Емиграцията на хората с квалификация не секва. Защо?

България остава страната с най-несправедливо заплащане на труда
1 сеп 2016 08:16, Елка Василева
205
Емиграцията на хората с квалификация не секва. Защо?
Снимка: архив, Булфото

Недостигът на квалифицирани  кадри се превръща в опасен ограничител за интензивното развитие на все повече производства и цели браншове в икономиката. Положението се влошава. Не са редки случаите, когато доста големи проекти на чуждестранни инвеститори, за които има решение да бъдат реализирани в България, не стартират поради невъзможността да се осигури необходимия персонал, пише проф. Стефан Стоилов в публикация в „Труд“.

Този недостиг през последните години се задълбочава и възпроизвежда под въздействието на два процеса. Първият – интензивната емиграция на образовани и с квалификация българи. Вторият – натрупването на дефекти в средното образование, които водят до разминаване на подготовката на учениците с потребностите на икономиката.

Нарастващата острота на проблема застави държавата и бизнеса да преминат от обсъждания и констатации към прилагане на практики и определени реформи в образованието.

Реална е обаче опасността голяма част от тези добре подготвени в резултат на реформите младежи да бъдат погълнати от емиграционния поток. В тази оценка няма никакво преувеличение – практиката е доказателство за това. Един пример, който е показателен за актуалната действителност у нас. Хотелиерският сектор има нарастващ глад за квалифицирани кадри. В същото време голяма част от випускниците на два реномирани колежа по туризъм отиват на работа в чужбина – веднага или след година работа в България.

Да се спре емиграцията от България е невъзможно. А и икономически е неоправдано. Първо, българската икономика не може да предложи работа на над 1 млн. емигрирали и още 350 хиляди регистрирани безработни.

Наистина има глад за квалифицирани работници, но е факт също така, че има стотици хиляди хора в трудоспособна възраст с ниско образование, без квалификация, за които няма работни места у нас или пък се предлага работа срещу мизерно заплащане. За тази огромна група единствената алтернатива е възможността за постоянна и сезонна работа в чужбина.

И второ, само официалните преводи на емигрантите са 1.17 млрд. евро за 2014 г., а според експерти още около 30 % към тази сума е неофициално прехвърлената към страната валута. Всичко това (около 3 млрд. лв.) е много повече от прираста на БВП даже в години, когато НСИ отчита ръст от  3 %. Елементарният макроикономически анализ показва, че тези пари, които отиват главно за финансиране потреблението на домакинствата, в повечето от годините превишават отчитания ръст на потреблението или пък предотвратяват неговото понижаване.

При това положение единствено смисленият въпрос е как можем да намалим емигрантския поток, да задържим в страната преобладаваща част от хората с придобита квалификация и умения. Обикновено отговорът е – като повишим заплащането на труда. Да, но статистиката показва непрекъснат ръст на заплатите.

Въпреки това по оценка на бизнеса и имащите отношение към пазара на труда институции дефицитът на квалифицирани кадри сега е по-голям отколкото преди 7 години. И това е така за повечето сектори и производства в страната.

Логично налагащият се извод е, че подобно увеличение на заплатите не сработва като фактор за чувствително намаляване на емиграцията на хората с квалификация (а и по обща оценка на специалистите отчитаният ръст на заплатите в значителна степен е статистически ефект от променената структура на заетите в икономиката по време на кризата и депресията).

Безспорно, освен заплащането на труда влияние върху решенията на хората да емигрират оказват и редица други условия. Решаващо значение обаче има факта, че България продължава да бъде страната с най-несправедливо заплащане на труда в рамките на ЕС. Разбира се, няма как в страната, която има най-малък БВП на човек в ЕС, да не са най-ниски и заплатите. Големият въпрос е с колко по-ниски? Това може да покаже само сравнителният анализ.

Вместо абстрактни разсъждения за „справедливо – несправедливо“ да дадем думата на числата.

В България производството на БВП на човек е само 2.4 пъти по-малко от това в Еврозоната, а средната реална заплата е 4.83 пъти по-ниска.

Изводът – ако разпределението на националния доход между капитала и труда е такова като в Еврозоната, средната заплата би трябвало да е два пъти по-висока. Това е измерената несправедливост в заплащането на труда в България, ако приемем за еталон – критерий Еврозоната, ядро на която са страни, най-представителни за европейския социален модел.

Ако някой не е е склонен да приеме осреднените за Еврозоната числа, предлагам като критерий за сравнение водещата в Eврозоната страна – Германия. Ето и числата: България има 2.6 пъти по-малко БВП на човек от Германия, а средната реална заплата е 5.2 пъти по-ниска у нас. Резултатът е същия – за единица сравнима производителност на труда, за единица сравним резултат в България заплащането на труда е два пъти по-ниско, в сравнение с Еврозоната, с Германия.

Разполагаемата информация показва, че наш IT специалист стартира в Германия с над 40 хиляди евро, в третата година може да разчита на 60 – 70 хиляди евро. С отчитане на ценовите равнища в двете страни (с 46 % по-високо в Германия) това заплащане реално е четири пъти по-високо от средната заплата на такъв специалист в България (според НСИ – 12 хиляди евро).

Ако отидем докрай в този сравнителен анализ, трябва да отбележим, че при преразпределението на доходите чрез данъчната система и бюджета съществува значителна разлика между България и Еврозоната, която е в изгода на капитала в България (значително по-ниски данъци върху печалбата, висок дял на косвените данъци, много по-ниски към БВП разходи на бюджета).

Преодоляването на тази несправедливост в заплащането на труда е практически ако не единственият, то основният фактор, който може да отслаби емиграционния поток  и да задържа значително по-голяма част от хората с квалификация и умения в страната.

Държавата, съвместно със синдикатите и работодателите трябва да инициира разработването на политики, които да осигуряват чувствително изпреварващо нарастване на трудовите възнаграждения спрямо производителността на труда.  Обществото започва да осъзнава тази реална несправедливост – КНСБ вече втора година поставя този проблем в своите програмни искания.

Без такава промяна в модела на разпределение на националния доход между капитала и труда, България ще продължава да бъде страната с неоправдано най-ниски доходи и висока емиграция на хора с квалификация, най-бавно придвижващата се през последните 7 години към средните за ЕС икономически и социални показатели, с най-голям процент работещи бедни.

Като начало трябва да престане съпротивата срещу по-енергичното увеличаване на минималното заплащане на труда, да се престане с квалификациите, че това е „административна намеса“ на пазара на труда. Интересно, как не се забелязва, че такава „административна намеса“ на държавата е утвърдена практика както в най-либералните САЩ, така и в социално-либерална Германия. Преодоляването на очертаната по-горе несправедливост в заплащането на труда ще означава сериозна промяна на българския капитализъм и движение към стандартите на европейския социален модел. Бизнесът трябва да осъзнае, че няма по-мотивиран работник от справедливо възнаградения за труда му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: емиграциязаплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ниските заплати са следствие на това, че понятието "правова държава" е само на хартия и когато, за да направиш фирма и печелиш обществени поръчки трябва да си "човек на някой" или трябва да се отчиташ на местния феодал...няма какво да се лъжем решено е от "великите сили" държавата България да им е донор на свежа кръв и затова те си затвориха очите като си отваряха границите, но скоро тази врата ще хлопне и ще затворят границите по примера на Великобританците с предлог "бежанците са терористи"
44
0
 
20
 
! Отговори
Губим милиарди преди 7 години
За статиятаЗаради работещите в чужбина българи, България губи всяка година поне 20 млрд. евро, ако не и доста повече. Срещу това идвали преводи за милиард и нещо. Смятайте сами - избягалите от България са примерно 2 милиона. Там те получават годишно между 18000 и 120000 хиляди евро, да кажем средно по 24000 евро (2000 на месец). Поне два пъти по толкова те изработвт за тези, за които работят, т.е. 2 милиона умножено по 2000 е 4 милиарда евро, умножено по 12 и стават 48 милиарда евро на година.
43
5
 
34
 
! Отговори
Защото преди 7 години
За какво да седя тук? С бакалавър и магистър и пидобити качества и опит от чужбина за 700лв? Ай не, мерси. Когато някои на общинска позиция смятат, че България е основана 876 та или коя беше, а аз едва си намерих и тая работа... Защото всички компании искат да си на 20 с 25 години стаж и никой не ти дава шанс. Защото даже и да са чуждестранни шуробаджанащината е на видно място. Ако не си ит или собствен бизнес яко си го закъсал тука... За съжаление...
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дълга статия, която няма смисъл ад се чете, защото може да се обобщи на кратко:Акъла на БГ "биснесмена" стига до строежа на хотели, молове и кръчми. Е какво да правят там тея квалифицирани кадри. Има и кадърни хора, които правят технологичен бизнес, и там работят кадърни хора, но за тях не четем в новините. Въпреки, че те държат държавата на гърба си. И тея технологични фирми, освен че са в БГ, и хората са българи си работят с чужденци за чужбина.
41
3
 
23
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
33 е прав. Статията е доста повърхностна и обсъжда единствено заплатите на хората, но аз имигрирах не за пари, а за по- малко корупция и по-качествено управление на политическо ниво.
40
1
 
40
 
! Отговори
дей преди 7 години
За мен всичко опира до парите. Не може капиталиста да твърди, че няма пари за заплати или дори за ново оборудване, а цялата му рода да се кипри със скъпи джипари. Другото нещо, което ми прави впечатление - мутрите започнаха да строят едни дворци из страната, ама буквално дворци! Такова нещо няма дори и в Швейцария. Затънали са в пари, но разпределение към работниците няма!
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Късно е, чеда, резето е паднало! При това сами си го пуснахме! А вие, деца, учете, четете и мислете! Не се разсейвайте!
38
9
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
честно казано не ми дреме, ама никак. това не е обществен проблем, защото ако някой си пати, то са само хората които вземат грешното решение, било стиснатите работодатели, било напомпаните с илюзии мигранти дето си мислят че на запад е мед и рози. далеч повече ме вълнува какво да правим с *** зад волана, и ако има начин тях да изритаме да емигрират ще е по-добре отколкото да се грижим за бизнеса. майната му на бизнеса.
37
1
 
37
 
! Отговори
Вуте преди 7 години
Шефа ми иска да си сменя беемвето на всеки три месеца, а на мене ми плаща некакви мизерни парици. Е как ше стане, или ше го крадем или ше се махам, това е.
36
11
 
9
 
! Отговори
до 38 преди 7 години
Абе ти емигрира ама още се рееш из българското електронно пространство. Да не би днес да вали и да не можете да събирате ягоди?
35
1
 
31
 
! Отговори
без преди 7 години
За мутрите дето окрадоха родителите ми и държавата няма да работя. Да си работят те / или Ентелегентните им дечица. Ако им остане време от дрифтинги и простотия.
34
0
 
18
 
! Отговори
Ицко преди 7 години
Абе аре бе, нали чухте боката сутринта. Тука сме си най-добре
33
1
 
6
 
! Отговори
маке преди 7 години
елементарен въпрос с елементарен отговорназдрве ох как леко влиза ракийката мале мале
32
0
 
26
 
! Отговори
Още нещо преди 7 години
Ще се наложи със сигурност /ще ни наложат!/ да издържаме и лекуваме хиляди новодошли непоканени тъй наречени "бежанци", с друга култура, неквалифицирани и неособено обичащи труда. Е, откъде пари и за нашите добре образовани и талантливи млади специалисти? Неразрешима задача. А младите хора четат, виждат и разбират всичко много добре, трудно се заблуждават. Затова амбициозните и способните ще напускат страната, поемайки всички рискове.
31
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
приятен полет40-годишен пребит до смърт във Великобритания, защото говорел на полски
30
4
 
19
 
! Отговори
rosho преди 7 години
Университетите бълват социолози, политолози, психолози, прависти. За чий?
29
3
 
14
 
! Отговори
Oh преди 7 години
При 3 млрд. лева идващи в страната от мигранти, които работят зад граница - държавата няма интерес да ги задържа тук - икономически по-изгодно е да ги изгони зад граница, за да връщат капитал.
28
0
 
25
 
! Отговори
Sexileidi преди 7 години
Заплатите непрекъснато растящи?!? Тия пак са спали на течение.Това не са реални статистики а са стъкмистики.Ако се плащаше добре и всичко беше толкова розово дали хората щяха да бягат на запад?
27
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно колко са българите постоянно живеещи в България? Дали сме останали повече от 3 милиона?
26
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
25 години след 1989-та, масовите заплати на хората в България, им позволяват стандарт на живот около 10-20 пъти по-нисък от този преди 1989-та година. Това доведе до демографската катастрофа в България - българките спряха да раждат деца, а малкото които ги има бягат извън България.