Печели или губи Пловдив, като отстъпва на София правото да e столица?

В Историческия музей показват живота от Освобождението до средата на XX век
6 сеп 2016 09:29,
75
Печели или губи Пловдив, като отстъпва на София правото да e столица?
Снимка: Dnes.bg

Пловдив празнува 131 години от обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. За първи път тази година ще бъдат показани уникални експонати, които показват живота у нас от Освобождението на България до втората половина на 20 век.

Те вече са изложени в историческия музей в града, а експозицията ще бъде открита официално довечера. Тя ни връща десетилетия назад във времето и ни разказва за тютюневия бизнес, както и за първата консервна фабрика в България, която се е намирала в Пловдив. Посетителите ще имат възможност да видят и първите градоустройствени карти на града.

"Един от най-интересните експонати е най-старата ръчна пералня, която е запазена в Пловдив. Тук може да се види и автентичен хладилник на почти век", разказа пред Dnes.bg Пламен Четелязов, който е уредник в Исторически музей - Пловдив.

Както историците, така и пловдивчани са разделени в мнението си печели или губи Пловдив от акта, с който е отстъпил на София правото да бъде столица на обединена България.

"Пловдивският урок на Съединението е в това, че пловдивчани са решили да бъдат българи, а не столичани, защото знаем какви кариерни възможности дава една столица", твърди директорът на Исторически музей - Пловдив Стефан Шивачев. Той отбелязва, че Съединението е едно от най-важните събития в новата ни история и според него, важни са уроците, които то ни е дало.

Един от основните въпроси, по които се е спорило по онова време, е дали София е трябвало да става столица на България. Фактите сочат, че след като Пловдив отстъпва първото място на София, Градът под тепетата започва да изостава в икономическо отношение.

"Една година след Съединението в пресата и по улиците се чуват гласове: "Защо дадохме на шопите да са столичани, като Пловдив тръгна назад", казва още Стефан Шивачев.

В първите години след Съединението София е започнала да се развива изкуствено, твърдят историците.

"Няма лошо в това, че днес София е столица на България, лошото е било преди 131 години, когато тя е започнала да се развива изкуствено и да нараства изкуствено за сметка на другите градове", сподели още шефът на Историческия музей под тепетата.

"Днес Пловдив е град за живеене, а София е столица за правене на бизнес", смята историкът.

Въпреки всичко най-важният урок от събитията около Съединението на България е голямото обединение на българския народ.

В центъра на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е издигнат паметник, под който вечерта на всеки 6 септември са кулминацията на тържествата по повод обединяването на българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Петър4о преди 2 години
Това, че София, град с 11 000 ж., но с ключово положение на Балканите става столица, е показало далновидност на строителите на нова България. Но западането на другите големи градове, Пловдив (30 хил.), Варна и Русе (пристанища, с по 25 хил.), е било показателно. Най-потърпевш е бил Пловдив, реално столица на автономен район, заради Съединението с България губи привилегии. Тук строителите май са допуснали грешка? Дали този модел на Обединение не се е харесал в Охрид и Скопие?
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз, понеже съм кореняк софиянец избягал в ужас от София малко на изток от Пловдив, съм за бъдеща столица Пазарджик.
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все гледате в миналото, 5 вековно клане, хански, царски времена, коя столица трябвало да бъде, бъдете еродирани и мислете в перспектива, за това гледайте в настояще и бъдеще, в този ред на мисли в най - скоро време може да очакваме да имаме нова столица с име Анкара !
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нали се сещате че ако Пловдив беше столица... всичко щеше да е застроено с блокове, но наистина му трябват сериозни инвестиции на града.
49
5
 
16
 
! Отговори
дааа преди 7 години
Пловдив е интересно градче за туризъм, но местните пловдивчани са най-комплексираните хора в държавата. Постоянно плюят по София, но падне ли им сгоден случай - и бързо се изнасят към Софето. Просто държавата ни така е устроена, че има само един град за живеене, обучение и бизнес, но за това са виновни управниците, които не правят нищо за малките градове.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
58 От гдье стъ
47
3
 
22
 
! Отговори
саса преди 7 години
Като гледам София днес, определено Пловдив е спечелил!
46
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стефан Шивачев само си чете словото по повода.Пловдив нищо не е отстъпвал на София. СОФИЯ е била столица на Княжество БЪЛГАРИЯ.Пловдив е бил главен град на Автономна област Източна Румелия, която се присъединява към княжеството. След Съединението има САМО България, с готова столица. Не раздухвайте комплексарската тема от преди 10.11.1989!
45
5
 
21
 
! Отговори
майнатаун преди 7 години
Пловдивчани отказахме да останем столичани в полза на София, за да може днес софиянци да ни наричат селяни. Когато софиянци се откажат от столични функции в полза на друг град, ще ги призная за отворени колкото нас. Густо майна Филибето и честито на всички българи, турци, гърци, арменци и т.н.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По случай Съединението ни делят на траки, славяни, прабългари. По случай Съединението ни делят на софиянци и пловдивчани.
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм в Пловдив и наистина тук има много неща за оправяне, както навсякъде в България. Има и много.хора с провинциално мислене, но това не значи че в София ги няма, понеже е столица! Това е България все пак ..Ходя понякога в София, но не ми харесва стълпотворението на толкова народ, прекалено забързания ритъм, ужасно натоварения трафик и мащаби. София е буквално една лудница! В Пловдив се чувствам уютно,макар че понякога е голяма скука откъм места за развлечения и атракциони, концерти, събития ... Но ако един софианец дойде в Пловдив, той ще се почувства по -комфортно, със сигурност : )По
42
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Печели или губи Пловдив, като отстъпва на София правото да e столица?"Пловдив нищо не отстъпва. София е заслужила да е столица. Другото са мнения на ***.
41
5
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 7 години
Завиждам на Пловдив, най големите им *** се изнасят да живеят в София!
40
15
 
11
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
До ФактСОФИЯ Е САМОЗВАНА СТОЛИЦА НЕКА СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ ПО ТОЗИ ВЬПРОС---70 ПРОЦЕНТА ЩЕ СА ЗА --ПЛОВДИВ----ТОВА Е
39
13
 
25
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Избирането на София за столица е една от най-фаталните грешки в българската история!Шопската простотия се оказва силно заразна и всеки софиянец второ и следващо поколение е неизлечимо болен.Обърнете внимание-90% от постигналите нещо значимо са от другаде,а населението на София е 30%!Не можеше ли В.Търново да си остане столица?Къде пише,че столицата трябва да е огромен град?Съсредоточаването на всичко в София нанася непоправими щети на страната и един ден столицата ще се окаже без държава.....
38
32
 
10
 
! Отговори
шоп преди 7 години
няма такава селяния като пловдивската... и не, не Пловдив прави нещо, а то се е случило в Пловдив, с помощта на цялата останала държава... да не забравяме, че СОФИЙСКАТА дивизия защитава съединението, а Пловдивска дивизия няма... щото там имате само ориенталски селяци, които се бутат да дойдат в София и съсипаха града с простащината си... като ви е толкова хубав града си седете там, и с радост бих гласувал да станете София, ако така се разкарат селяците...
37
32
 
12
 
! Отговори
orchard преди 7 години
Пловдив губи, че въобще се съединява, вместо да се слее с империята и сега да е част от една млада и развита турска република..жалко за града..
36
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пловдив е хубав град, София е клоака
35
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плановете след съединението са били да си върнем Македония, части от Сърбия и части от Северна Гърция. Ако това се беше случило, София щеше да е център на България. Хората тогава са мислили в перспектива и изключително патриотично. За жалост не се е получило.Честит празник!
34
1
 
14
 
! Отговори
Историка преди 7 години
разбираме административно-културен център, който дава енергия и идеи за развитието на страната. Неслучайно, единственият чисто български акт в най-новата ни история - Съединението бе осъществен именно в Пловдив. В София, той въобще нямаше да се състои. Мисленето на този историк е страшно невежо, една констатация на реалностите в България, без да дава перспектива за Бъдещето. Една истинска столица, културно-административен център на България, не съсредоточава целият бизнес в самата себе си, а го разпределя според спецификите по цялата територия на страната; в един организъм, кръвта не се съсред