Кунева отряза ВУЗ-овете: Няма да се разраствате!

Няма студенти, няма и качество, отсече министърът
56
Кунева отряза ВУЗ-овете: Няма да се разраствате!
Снимка: БТА, архив

Министерството на образованието и науката няма да толерира стремежа за разрастване на мрежата на висшите училища. Това заяви вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева по време на заседание на Съвета на ректорите.

"Ние трябва да постигнем качество на висшето образование, а това е невъзможно, ако в условията на липсващи студенти университетите продължат да се разширяват и увеличават", коментира още тя.

По думите й винаги за откриването на филиал или нов университет се казва, че е важно за региона. Това е така, само ако има студенти, но не и ако след една година висшето училище започне да изпитва затруднения, коментира още Кунева.

Според нея част от решението на проблема с липсващите студенти е университетите да предоставят програми в областта на ученето през целия живот. Няма как да си внесем демография, но има как да си внесем студенти, каза още министърът и посочи като добра политика увеличаването на приема за студенти от българската диаспора.

"Основен приоритет на министерството е повишаването на качеството на българското висше образование. Внесохме необходимите нормативни актове – и за защитените, и за приоритетните специалности, както и за студентските кредити. Важно е да си дадем сметка, че ни е необходима реформа на акредитацията, така че да се гарантира качество", посочи още министърът.

По думите й въпросът за качеството на висшето образование надхвърля днешните студенти и днешните университети. Става въпрос за репутацията на нацията, а тя зависи и от репутацията на нашите висши училища, каза още Кунева, цитирана от пресцентъра на МОН.

Тя призова висшите училища да се възползват максимално от възможностите, които дава Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Министърът посочи, че има достатъчно средства, но университетите трябва да са гъвкави, за да започнат да си сътрудничат, особено за сформирането на консорциуми за центровете за върхови постижения и центровете за компетентности.

"Нека да не воюват БАН с университетите или един университет с друг, успехът зависи от умението ни да се кооперираме", каза още вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Факт е, че въведоха изучаването на бъл. език в университетите е показателно колко са неграмотни са студентите там. Пропуски от ср. образованието и защо се допуска такива хора да учат висше. Те не са покрили основни неща на по-ниско ниво, скочат в академично. Безумие. И защо е нужно в средното образование да се учат неща, които на никого не трябват, на ниво висше образование. Погледнете физика, химия....ад. Учебници писани от преподавали във ВУЗ.
42
0
 
1
 
! Отговори
До предния преди 7 години
За щастие в НБУ не се преподава медицина, представям си какви лекари биха излизали от там, но иначе си прав.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-после. не може в една франция с 40 милиона население да има 10-12 универистета, а в България със седем милиона да са 52 университета. Повече от 7-8 университета не са нужни. Може ли някоя да ми обясни, при Положение че Има Софийски университет и НБУ и в двата се преподава медицина за какво има и Медицински. Или - Технически? това си беше институт! великотърновският беше филиал на Софийският. в миналото е имало само три висши учебни заведение - БАН, софийският университет и Свободният.
40
0
 
3
 
! Отговори
2+2 преди 7 години
В образованието е далавера ,поради което търговията с дипломи процъфтява.Там основна роля играят бившите ченгета. За да се оправят нещата трябва по-ситно сито при акредитациите и непременно мандатност на всички преподавателски кадри ,както за ректора има мандатност ,така трябва да бъдат и преподавателите -4-5 години мандат и нов конкурс за мястото .Ако го спечели пак- добре , но трябва да разберат ,че университетите не са пожизнени рентиерски санаториуми.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тя да каже нещо умно.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да ми е нелицеприятна тази, факт е, че прави най-смислените реформи в образованието от 25 години насам. Евала!
37
1
 
6
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Както виждам и чета Кунева разбира твърде много и от всичко. Предлагам да я направим и шеф на Футболния съюз - дано цъфне и върже и той, както образованието.
36
1
 
16
 
! Отговори
Техно ВАРНА преди 7 години
Разни КОРУМПИРАНИ СТАРЧЕТА с луксозни мезонети и автомобили изнудват студенти за 300 лева изпит? Кой не знае това? Защо ДАНЪЧНИТЕ СПЯТ? ИЛИ са ПОДКУПЕНИ? До кога ще мародерстват тези главочи? Някой ще ги вкара ли в панделата най-после? Където им е МЯСТОТО!
35
0
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
В системата на висшето образование са натрупани проблеми заради липсата на ефективно управление. Необходимо е да се отдели стопанското управление от академичното. В университет, в който повечето от специалностите са със затихващи функции мнозинството от членовете на ръководния орган - академичния съвет, са именно преподаватели от тези губещи (по брой студенти и финансов принос) катедри. Как те ще гласуват за да ограничат разходите за неперспективните специалности. Да съкратят себе си? Никога.
34
4
 
14
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
тази стара дама не е ли онази която каза че не сме били под турско робство а сме били съжители с турците
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сегашното ВисИ и предишното ВИССШЕ, е едно и също! Без добри наставници, през соца, си си като без образование и сега е така. Но сега никой не иска да си създава конкуренция и да реализира заплатите на професорите.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Университетите и БАН, са у една и съща етап на далаверата. Просто си завиждат, а са еднакви надменно, нера ботоспособни. Измислени специалисти. Ама това е тайна, забулена в мъгла, плач и претенции. Ей много пара чепат, мате мерак, професорчетата, покривджия пасти да яде . *** професор микс арбайт, анадънмо?
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой по света учи висше и после става продавач в мол-а или чистач - жената с най-високото ниво на инт. това работеше. Важното е да има възможност за обучение и преквалификация, но не висше накрая.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз децата си ги уча, на това което професори и академии не знаят. Трудно е, защото вярват на измислени даскалчета, но като се убедят са стоманен, не железни. Дипломата, от куневици, е за досието.
29
0
 
6
 
! Отговори
Кукунева преди 7 години
Не на ненормалността, драги oткaчалки!
28
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Няма нормален министър,няма образование-25г вече.Бог да прости България!
27
0
 
10
 
! Отговори
v Bg,само в Бг -26г. преди 7 години
И ромите в Бг станаха висшисти , купиха си дипломи за ВИШу , макар и да не могат да четат и пишат .
26
0
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Е защо да бяга навън?! В другите държави си стоят у дома. Ама нащо държава ли е?!
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето, комунистите още мислят, че държавата трябва да прави всичко. Още живеят по руски тертип.Тая кривоуста Кунева обаче е права - няма студенти , а искат пари?!Ниско образовани студенти , а искат пари?!Държавата гинучи, а после те бягат навън ..,Е, затова ли да даваме пари ?!Трябва да е частно- плащаш и учиш, а не народа да те учи, пък ти да бягаш навън.
24
4
 
12
 
! Отговори
тревожни факти преди 7 години
За да растат децата и да получат образование, то държавата отделя средства за училища /ремонти, заплати за учители и персонал/, общо докато завърши средно образование, около 20 хиляди лева. Средства от данъците, които държавата събира от всички нас.За последните около 25 години около милион току що завършили средно образование са заминали в чужбина, без да имат никакъв трудов стаж тук в България. Само от това, държавата ни е загубила около 10 милиарда евра, защото някои искат да са по добре