с неоправдано най-ниски доходи и висока емиграция на хора с квалификация, най-бавно придвижващата се през последните 7 години към средните за ЕС икономически и социални показатели, с най-голям процент работещи бедни.

Като начало трябва да престане съпротивата срещу по-енергичното увеличаване на минималното заплащане на труда, да се престане с квалификациите, че това е „административна намеса“ на пазара на труда. Интересно, как не се забелязва, че такава „административна намеса“ на държавата е утвърдена практика както в най-либералните САЩ, така и в социално-либерална Германия. Преодоляването на очертаната по-горе несправедливост в заплащането на труда ще означава сериозна промяна на българския капитализъм и движение към стандартите на европейския социален модел. Бизнесът трябва да осъзнае, че няма по-мотивиран работник от справедливо възнаградения за труда му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: емиграциязаплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 128Човек който е под моето интелектуално ниво няма с како да ме обиди. Няма за какво да ти завиждам, просто се чудя на наглите хора.
104
0
 
14
 
! Отговори
Държавата РЕКЕТИРА ! преди 7 години
До Към терминал 2Българската държава начело с българските политици рекетират и обират законно народа. Ако вникните в законите и прочетете правата и задълженията на гражданите в НАП, НОЙ, или където и да е ще забележите че задълженията са 100% нето.Правата на гражданите са написани така че 99 % освобождават държавата от задължения.Това в никоя държава го няма. Много от правата на гражданите са написани, но с хиляди подточки самоизключени.МЛАДИ БЪЛГАРИ, БЯГАЙТЕ И НЕ СИ ОБРЪЩАЙТЕ НАЗАД !!!
103
3
 
19
 
! Отговори
валентина преди 7 години
така,нека ви опиша един нормален ден,от живота ми извън БГ.излизам от вкъщи за почасовата си работа,слизам по стълбите,срещам няколко души,половината познавам другата не,и се започва-добро утро,добро утро,как сте и така 5 минути в поздрави и усмивки и пожелания за хубав ден,така се продължава където и да вляза,няма злоба,няма намусени и денят ти е един спокоен,вечерта отивам в някой паб,може и сам,тук няма кой да ме провокира,няма чалга няма мутри.друг свят,та за какво емигрират ли?отговорете си
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BiserСравнение и съпоставко между различни страни с различни стандарти се прави само в проценти. Колко % ?
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 142Той с връзки нали се мутреее.
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Факт 135Само дето мутрите са управляващите в държавата и няма сами да се прецакат колкото и да са зле интелектуално. Само смърт ги оправя и от смърт разбират. Тва е .
99
2
 
12
 
! Отговори
гтф преди 7 години
на чорбаджиите квалифицирани работници не им трябват, на тях им трябват бачкатори с основно образование, които да нямат много претенции откъм заплащане, осигуровки и условия на труд. Повечето производства са собственост на комунисти (или децата им) разчитащи на на соц. пазари, където е важно количеството не качеството, това разбира се е за сметка на прод. цена... ето и основната причина биознеса да не е конкурентен, те нямат знания, не искат да инвестират, да разработват нови пазари.
98
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хората емигрират по няколко причини,важни-мизерия,простотия,беззаконие.А човек няма как да мисли нормално,да е щастлив и спокоен,да поздравява и усмихва,както в нормалните държави,когато на първо място и последно ,мисли какво да сложи на масата си и как да си плати тока.озлобяваме се от жалкия си начин на живот,и това се отразява на поведението ни.живях сред усмихнати и дружелюбни хора в моето пътуване извън БГ,и разликата е огромна,докато не се чувстваме достойни,няма и да сме щастливи.
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 128Пишман-бизнесменчето с бизнеса от тати.
96
1
 
6
 
! Отговори
До Biser преди 7 години
Знаем, че ти си от тези "бизнесменчета" с джипчетата.
95
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Принципно за да тръгне икономиката на България, трябва държавата със силата си да наложи на мутрите-бизнесмени да повишат многократно производителността на труда. Това може да стане по един единствен начин - като държавата оскъпи многократно човешкия труд за мафиотите. Как може да стане това? Примерно чрез въвеждане на данъци, които да плащат мутрите за всеки използван ит тях работник, чрез вдигането на минималната заплата поне до нивото на гръцката, чрез вдигането на минималните осигурителни пр
94
1
 
7
 
! Отговори
до критикуващПрогноз преди 7 години
Това което казвам е обективната истина. Когато тук няма да има работна ръка, предприятията ще се изтеглят. Следователно няма да има нито търсене, нито предлагане на работна ръка. Кръгът на икономиката и на растежа спира да се върти, тръгва надолу. Причинно следствена връзка. Кое е посредственото на мнението ми? Такива дървени философи като теб също са част от проблема. От теб освен общи приказки за положително мислене също не виждам реални предложения.
93
2
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Причината е една ,Оставихме комунисти да правят капитализъм,те го правят все едно създават ново ТКЗС.
92
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е съвсем вярно, че в другите цени са по високи. Ако се абстрахираме от валутата и гледаме само стойности в Германия да кажем, мои приятели ми казват, взимам 2000, но бензина ми е 0,90. Тука взимам 2000, но бензина ми е 1,90. Светва ли ви лампичката. Същото е с храна, услуги и т.н. Така, че драги читатели, нещата са доооста по зле, отколкото всъщност си мислим. Не само, че заплатите са ни по ниски, но и продуктите, и услугите са ни по-скъпи. За качество да не говорим. Жалко е, защото си блеем!
91
2
 
6
 
! Отговори
фермер преди 7 години
В Бг за да го бъде бизнеса ми! Трябваше да сложа 5 човека пазачи(охрана)! От там нататък всичко останало и пак имаше кражби и набези от онази тъмна част от населението! В САЩ пазачи не трябват има закон и ред и всеки дето прескочи оградата знае, че може да бъде законно гръмнат! Да не говорим колко по-изгодно е да се въдят телета в САЩ! Сега след 5 години се чудя що съм се мъчил в ***!
90
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази статия трябваше да я има през 11990-1992 години. Сега е много късно.Колкото до производителността на труда - не забравяйте, че тя зависи почти изцяло от технологията на работа наложена от собствениците. В този смисъл е безумно да се вменява вина на работещите за ниската производителност на труда. *** пример - на една мутра работодател е по-евтино да наеме 20 човека с кирки и лопати, които да изкопаят за един ден някакъв ров, отколкото да използва машина, с която един човек за час ще из
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почти сме изгубили България. Не ставаме и това си е.
88
7
 
4
 
! Отговори
Biser преди 7 години
До BiserМного ми е интересно да разбера тези, които са ми сложили минус за коментара, не са харесали информацията поднесена в самия коментар или не са харесали името ми?!?Както е казал един човек от близкото минало, "Фактите са упорито нещо - с тях не можеш да спориш!"Или по друг начин казано, как човек, който не е произвел нищо може да получи немска заплата!
87
1
 
17
 
! Отговори
Даниел преди 7 години
При условие, че в България съсипаха икономиката и за бизнесмени се водят хора, които си нямат хал-хабер от бизнес, а са просто момчета/момичета на конци, какво се очаква ?Не е само това - на Запад живота е доста по-уреден, пак има неуредици, но просто системата работи. Иначе да, един ИТ специалист тук взима сравнително висока заплата за тукашния стандарт, но и там има стагнация - стигаш до един таван и колкото и да се пънеш, не вървиш нагоре. Просто БГ е евтина аутсорсинг дестинация все още.
86
2
 
0
 
! Отговори
Biser преди 7 години
До до БисерчоНе виждам връзка между ващия коментар и това, което аз съм написал.Но видимо вие не коментирате сухите цифри а прехвърляте топката в полето на "Кой е по-по-най!"