Църквата на Летящото спагетено чудовище иска регистрация у нас

Храмовете на пастафарианците са училища, музеи и барове
119
Църквата на Летящото спагетено чудовище иска регистрация у нас
Снимка: pastafarian.bg

Църквата на Летящото спагетено чудовище е поискала от Софийския градски съд да бъде регистрирана официално като вероизповедание в България, пише в. "24 часа".

Според регистрите на съда делото е заведено в България през юли, а очакванията са да бъде решено до края на септември.

До момента в България има регистрирани 136 вероизповедания, а едно от последните бе Обединената езическа църква. Заявлението за регистрация на новата църква е подадено от Стефан Кирязов, който носи и титлата архимакаронт, което е равно на патриарха при пастафарианците, както се наричат последователите на новата религия.

В България активисти на основаната от американеца Боби Хендерсън църква има от 2009 г., а в момента регистрираните последователи са близо 2000, пише в заявлението за регистрация на новата религия.

На службите на живо на църквата в страната пък се събирали по над 100 последователи.

Повечето от тези хора са млади и с успешна професионална реализация. Бройката им пък е по-голяма от броя на православните клирици в страната. Ако получи регистрация като вероизповедание, новата църква ще има право на субсидия от държавата за своите храмове, както и да бъде изучавана в училищата като избираем предмет.

Училищата са всъщност едни от основните храмове на Църквата на Летящото спагетено чудовище заедно с музеите и заведенията за консумация на алкохол, става ясно от заявлението за регистрация и приложените към него доктрина и устав на вероизповеданието.

Сред догмите на пастафарианеца пък е записана задължителна поне 20-минутна почивка в петък следобед, която да е съпроводена с консумация на бира.

Всеки ден последователите на спагетеното чудовище пък се молят пред свещената Уикипедия или други издания, помагащи да се разбере как е създадена Вселената.

Петъците са и дните за честване на премазния петък - празник, който пастафарианците прекарват със семейство и приятели в ядене на разнообразна и мазна храна и пиене на алкохол.

Българската църква на Летящото спагетено чудовище се прочу това лято, като стана едва втората в света, която е осъществила сватба.

Другата пастафарианска църква, извършила такъв обряд, е новозеландската.

Обредите, празниците и това, че доктрината на църквата не е неопровержима, обаче са предизвикали отрицателни становища. Според тях новата църква може да насади враждебност, тъй като се подиграва с другите религии и превръща религиозността в гротеска. Уставът и вярванията, които обаче са подадени в СГС за регистрацията на църквата, не показват омраза към останалите религии, казват експерти, прочели документите.

Мисията на църквата е да “максимизира благоденствието на хората по света”, а всеки пастафарианец е длъжен да проповядва религията си, без да става досаден. Призната е само в Холандия и Нова Зеландия.

Върховен същ в САЩ пък отказва да я регистрира, защото била имитация на религия.

Пастафарианството е измислено през 2005 г. от Боби Хендерсън в американския щат Канзас.

Той опитал да се противопостави на опитите да се изучава теорията за интелигентния дизайн в светските училища.

Като алтернатива предложил Летящото спагетено чудовище като дизайнер на света. В началото пастафарианството възниква като опит чрез абсурди да се покажат различията между библейските описания и реалния свят. Впоследствие започват да се пародират и други религии като ислям, будизъм, кришнарство.

Основната цел на последователите на Хендерсън пък е да проповядват научния подход към света.

Самият Хендерсън е физик, а много от изтъкнатите световни учени са обявени от църквата за почетни макаронти. В България такъв е например проф. Ричард Докинс, автор на “Делюзията Бог”.

Като част от пародията на религия пастафарианският рай е вулкан от бира и стриптийзьорки Същото е и в ада, но бирата е вкиснала, а стриптийзьорките имат венерически болести. Пастафарианците нямат 10 божи заповеди, а осем неща, които по-добре да не правиш. Причината да са осем е, че Мойсей забравил за две от тях, докато слизал от планината.

Според пастафарианците хората произлизат от пиратите, които всъщност са били добри и весели хора, но са набедени от средновековните християни за зли. Последователите носят гевгир вместо шапка.

Като пародия на забулването при исляма или задължителната кипа в юдаизма пастафарианците държат да носят на главите си гевгир, в който се изцежда пастата след варене.

 Много от последователите на църквата водят дълги съдебни битки, за да си извадят документи, на които са снимани с гевгир на главата. Първопроходник на тези акции е австриецът Нико Алм, който през 2008 г. подал документи за подновяване на шофьорската му книжка, сниман с гевгир.

“Най-обикновен, какъвто се продава във всеки магазин”, обяснява Алм.

След като получава отказ, Алм завежда дело и дори е подложен на преглед, който да установи, че е психически годен да шофира. Получава и книжката си с гевгир на снимката.

Успехът на Алм от 2009 г. насам се превръща в мода и десетки пастафарианци по света завеждат дела, за да се снимат с гевгир на главата на личните си документи.

Гевгир е и наименованието на редовите членове на Църквата на Летящото спагетено чудовище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До @ 83ХОРАТА били сметнали :) естествено че църквата ще и хареса повече да дои наивниците по света. Да ви имам доводите.
63
7
 
5
 
! Отговори
@ 83 преди 7 години
Ами ти можеш да си вярваш в каквото си пожелаеш , но Зевс е обявен за митология , докато Християнството за религия ,което означава , че хората са сметнали , че има основа , реална вероятност и истиност в ученията му , освен това ти споменаваш Зевс (и гръцките богове) за да направиш абсурдно сравнение без да знаеш , че всъяност дори Зевс и олимпийците предават идеи , които предава и библията и почти всяка религия по света (без Макаронените чеда).
62
3
 
3
 
! Отговори
жалко преди 7 години
колко мъка има по този свят.......
61
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вярваш в литературни герои от книги от преди 1000 години е меко казано смешно. Особено пък като се има предвид историята на църквата като цяло.По същата логика мога да вярвам в Зевс. Какво прави вашия бог по-истински от моя? Нищо.
60
3
 
6
 
! Отговори
@ 78 преди 7 години
...алчноста , разврата и наркотиците съсипват така наречения първи свят, невинни хора измират - статистика в 8 часа вечерта , но виновна ви е религията съхранила България и българите през вековете. Доктрина на равенство , любов към ближния и морални ценности.
59
3
 
3
 
! Отговори
@ 78 преди 7 години
Ти ходи ли някъде , върна ли се ? Прочете ли нещо , научи ли , видя ли или ти казаха розовокожестите психопати от САЩ/Юкей дето се стрелят за щяло и нещяло и се #бат като кучета , че няма Бог и веднага почна да скача и наш Бай *** на новата чалга поста ! Индустриалната РЕВОлюция на самозабравилите се богати чичковци-богове доката Земята на прага на екологична катастрофа ,няма пари за гладуващите в Африка, дават милярди обрани пари да летят по пустините на Марс , живот да търсели...
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са тези ваши богове бе я ми ги покажете или каквото и д е доказателство за тяхното съществуване?? Айде чакам.
57
5
 
14
 
! Отговори
Антихрист преди 7 години
религията е психическа болест, и е заразна и трудно лечима като крастата.повярваш ли веднъж в тази илюзия, ставаш марионетка в ръцете на брадатите мъже с черни рокли. то не са правила, не са забрани... и от всичко най-вече те искат да си постоянно нещастен и депресиран, за да ходиш редовно при тях и да искаш съвет и да се изповядваш. за деца, това е особено вредно, щото ги карат да признават шпред попа, че мастурбират и какви ли не още лични подробности. това прави децата от малки психо-болни
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Богове няма. Преживейте го вече или ми покажете един, че да го видя на ко мяза."Може и да няма, но определено ще съм последният човек на земята, който ще ходи като олиго.френ с цедка за макарони на главата. :))
55
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 73Историята за Ной я има в поне още няколко други култури. И просто е преписвана един от друг. Историята я има още от Шумерите и се казва Хрониките на Галгамеш. Това, че го пише в Библията не го прави по-истинско от другите които са доста по-стари с хиляди години. Богове няма. Преживейте го вече или ми покажете един, че да го видя на ко мяза.
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярвайте си в литературни герои колкото искате и се имайте за много духовни и тем подобни простотии.
53
8
 
14
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Исус правилно е пророкувал, че в последните дни хората ще имат учители, които да задоволяват страстите им. Наистина е последно време.
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИЗРАЕЛ ВИ Е ВИНОВЕН?---А ако някой заснеме какво се говори и върши в синагогите, да сме ги изгорили всичките досега.
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Имам въпрос към християните- как Ной е спасил рибите при потопа? На кораба ли?)))"Ти къде си чел, че е спасявал риби? Според преданията е спасявал сухоземните животни. Наводнението няма как да застрашава от удавяне за водните форми на живот. :)
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като чета коментарите се вижда, че човека за 2000 години си е останал все така наивен и си вярва в литературни герои от стари книги без нито едно доказателство за тяхното съществуване... жалка картинката.
49
9
 
10
 
! Отговори
Дарвин ривърст преди 7 години
Когато хората вместо да растат духовно , умствено и да просперират , започнат дадеградират , оглупяват и дасе идиотизират , тогава важи дарвиновата теория , но наобратно , видимо е , че маймуните произлзат от хората и не обратното. Рожбите на спагетеното чудовище са липсващо звено.
48
0
 
15
 
! Отговори
ИЗРАЕЛ ВИ Е ВИНОВЕН? преди 7 години
Израел видяха и усетиха нещата малко по рано. Преди 8 години един израелски журналист на име Ихезкел Цви, преоблечен като арабин, говорещ перфектен арабски влезна със скрита камера в няколко ислямски клуба в Европа. Този журналист направи документален филм и го даде на англичаните като в края на филма казва че исляма в Европа е бомба с часовников механизъм.Англиманите помислиха че това е еврейса конспирация, и не му повярваха. Но ето, от тогава изминаха 8 години и нещата вече се случват
47
1
 
0
 
! Отговори
Лина преди 7 години
До Анонимен Усмиват !!!! Усмивка!!!!
46
2
 
1
 
! Отговори
до 64 преди 7 години
Някой видове се приспособяват на живот от солена към сладка вода и обратноКато сьонгатаПъстърватаЧе дори и Морски КрокодилиДаже наскоро се говореше за Сладководни акули
45
0
 
0
 
! Отговори
Lina преди 7 години
До Аaонимен абсолютни!!!!