Емиграцията на хората с квалификация не секва. Защо?

България остава страната с най-несправедливо заплащане на труда
1 сеп 2016 08:16, Елка Василева
205
Емиграцията на хората с квалификация не секва. Защо?
Снимка: архив, Булфото

Недостигът на квалифицирани  кадри се превръща в опасен ограничител за интензивното развитие на все повече производства и цели браншове в икономиката. Положението се влошава. Не са редки случаите, когато доста големи проекти на чуждестранни инвеститори, за които има решение да бъдат реализирани в България, не стартират поради невъзможността да се осигури необходимия персонал, пише проф. Стефан Стоилов в публикация в „Труд“.

Този недостиг през последните години се задълбочава и възпроизвежда под въздействието на два процеса. Първият – интензивната емиграция на образовани и с квалификация българи. Вторият – натрупването на дефекти в средното образование, които водят до разминаване на подготовката на учениците с потребностите на икономиката.

Нарастващата острота на проблема застави държавата и бизнеса да преминат от обсъждания и констатации към прилагане на практики и определени реформи в образованието.

Реална е обаче опасността голяма част от тези добре подготвени в резултат на реформите младежи да бъдат погълнати от емиграционния поток. В тази оценка няма никакво преувеличение – практиката е доказателство за това. Един пример, който е показателен за актуалната действителност у нас. Хотелиерският сектор има нарастващ глад за квалифицирани кадри. В същото време голяма част от випускниците на два реномирани колежа по туризъм отиват на работа в чужбина – веднага или след година работа в България.

Да се спре емиграцията от България е невъзможно. А и икономически е неоправдано. Първо, българската икономика не може да предложи работа на над 1 млн. емигрирали и още 350 хиляди регистрирани безработни.

Наистина има глад за квалифицирани работници, но е факт също така, че има стотици хиляди хора в трудоспособна възраст с ниско образование, без квалификация, за които няма работни места у нас или пък се предлага работа срещу мизерно заплащане. За тази огромна група единствената алтернатива е възможността за постоянна и сезонна работа в чужбина.

И второ, само официалните преводи на емигрантите са 1.17 млрд. евро за 2014 г., а според експерти още около 30 % към тази сума е неофициално прехвърлената към страната валута. Всичко това (около 3 млрд. лв.) е много повече от прираста на БВП даже в години, когато НСИ отчита ръст от  3 %. Елементарният макроикономически анализ показва, че тези пари, които отиват главно за финансиране потреблението на домакинствата, в повечето от годините превишават отчитания ръст на потреблението или пък предотвратяват неговото понижаване.

При това положение единствено смисленият въпрос е как можем да намалим емигрантския поток, да задържим в страната преобладаваща част от хората с придобита квалификация и умения. Обикновено отговорът е – като повишим заплащането на труда. Да, но статистиката показва непрекъснат ръст на заплатите.

Въпреки това по оценка на бизнеса и имащите отношение към пазара на труда институции дефицитът на квалифицирани кадри сега е по-голям отколкото преди 7 години. И това е така за повечето сектори и производства в страната.

Логично налагащият се извод е, че подобно увеличение на заплатите не сработва като фактор за чувствително намаляване на емиграцията на хората с квалификация (а и по обща оценка на специалистите отчитаният ръст на заплатите в значителна степен е статистически ефект от променената структура на заетите в икономиката по време на кризата и депресията).

Безспорно, освен заплащането на труда влияние върху решенията на хората да емигрират оказват и редица други условия. Решаващо значение обаче има факта, че България продължава да бъде страната с най-несправедливо заплащане на труда в рамките на ЕС. Разбира се, няма как в страната, която има най-малък БВП на човек в ЕС, да не са най-ниски и заплатите. Големият въпрос е с колко по-ниски? Това може да покаже само сравнителният анализ.

Вместо абстрактни разсъждения за „справедливо – несправедливо“ да дадем думата на числата.

В България производството на БВП на човек е само 2.4 пъти по-малко от това в Еврозоната, а средната реална заплата е 4.83 пъти по-ниска.

Изводът – ако разпределението на националния доход между капитала и труда е такова като в Еврозоната, средната заплата би трябвало да е два пъти по-висока. Това е измерената несправедливост в заплащането на труда в България, ако приемем за еталон – критерий Еврозоната, ядро на която са страни, най-представителни за европейския социален модел.

Ако някой не е е склонен да приеме осреднените за Еврозоната числа, предлагам като критерий за сравнение водещата в Eврозоната страна – Германия. Ето и числата: България има 2.6 пъти по-малко БВП на човек от Германия, а средната реална заплата е 5.2 пъти по-ниска у нас. Резултатът е същия – за единица сравнима производителност на труда, за единица сравним резултат в България заплащането на труда е два пъти по-ниско, в сравнение с Еврозоната, с Германия.

Разполагаемата информация показва, че наш IT специалист стартира в Германия с над 40 хиляди евро, в третата година може да разчита на 60 – 70 хиляди евро. С отчитане на ценовите равнища в двете страни (с 46 % по-високо в Германия) това заплащане реално е четири пъти по-високо от средната заплата на такъв специалист в България (според НСИ – 12 хиляди евро).

Ако отидем докрай в този сравнителен анализ, трябва да отбележим, че при преразпределението на доходите чрез данъчната система и бюджета съществува значителна разлика между България и Еврозоната, която е в изгода на капитала в България (значително по-ниски данъци върху печалбата, висок дял на косвените данъци, много по-ниски към БВП разходи на бюджета).

Преодоляването на тази несправедливост в заплащането на труда е практически ако не единственият, то основният фактор, който може да отслаби емиграционния поток  и да задържа значително по-голяма част от хората с квалификация и умения в страната.

Държавата, съвместно със синдикатите и работодателите трябва да инициира разработването на политики, които да осигуряват чувствително изпреварващо нарастване на трудовите възнаграждения спрямо производителността на труда.  Обществото започва да осъзнава тази реална несправедливост – КНСБ вече втора година поставя този проблем в своите програмни искания.

Без такава промяна в модела на разпределение на националния доход между капитала и труда, България ще продължава да бъде страната с неоправдано най-ниски доходи и висока емиграция на хора с квалификация, най-бавно придвижващата се през последните 7 години към средните за ЕС икономически и социални показатели, с най-голям процент работещи бедни.

Като начало трябва да престане съпротивата срещу по-енергичното увеличаване на минималното заплащане на труда, да се престане с квалификациите, че това е „административна намеса“ на пазара на труда. Интересно, как не се забелязва, че такава „административна намеса“ на държавата е утвърдена практика както в най-либералните САЩ, така и в социално-либерална Германия. Преодоляването на очертаната по-горе несправедливост в заплащането на труда ще означава сериозна промяна на българския капитализъм и движение към стандартите на европейския социален модел. Бизнесът трябва да осъзнае, че няма по-мотивиран работник от справедливо възнаградения за труда му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: емиграциязаплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
13
 
! Отговори
ED преди 7 години
Според мен хората емигрират заради:1. Мизерните пенсии. Все пак всеки знае какво го чака един ден, независимо колко усилия се полагат за младите. Докато възрастното поколение не заживее нормално - младото няма да остава тук.2. Селянията в държавата.3. Стадния инстинкт. Виждаш, че много хора около теб емигрират, и ти се повлияваш.
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е спорно къде разходите за живот са по-високи. Зависи какво се сравнява. Ако се сравнява потреблението на българина, то в България разходите са по-високи от тези в Германия и то при стоки и услуги с по-ниско качество.
83
1
 
18
 
! Отговори
хъх преди 7 години
Сетихте се да напишете статия за истината, но решение на проблема едва ли ще има.Даже мисля че нещата ще се задълбочават, загубата на човешки ресурс е най-лошото нещо за една държава. Политиците и "бизнесмените" ни си мислят само за собствените джобове и въобще на никой не му пука за никого, жалка история.
82
6
 
1
 
! Отговори
Biser преди 7 години
До до БисерчоНе виждам връзка между моя коментар и това, колко били богати българските политици и колко била бедна баба Меркел.Просто обърнах внимание на данните за БВП на глава от населението и получаваните доходи.Или образно казано, как човек, който не е произвел нищо може да получава немска заплата?!?Нещо друго, което може и трябва дасе погледне е паритета на покупателната способност за Германия и България
81
2
 
22
 
! Отговори
прогноза преди 7 години
Прогнозата е, че качеството на работна ръка толкова ще намалее заради изтичането на кадри до 5 години, че дори и дигането на заплатата не помага. Работя в аутсорсинга/IT индустрията и тука сме добре от към пари, но и тука масово си отиват хората заминават за западна и северна Европа и САЩ. Тогава дори и тези големи фирми западни ще се изнесат в Румъния, Полша или Чехия, и тука всичко ще умре съвсем. Няма как да останем, няма и да има как да се върнем. Положението ще е много зле
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не забравяме също така че на управляващите не им трябват умни хора в страната. За тях е по добре да са тъпички, пенсионери или от братята.
79
3
 
24
 
! Отговори
емигрирал преди 7 години
Статията не е много вярна. Първо в ИТ сферата разликата между заплащане и потребление не е чак толкова голяма между България и Германия - на едното място заплатите са малко по високи отлколкото пише в статията, а на другото по ниски. Второ не се отчита друг фактор за емигрирането който не е финансов и това са условията за живот на запад - липса на простащина, липса на корупция във всички сфери на живота, работеща полиция която реагира на ВСЕКИ сигнал за по малко от 5 минм липса на улични кучета
78
0
 
14
 
! Отговори
До Mimi, 99 преди 7 години
Не можеше да го кажеш по добре:"1. заплащането е в пъти по-ниско;2. дори и да им се заплаща добре - ширещата се мизерия е отблъскваща;3. простотията и чалгализацията са в потресаващи размери.За мен това са основните точки. Към тях мога да добавя и - корупцията, шуробаджинащината и т.н."Наистина това са причините и аз да емигрирам в УК, пък имах хубава работа (ИТ) и кола и жилище в софия, и образование. Най вече простотията и чалгата и че всеки втори се мисли за недосегаем. Тъжно.
77
1
 
18
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Българина е роб в собсвената си страна. Как олигарси ще издържат футболните си клубове? Разбира се на гърба на народа.
76
1
 
36
 
! Отговори
Mimi преди 7 години
Квалифицираните кадри бягат, защото:1. заплащането е в пъти по-ниско;2. дори и да им се заплаща добре - ширещата се мизерия е отблъскваща;3. простотията и чалгализацията са в потресаващи размери.За мен това са основните точки. Към тях мога да добавя и - корупцията, шуробаджинащината и т.н.
75
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мизерните заплати, освен всичко друго, за което тук вече се писа, водят и до нещо важно - липса на потребителско търсене и срив на икономиката. С други думи мутрите-бизнесмени-демократи сами рецат клона, на който седят.
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста спорно е къде е по-евтино, в Германия или в България. При това сравненията са доста трудни, защото даже и една и съша стока продавана в Германия и в България е с различно качество. Второ, сравняваме само това, за което българина харчи парите си, то цените в България са по-високи от тези в Германия.
73
1
 
14
 
! Отговори
Точно Така преди 7 години
Не можеше да бъде по-добре казано, но трябва и Каролов да го прочете като говори че сме вземали по-малко пари, защото производителноста ни е по-малка от тази на един германец или французин. Той ходи само да лъже хората по телевизиите като им показва само едната страна на монетата. Също така като се говори за производителност на труда нека се каже че работодателите в България не вземат най-модерните машини, с които работниците да им работят, а вземат старите и вече морално остарели в Германия....
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Към терминал 2Ти защо мислиш, че всички работодатели на запад са коректни има и по-лоши от други които са тук. Въпрос и на малко късмет.
71
4
 
22
 
! Отговори
Към терминал 2 преди 7 години
Толкова е просто и елементарно. На вън, извън тази територия наречена България, човешкият труд се цени. Знанията които имаш се ценят. Не само като отношение на работодател към работник но и финансово. Основна разлика обаче си остава факта че на всякъде извън тази територия, работодателя инвестира в работника и се стреми да го задържи на всяка цена. Тук не само че не инвестират в работника, но не позволяват и развитието му. Няма нужда да се коментира отношението на работодателите. Жалка картина!
70
0
 
28
 
! Отговори
до Бисерчо преди 7 години
Но в България политиците са многократно по-богати от немските им колеги, това най-вероятно се дължи на обстотялството, че работят 12 пъти повече! Меркел не мой му стъпи на Боци на малкия пръст по паре
69
0
 
22
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Уплашиха се от висококвалифицираните бежанци?Не, писна им от невежи и алчни простаци.Когато шефкиня на частна болница обижда и се държи просташки със своите Доктори (мой познат) практически им бие инжекция-ЧАО.
68
21
 
4
 
! Отговори
Biser преди 7 години
Германия има БВП за 2015 г. в размер на 3026 милиарда евро. България има БВП за 2015 г. в размер на 40 милиарда евро с известни допускания. Съотношението на БВП на глава от населението на България към Германия е 6,5 към 1 пъти в полза на Германия. Демек всеки гражданин на Гемания произвежда 6,5 пъти повече в сравнение с всеки гражданин на България.Следователно нормално е заплатата в България да бъде 6,5 пъти по-ниска, или както е посочено в статията 5,2 пъти по-ниска спрямо Германия.
67
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До честитТака е защото "работодателя" (да не кажа робовладелеца) си мисли, че не си си изкарал парите, а той ти ги дава от собствения джоб.
66
2
 
28
 
! Отговори
истината преди 7 години
Емиграцията е предизвикана изцяло от мутризацията, Бай Ганьовизацията и глобализацията! Точка