Съединението сдобри кмета и митрополита в Пловдив

Дядо Николай: "Бог да пази народа ни от чуждонародци, от кръвопролития”
6 сеп 2016 13:51,
4
Съединението сдобри кмета и митрополита в Пловдив
Снимка: Dnes.bg

Кметът на Пловдив Иван Тотев уважи литургията, водена тази сутрин от пловдивския митрополит Николай в катедралния храм Света Богородица.

За разлика от миналата година, когато двамата бяха скарани заради исканата от Община Пловдив сума за такса смет на Църквата, тази година изглежда Съединението ги обедини в храма. На службата присъства и областният управител Здравко Димитров. 

В молитвения храм се стекоха и десетки пловдивчани, политици и общественици.
Още по темата
"Преди 131 години Бог благоволи да сме единни, да сме едно цяло", заяви пловдивският митрополит Николай на влизане в катедралния храм "Света Богородица".
 
"Да благодарим на Бог за това, че ни е дал единство. Да бъде вечен споменът в благодарната българска памет за всички, дали живота си за вярата, Освобождението, Съединението, независимостта и благоденствието на народа. Да помолим Бог да дари нашия народ с благодатна мъдрост. За да превъзмогнем враждите и да продължи  идеите и каузите на славните герои на Съединението. Бог да пази народа ни от чуждонародци, от кръвопролития”, добави дядо Николай.
 
В града вече финишираха първите участници от маратона, които пробяга 23 километра от град Съединение до Пловдив.
 
Довечера се очаква председателят на парламента Цецка Цачева да открие в Историческия музей специална изложба, посветена на празника.
 
За първи път тази година ще бъдат показани уникални експонати, които показват живота у нас от Освобождението на България до втората половина на 20 век.
 
Експозицията ни връща десетилетия назад във времето и ни разказва за тютюневия бизнес, както и за първата консервна фабрика в България, която се е намирала в Пловдив. Посетителите ще имат възможност да видят и първите градоустройствени карти на града.
 
"Един от най-интересните експонати е най-старата ръчна пералня, която е запазена в Пловдив. Тук може да се види и автентичен хладилник на почти век", разказа пред Dnes.bg Пламен Четелязов, който е уредник в Исторически музей-Пловдив.
 
Кулминацията на празника ще бъде тържествената заря-проверка, която ще се състои на емблематичния паметник в сърцето на града. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Слава Богу
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 131 години хората направиха Съединението. Поповете обаче веднага го приписаха на Бог.
1
1
 
11
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 7 години
КРАДЕЦ ДО КРАДЕЦА,А ГРАЖДАНИТЕ ГИ НЯМА ,ЦЕЛИЯ ГРАД МРАЗИ ТОТЕВ,ЦЕЛИЯ ГРАД ГО ПЛЮЕ А НА НЕГО НЕ МУ ПУКА