Любов, вяра, смиреност... Не и в Кладнишкия манастир

Хора искат да изгонят игумена си, пропивал даренията
Обновена: 1 сеп 2016 12:08 | 1 сеп 2016 11:07, Камелия Цветанова
9
Любов, вяра, смиреност... Не и в Кладнишкия манастир
Снимка: wikipedia.org

Бунт в двора на Кладнишкия манастир срещу игумена отец Рафаил. Хора от селото, в което се намира светата обител, негодуват, защото според тях манастирът се е превърнал в бунище.

Инициатор на протеста обаче е местен лидер на ГЕРБ, което буди съмнения сред защитниците на игумена.

Тези съмнения от своя страна са посрещнати с ярост от хората, които настояват отец Рафаил да си ходи.

Отецът твърди, че те са политически организирани, а пък хората настояват, че недоволството им няма нищо общо с политиката и сред тях имало не само симпатизанти на ГЕРБ, но и на ДСБ, "Атака".

Недоволните от отеца дори са подали са сигнал до Софийската митрополилия и сега чакат проверка оттам.

"Превърнал го е на кочина. Как ще го държат? Парите от свещите и даренията отиват за марков алкохол. Само пият с послушника", твърдят местните.

"Просто манастирът си е наш. За Никулден тук се е готвило, имаше трапезария, имаше кухня, готвеше се. За Йордановден също! А сега кучетата стоят там и хранят кучетата в кухнята! Против Отеца нямаме нищо, но го обърнаха на свинщина и на кочина", разказа една от недоволните пред Bulgaria On Air.

"За Никулден се правеше риба, за Йордановден - зеле с месо. Една година той каза, че са извадили месото кучетата да нахрани, а на хората беше дал само зелето. Сега започнахме по къщите си да готвим и носим тук - или отпред ядем в снега, или долу на реката", допълни друга.

"Мен ме не пуска, защото съм ходила в съседното село на черква и като научи, че съм ходила там, той ме гони, кара се и ме предупреди да не ходя в манастира. На 8 септември дойдох, но разбрах, че ми е забранено. Аз обаче пак дойдох, купих си свещи, той влезе през вратата и ги скърши", разказа трета.

Други се обърнаха срещу отец Рафаил с думите: "Изповедта е личен избор и ако му имахме доверие, щяхме да идваме, но ние му нямаме доверие! Нямаме му доверие, защото ни гони оттук и не признава това, което сме правили за манастира".

Отец Рафаил категорично отрече тези твърдения. Две от сградите в манастира са необитаеми, те са дори опасни, обясни той.

Обитаема е само една от сградите, посочи той и добави, че очаква да бъдат възстановени и другите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
що ли ? преди 7 години
В такава държава , толкова !
7
6
 
15
 
! Отговори
э23 преди 7 години
До Мистър ХГлупости! Игуменът носи отговорност за монасите и послушниците. Не за хората от близкото село. Той не е селски свещеник. Относно имота - носи отговорност за него според възможностите. Важното е църквата да е наред и да има някъде, където да спят монасите. Тези селяни там, по-точно бабите, май са свикнали да си имат манастира като техен, а той не е. Той юридически е на БПЦ. Не е обществена собственост. Не е и трапезария, в която да си правиш курбани.
6
3
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Много българи се самонаказват злоупотребявайки с марков алкохол ,пък никой не пише за тях.Ту май има повечко завист
5
4
 
9
 
! Отговори
х преди 7 години
Днес, май изоставате от общата новинарска еуфория. Погледнете другите новинарски сайтове. Например блис-по десет снимки на вожда, цитати на мъдрите му слова, кога ще става прецедент, как не бил гълъб пр. Крайно време е да се ориентирате в правилна посока.
4
7
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Шепа геребарсти активисти са вдигнати по тревога да плюят по игумена ...Причината ?Ами, изразявал в социалните мрежи позиции различни от "правилната" политика на ГЕРБ.Участвал в протести срещу здравната реформа на Москов ...С две думи политически неудобен за партията-държава ГЕРБ !
3
2
 
21
 
! Отговори
Мистър Х преди 7 години
Един игумен има 2 основни грижи - за душите на хората от околността и за манастира като материален обект (църква, сгради, двор, стопанство). Ако не се справя дори и с една от тях, трябва да бъде сменен и да стане обикновен монах.
2
5
 
15
 
! Отговори
Баба Гуси преди 7 години
Не пипайте аверчето. Де отиват паричките си е божа работа. Ваша работа е само да ги давате.
1
5
 
12
 
! Отговори
mda преди 7 години
Религия кво да правиш...