Църквата на Летящото спагетено чудовище иска регистрация у нас

Храмовете на пастафарианците са училища, музеи и барове
119
Църквата на Летящото спагетено чудовище иска регистрация у нас
Снимка: pastafarian.bg

Църквата на Летящото спагетено чудовище е поискала от Софийския градски съд да бъде регистрирана официално като вероизповедание в България, пише в. "24 часа".

Според регистрите на съда делото е заведено в България през юли, а очакванията са да бъде решено до края на септември.

До момента в България има регистрирани 136 вероизповедания, а едно от последните бе Обединената езическа църква. Заявлението за регистрация на новата църква е подадено от Стефан Кирязов, който носи и титлата архимакаронт, което е равно на патриарха при пастафарианците, както се наричат последователите на новата религия.

В България активисти на основаната от американеца Боби Хендерсън църква има от 2009 г., а в момента регистрираните последователи са близо 2000, пише в заявлението за регистрация на новата религия.

На службите на живо на църквата в страната пък се събирали по над 100 последователи.

Повечето от тези хора са млади и с успешна професионална реализация. Бройката им пък е по-голяма от броя на православните клирици в страната. Ако получи регистрация като вероизповедание, новата църква ще има право на субсидия от държавата за своите храмове, както и да бъде изучавана в училищата като избираем предмет.

Училищата са всъщност едни от основните храмове на Църквата на Летящото спагетено чудовище заедно с музеите и заведенията за консумация на алкохол, става ясно от заявлението за регистрация и приложените към него доктрина и устав на вероизповеданието.

Сред догмите на пастафарианеца пък е записана задължителна поне 20-минутна почивка в петък следобед, която да е съпроводена с консумация на бира.

Всеки ден последователите на спагетеното чудовище пък се молят пред свещената Уикипедия или други издания, помагащи да се разбере как е създадена Вселената.

Петъците са и дните за честване на премазния петък - празник, който пастафарианците прекарват със семейство и приятели в ядене на разнообразна и мазна храна и пиене на алкохол.

Българската църква на Летящото спагетено чудовище се прочу това лято, като стана едва втората в света, която е осъществила сватба.

Другата пастафарианска църква, извършила такъв обряд, е новозеландската.

Обредите, празниците и това, че доктрината на църквата не е неопровержима, обаче са предизвикали отрицателни становища. Според тях новата църква може да насади враждебност, тъй като се подиграва с другите религии и превръща религиозността в гротеска. Уставът и вярванията, които обаче са подадени в СГС за регистрацията на църквата, не показват омраза към останалите религии, казват експерти, прочели документите.

Мисията на църквата е да “максимизира благоденствието на хората по света”, а всеки пастафарианец е длъжен да проповядва религията си, без да става досаден. Призната е само в Холандия и Нова Зеландия.

Върховен същ в САЩ пък отказва да я регистрира, защото била имитация на религия.

Пастафарианството е измислено през 2005 г. от Боби Хендерсън в американския щат Канзас.

Той опитал да се противопостави на опитите да се изучава теорията за интелигентния дизайн в светските училища.

Като алтернатива предложил Летящото спагетено чудовище като дизайнер на света. В началото пастафарианството възниква като опит чрез абсурди да се покажат различията между библейските описания и реалния свят. Впоследствие започват да се пародират и други религии като ислям, будизъм, кришнарство.

Основната цел на последователите на Хендерсън пък е да проповядват научния подход към света.

Самият Хендерсън е физик, а много от изтъкнатите световни учени са обявени от църквата за почетни макаронти. В България такъв е например проф. Ричард Докинс, автор на “Делюзията Бог”.

Като част от пародията на религия пастафарианският рай е вулкан от бира и стриптийзьорки Същото е и в ада, но бирата е вкиснала, а стриптийзьорките имат венерически болести. Пастафарианците нямат 10 божи заповеди, а осем неща, които по-добре да не правиш. Причината да са осем е, че Мойсей забравил за две от тях, докато слизал от планината.

Според пастафарианците хората произлизат от пиратите, които всъщност са били добри и весели хора, но са набедени от средновековните християни за зли. Последователите носят гевгир вместо шапка.

Като пародия на забулването при исляма или задължителната кипа в юдаизма пастафарианците държат да носят на главите си гевгир, в който се изцежда пастата след варене.

 Много от последователите на църквата водят дълги съдебни битки, за да си извадят документи, на които са снимани с гевгир на главата. Първопроходник на тези акции е австриецът Нико Алм, който през 2008 г. подал документи за подновяване на шофьорската му книжка, сниман с гевгир.

“Най-обикновен, какъвто се продава във всеки магазин”, обяснява Алм.

След като получава отказ, Алм завежда дело и дори е подложен на преглед, който да установи, че е психически годен да шофира. Получава и книжката си с гевгир на снимката.

Успехът на Алм от 2009 г. насам се превръща в мода и десетки пастафарианци по света завеждат дела, за да се снимат с гевгир на главата на личните си документи.

Гевгир е и наименованието на редовите членове на Църквата на Летящото спагетено чудовище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
2
 
! Отговори
Игнис преди 7 години
До aaaНямам притеснения. Летящото спагетено чудовище е милостиво.
83
13
 
5
 
! Отговори
aaa преди 7 години
Голямото озъбване на тия безумни човеци ще е когато се явят пред Създателя си на отчет за делата които са извършили на земята и когато поемат пълната отговорност за това как са живели живота, който им дарен.
82
4
 
1
 
! Отговори
# преди 7 години
За мен е важно хората да не взимат написаното в тези "свещени" книги за научно обяснение на живота и света. Един известен католик и известен учен е казал "библията обяснява как да стигнеш до рая, а не как работи рая."Аз съм ЗА религията като ФИЛОСОФИЯ, но да не спират да мислят заради написаното в някаква книга нещо си ОТ ДРУГ ЧОВЕК, СЪЩИЯ КАТО МЕН И ВАС!
81
1
 
6
 
! Отговори
Нов профет преди 7 години
Открива се църква на стърчащите кожени чудовища
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Открива се църква на " чукачите".
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Записвам се!!!
78
3
 
4
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
Част от хората са като овцете,необходим им е пастир.Комунистите избиха част от духовниците след 1944 година и наложиха своята идеология- партията над всичко.Имам познати и колеги,които сляпо вярваха в бъдещия комунизъм, а поведението им достигаше до фанатизъм.Всичко това партията им постигна,благодарение на облагите,които получаваха.По умните от така наречените комунисти бяха играчи,ползваха облагите и ръководеха глупаците.
77
2
 
7
 
! Отговори
Ko преди 7 години
Аз още днес правя конкуренция с църква на Голямата тенджера пълна с вряла вода. Освен в петък разрешавам бира понделник, вторник срряда... И т.н ;)
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тва ми струва доста по- готино от ислама. Няма са гъзурчиш по пет пъти на ден! ))))))))))))))))))
75
4
 
2
 
! Отговори
Losho преди 7 години
"Баба Гуси. Това е косъм от баба Гуси" Кичка. Откъс от православния религиозен живот.
74
3
 
1
 
! Отговори
Ддд преди 7 години
Аз съм основателя на църквата на покемон. Който иска щв му пратя библия как се ловят всякакви същества
73
13
 
9
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
Ако разрешава стрелбата по черни, жълти и избрания народ, аз съм за!!!
72
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 93Християнството започва още по времето на самия Христос (има 12 Апостола и още последователи). А след смъртта му се пренася в Рим от апостол Павел. Май ти си тоя дето е недочел
71
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 92Християнството също е била секта при това тя започва близо 200 години след смърта на Христос. Поне като вярвате в нещо се запознайте с историята му.
70
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ където всеки хахо може да си създаде секта и да иска вероизповеданието му да се изучава в училище може и да има смисъл тази спагетена "религия" като форма на протест. В България реалността е друга и подобни начинания са чиста позьорщина, като Харлем шейка и само заливането със студена вода. Направил някой нещо отвъд океана и родните ни позьори разбрали-недоразбрали го копират
69
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пародия си правили тези, до момента до който на някое фанатично мюсли не задрънчи автомата по тях. От там нататък хич не им е смешно и започват да реват че религиозните последователи не били толерантни. Да се подиграваш на някого също не е толерантно но когато те го правят не е проблем?
68
6
 
26
 
! Отговори
Ще ставам РЕЛИГИОЗЕН преди 7 години
Изключително забавно е да гледаш как хората смятат тази нова религия за абсурдна, но са склонни да повярват всякакви измислици, ако са написани в тяхната "свещена книга". Разбира се тя Е АБСУРДНА като всяка друга религия, но основната и цел не е да събира ненормални, а да ви накара да се замислите. Надявам се да разбирате как се чувстват хората разчитащи на факти, когато се наложи да слушат религиозните си познати и техните "съвсем реални" истории от Библията, Корана и т.н.
67
2
 
6
 
! Отговори
@ 86 , @87 преди 7 години
Църквата отдавна няма власта и силата (католическата църква) да решава кое е религия и кое не , да хората и в частност учените определят какво е религия и какво е мит , колкото до крилатите създания и "боговете" , наличието им е толкова реално , колкото и евентуалното наличие на извънземни , наличието на последните се смята от много учени за абсолютно логично , тогава не виждам защо наличието на създател и необикновени създания (пр. гиганти , за които говорят разни митологии , но и антроп. изсл.
66
3
 
11
 
! Отговори
о.о преди 7 години
Богове бол, важното е какъв човек си според разсъжденията и деянията ти.
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 85Едно е да следваш някакво учение друго е да вярваш в измислени създания като богове, ангели и тем подобни/